Mountain Bike Reviews Forum banner
21 - 34 of 34 Posts
Sztuczka, aby załadować smar do pistoletu, polega na otwarciu śruby na górze. Następnie należy wykonać kilka pompek, aż smar wyjdzie. Myślę, że ta śruba wypuszcza powietrze. Bez jej otwarcia nie mogłem załadować smaru.

Mój problem ze smarowaniem polega na tym, że uszczelki się wypychają i ich wymiana jest uciążliwa.

Cześć chłopaki i dziewczyny.

Kiedyś byłem nieudacznikiem z pistoletem do smaru SC. Teraz jestem KOM. Chociaż tak jak CrozCountry nade mną, tak naprawdę nie podoba mi się cały ten układ. Powiem wam sekret mojego sukcesu... Powodzenia z waszym. Jeśli macie pistolet SC---nie biegnijcie i nie kupujcie innego. Zadziała z odrobiną cierpliwości.

Po pierwsze: zdecydowanie postępujcie zgodnie z instrukcjami montażu pistoletu do smaru. Użyłem imadeł bez zbyt dużej siły. Zepsułem zewnętrzną stronę... ale co mogłem zrobić... Panikowałem. Zadziałało i dostałem smar w ruch... po prostu eksperymentujcie.

Po drugie: obróćcie swój rower, kolego! NIE WOLNO wykonywać czynności z rowerem na stojaku, ponieważ prawdopodobnie skończycie czując się jak ja i będziecie chcieli umrzeć... Miałem tak wiele tłustych porażek z moim Blur TRc w stojaku. Więc... rower obrócony. Powiedzcie to razem ze mną. Nadal bym się z tym męczył w stojaku, ale widziałem, jak mechanik w sklepie robi to w ten sposób... i niech Bóg mu błogosławi, zadziałało to od razu dla mnie!!!

Po trzecie... załóżcie to na zertzzzz... wkręćcie to... upuśćcie to, załóżcie to i twerkujcie z zertzzzz.... twerk.... twerkkkkk.... twerk z zertzzzzz.....

Ściśnijcie tubę... ściśnijcie tubę...

Nie powinno być zbyt dużego tłustego bałaganu.

Po trzecie: jak mówi CrozDaddy powyżej... uszczelki zostają wydmuchane, jeśli włożycie za dużo smaru... Robię to za każdym razem.

Po czwarte: Mój główny problem z projektem---jeśli z jakiegoś powodu musicie wyjąć jedną z tych osi obrotu... niech Bóg wam dopomoże. Nie ma możliwości ponownego nałożenia nieskażonego loctite na te gwinty... głównie dlatego, że prawie niemożliwe jest wyjęcie tych łożysk.

Po piąte: Nigdy nie próbujcie wyjmować tych łożysk w dolnym punkcie obrotu. Nie próbujcie. To nie jest dla was przeznaczone.

Pozdrawiam moi chłopcy i mam nadzieję, że to zadziała dla was!

Twoje doświadczenia są podobne do moich aż do kroku 3. . . Ja jednak nie miałem żadnych problemów z wyjęciem osi obrotu, ani łożysk, używając narzędzi SC. Wymieniam łożyska co roku, a od demontażu dolnego łącznika, do ponownego zamontowania na rowerze z pełnym przeglądem łącznika, zajmuje to 45-60 minut, maksymalnie.

Tak..dobrze słyszeć. .. nie ma problemu z wyjęciem osi...ale zawsze mi się nie udaje wyciągnąć łożysk z dolnego łącznika. Zawsze po prostu wybuchają i zostaję z czterema błyszczącymi wyścigami i bezużytecznym kawałkiem metalu. Tak więc.....ponieważ nigdy nie jestem w stanie wyjąć łożysk....sworznie zwrotne wracają prosto przez smar. Stąd daremność stosowania kleju Loctite dla mnie...chyba że dół jest lśniąco nowy.

Dziwne, bo zawsze wyjmuję je z górnego łącznika. Nie ma tam problemów.

chuckmicD mówi to.

Dodaję smar tylko 1-2 razy w roku, ale od czasu do czasu rozkładam połączenia, aby oczyścić je z brudu i piasku.
Nie używam również kleju do gwintów na osiach. Nigdy nie miałem problemu z ich poluzowaniem.

Czekaj... Myślałem, że połowa celu to wypłukanie zanieczyszczonego smaru. Nie powinieneś wyciągać uszczelek? Tylko trochę ścisnąć? Jeśli możesz włożyć nowy smar, stary smar musiał gdzieś wyjść. Jak mocno powinienem ściskać?

Czy muszę używać niebieskiego smaru do łożysk kół, który jest dostarczany z pistoletem, czy mogę użyć mojego lepszego pistoletu do smarowania ze smarem litowym wielofunkcyjnym (brązowym), którego używam w moim Jeepie?

Zamierzam spróbować tego w następny weekend, czy ktoś mógłby zrobić film krok po kroku i wrzucić go na YouTube? Jestem pewien, że byłby to hit :D

Nie podoba mi się perspektywa wysadzania uszczelek i całej tej akcji z kalamitkami LMAO!

Czy zwykłe smarownice w sklepie używają tych samych wkładów co SC? Szukam dobrego pistoletu, którego mogę używać i porządnego smaru morskiego. Coś, co mogę dostać w Wielkiej Brytanii. Co dziwne, rozejrzałem się po Halfords (beznadziejny sklep, ale ma dużo rzeczy i narzędzi samochodowych) i nie mogłem znaleźć żadnych smarownic. Miejsca zrób to sam wydają się mieć tylko rzeczy dla majsterkowiczów, a nie narzędzia do smarowania. Z pistoletem SC nigdy nie mam dużego sukcesu. Przy ogromnym nacisku na smarowniczkę ledwo udaje mi się go uruchomić, ale w połowie przypadków smar po prostu wypływa na smarowniczkę, a nie do niej.

Czy zwykłe smarownice w sklepie używają tych samych wkładów co SC?
Sprawdź ten wątek. Zawiera on kilka zdjęć opcji dla małej smarownicy, która mieści wkłady 3oz.

Wygląda na to, że końcówka Twojej smarownicy może być uszkodzona i nie pasuje już do zera. Zamiast pełnej wymiany można po prostu wymienić końcówkę, ale z drugiej strony nowy pistolet nie kosztowałby dużo.

Powodzenia!

21 - 34 of 34 Posts