Mountain Bike Reviews Forum banner
61 - 80 of 149 Posts
Ładuję wszystko do 100% i zostawiam na ładowarce, dopóki ich nie potrzebuję. Wszystko — baterie do rowerów elektrycznych, baterie AXS, telefony komórkowe, szczoteczka do zębów, MacBooki, maszynka do włosów, golarka elektryczna, samochód, śrubokręt, irygator i prawdopodobnie jeszcze kilka innych rzeczy.

Ładuję wszystko do 100% i zostawiam je na ładowarce, dopóki ich nie potrzebuję. Wszystko — baterie do rowerów elektrycznych, baterie AXS, telefony komórkowe, szczoteczka do zębów, MacBooki, maszynka do włosów, golarka elektryczna, samochód, śrubokręt, irygator i prawdopodobnie jeszcze kilka rzeczy.
Niedawno przeczytałem, że ładowanie do 100% jest gorsze dla baterii niż rozładowywanie do 0%. Biorąc pod uwagę, że wymienne baterie do rowerów kosztują 1000 dolarów lub więcej, dla mnie będzie to 80%, chyba że mam coś specjalnego zaplanowanego.

Ostatnio czytałem, że ładowanie do 100% jest gorsze dla baterii niż rozładowywanie do 0%. Biorąc pod uwagę, że wymienne baterie do tych rowerów kosztują 1000 $ lub więcej, dla mnie będzie to 80%, chyba że mam coś specjalnego zaplanowanego.

.
Nie martwię się tym. Ostatnio uruchomiłem diagnostykę na laptopie i pokazała, że moje baterie Fazua wciąż działają w 100%. Nawet jeśli się degradują, zwykle przechodzę do następnego roweru (lub telefonu, komputera lub czegokolwiek innego) w krótkim czasie. Baterie Fazua ride 60 mają tylko 430 Wh, więc pozostałe 20% jest ważne dla większości moich przejażdżek.

Nie martwię się tym.
Niedawno uruchomiłem diagnostykę na laptopie i wykazała ona, że moje baterie Fazua wciąż działają w 100%.
Nawet jeśli się pogarszają, zwykle przechodzę do następnego roweru (lub telefonu, komputera lub czegokolwiek innego) wkrótce.
Baterie Fazua ride 60 mają tylko 430 Wh, więc pozostałe 20% jest ważne dla większości moich przejażdżek.
To część mojego problemu z rowerami z małymi akumulatorami, tak naprawdę nie masz innego wyjścia, jak tylko ładować je za każdym razem do 100%....chociaż mniejszy akumulator powinien być tańszy w wymianie.

• Like
Reactions: westadamsvets
Właśnie zobaczyłem gen 4, kiedy oddawałem mojego gen 3 z powodu problemu z silnikiem.

Nie mogłem przejść obok gigantycznej rury dolnej. Wygląda to naprawdę dziwnie na żywo.

Widzę nowe baterie Spez 500 wh za mniej niż 500 $. Myślę o kupnie jednej, żeby zachować moją baterię 700 wh na większe przejażdżki.

Dzięki za pokazanie szczegółów łatwości wkładania i wyjmowania dużej baterii. Cieszę się, że Specialized przeciwstawia się trendowi konieczności wyjmowania silnika w celu dostępu do baterii.

Discussion starter · #68 ·
Ładuję wszystko do 100% i zostawiam na ładowarce, dopóki nie będą potrzebne. Wszystko — baterie do rowerów elektrycznych, baterie AXS, telefony komórkowe, szczoteczka do zębów, MacBooki, maszynka do włosów, golarka elektryczna, samochód, śrubokręt, irygator i prawdopodobnie jeszcze kilka rzeczy.
To wszystko są baterie LITHIUM. Chcesz powiedzieć, że jeszcze nie wybuchłeś??? :)

Discussion starter · #69 ·
FC

Czy zauważasz wagę podczas jazdy?
Podczas jazdy trudno to zauważyć na tych dobrych nowych rowerach, takich jak Shuttle LT, Orbea Wild i Gen4 Levo.

Zauważam to podczas dużych skoków lub mocnego hamowania. Myślę, że dobrze jest mieć wspierające zawieszenie, które nie dobija. Kluczowe jest również zatrzymywanie się, bez zbytniego zmieniania punktów hamowania.

Ten Levo ma hamulce Maven z tarczami 220, więc szalone zatrzymania. Na technicznych podjazdach, stromych podjazdach ten rower wydaje się lżejszy niż 40-funtowy rower dzięki szybkiemu i wspierającemu silnikowi.

Niosąc rower i na bardzo wolnych szlakach, zauważam wagę.

Discussion starter · #70 ·
Widziałem właśnie gen 4, kiedy oddawałem mojego gen 3 z powodu problemu z silnikiem.

Nie mogłem przejść obok gigantycznej rury dolnej. Wygląda to naprawdę dziwnie na żywo.

Widzę akumulatory 500 Wh (nowe) Spez za mniej niż 500 $. Myślę o kupnie jednego, aby zachować moją baterię 700 Wh na większe przejażdżki.
Ma wybrzuszenie belugi.

Akumulator 500 Wh, niezły pomysł. Zgarnij jeden za 350 $, ponieważ rozdawali je w zeszłorocznej promocji Levo.

Discussion starter · #71 ·
Dzięki za pokazanie szczegółów łatwości wkładania i wyjmowania dużej baterii. Cieszę się, że Specialized przeciwstawia się trendowi konieczności wyjmowania silnika w celu dostępu do baterii.
Proszę bardzo. Drzwiczki baterii, uszczelnienie, cisza, opcje przechowywania są dobrze wykonane. Zrobię przejażdżkę tylko z dodatkową baterią i zapakuję romantyczny zestaw piknikowy w tę rurę dolną.

Discussion starter · #72 ·
To część mojego problemu z małymi rowerami z akumulatorem, naprawdę nie masz innego wyjścia, jak tylko ładować je do 100% za każdym razem....chociaż mniejszy akumulator powinien być tańszy w wymianie.

.
Zgadza się. Akumulator 430 Wh lub mniejszy będzie musiał przejść od 100% do prawie zera podczas wielu jazd. Jest to bardziej stresujące dla akumulatora, a to pełne cykle ładowania (lit ma zwykle 700 pełnych cykli ładowania).

Akumulator 800 Wh lub 840 Wh może być używany od 80% do 20% podczas większości jazd i są one bardzo łatwe dla akumulatora. A to tylko około połowy cyklu ładowania. Wystarczy dłużej.

Discussion starter · #73 ·
Ostatnio czytałem, że ładowanie do 100% jest gorsze dla baterii niż rozładowywanie do 0%. Biorąc pod uwagę, że wymienne baterie do tych rowerów kosztują 1000 $ lub więcej, dla mnie będzie to 80%, chyba że mam coś specjalnego zaplanowanego.

.
Źródło czytania??

Dość powszechne jest to, że gdy bateria jest naładowana do 100%, to tak naprawdę nie jest to 100%. I tak naprawdę nie zero na drugim końcu. Producenci zostawiają miejsce, aby chronić baterię na obu końcach.

Discussion starter · #74 ·
Dzięki za świetną recenzję. Wielkie pytanie, co robić, a czego nie.

Miałem poprzednią Gen 3, która była świetna, ale silnik miał pewne problemy.
Mam Levo SL 2 i jeżdżę głównie po technicznych szlakach XCO. Mam również Wild 2023 jako mój Enduro All Mountain. Wartość odsprzedaży to mniej niż 50%. Sprzedaż obu może wystarczyć na opłacenie Experta.

Zawsze kupowałem najnowszą technologię, ale myślę, że mój SL 2 będzie w porządku przez 1-2 lata, a mój Wild będzie w porządku, o ile CX4 "wytrzyma".

Poczekam co najmniej do końca lata, żeby przetestować Gen 4... Wiem, że prawdopodobnie się uzależnię:)

Czy ktoś wie, czy będzie nowy range extender dla SL 2?
Powinieneś poczekać na wersję ze stopu. Powinna kosztować poniżej 6 tys. dolarów za Gen 4 Levo. A jeśli nie potrzebujesz 840 Wh, kup 600 Wh i zdobądź dodatkowe pieniądze. Kup ten szalenie drogi przedłużacz 280 Wh.

Nie będzie nowego range extendera dla SL2. A ten nowy jest niezgodny. Nie zdziwiłbym się, gdyby Specialized anulował cały rozwój serii SL. Po prostu nie sprzedaje się wystarczająco dużo, aby uzasadnić badania i rozwój.

Discussion starter · #75 ·
powiedzieli, że ta sama moc / wyższa prędkość. Więc chociaż jest to teraz klasa 3, nie dostajesz więcej mocy, tylko to samo wspomaganie do 28 mph,
O ile wiem, Gen 4 Levo w trybie klasy 3 uzyskuje pełną moc.

Nigdy nie osiągnąłem ogranicznika prędkości 20 mph na podjeździe, nawet na tych nowych emtb. Zatem tryb klasy 3 w ogóle nie ma wpływu na wspinaczkę. Jest dla płaskich powierzchni i dróg.

Discussion starter · #76 ·
Oto garść informacji, których dowiedziałem się o Levo Gen 4, jeżdżąc na nim w zeszłym miesiącu.

Francois
Nie będzie nowego rozszerzacza zasięgu dla SL2. A ten nowy nie jest kompatybilny. Nie zdziwiłbym się, gdyby Specialized anulował cały rozwój serii SL. Po prostu nie sprzedaje się wystarczająco dużo, aby uzasadnić badania i rozwój.
To byłoby do bani dla starszego rowerzysty, który szuka tylko odrobiny pomocy i jeździ na rowerze, który jest bliższy ich zwykłemu rowerowi. Również w Orange County większość szlaków jest zamknięta dla e-rowerów, ale ludzie i tak to robią. Levo SL i inne lekkie rowery elektryczne nie wyglądają jak rowery elektryczne, więc mogą się z tym wymknąć. Rowery o pełnej mocy stają się po prostu za duże i bardziej się wyróżniają, gdy w pobliżu jest strażnik.

Źródło czytania??

Często spotyka się sytuację, gdy bateria jest naładowana do 100%, to tak naprawdę nie jest 100%. I tak naprawdę nie zero na drugim końcu. Producenci zostawiają miejsce, aby chronić baterię na obu końcach.
Nie mogę znaleźć mojego źródła, ale poniższy artykuł zawiera wiele przydatnych informacji. Warto również zauważyć, że czas, przez jaki bateria pozostaje na 100%, może mieć wpływ... ładowanie do 100% na kilka dni przed dużą jazdą w porównaniu do ładowania rano przed jazdą na przykład.

• Like
Reactions: westadamsvets
Discussion starter · #79 ·
Francois
Nie będzie nowego rozszerzacza zasięgu dla SL2. A ten nowy nie jest kompatybilny. Nie zdziwiłbym się, gdyby Specialized anulował cały rozwój serii SL. Po prostu nie sprzedaje się wystarczająco dużo, aby uzasadnić badania i rozwój.

To byłoby do bani dla starszego, wysportowanego rowerzysty, który szuka tylko odrobiny pomocy i jeździ na rowerze, który jest bliższy jego zwykłemu rowerowi. Również w Orange County większość szlaków jest zamknięta dla e-rowerów, ale ludzie i tak to robią. Levo SL i inne lekkie e-rowery nie wyglądają jak e-rowery, więc mogą się z tym ukrywać. Rowery o pełnej mocy stają się po prostu za duże i bardziej się wyróżniają, gdy w pobliżu jest Ranger.
Zgadza się. Starsi/wysportowani rowerzyści i rowerzyści zakradający się z e-rowerami to przypadek użycia dla midpower, ale są to rynki niszowe, które nie rosną zbytnio.

Rowery midpower będą nadal serwisowane przez niektóre firmy, więc będą opcje.

A prawdziwa przyszłość polega na tym, że Midpower będzie po prostu opcją konfiguracji rowerów o pełnej mocy, ponieważ oszczędność wagi tkwi naprawdę w baterii i komponentach, a nie w silniku. Pomyśl o Orbea Rise i Cannondale Moterra w wersji 2.

Już teraz DJI Avinox może być midpower (z ogromną przewagą). Z akumulatorem 600 Wh waży 42 funty. Jeśli mają akumulator 400 Wh, to już dziś będzie 40 funtów. Nawiasem mówiąc, robią przedłużacz.

Mam film na moim kanale YouTube Emtb Review omawiający spadek rowerów 'tylko' Midpower.

CJ, masz technicznie rację, ale pamiętaj, że nie wchodzisz w bezpośrednią interakcję z samą baterią. Istnieje warstwa oprogramowania między tobą a baterią, która może wyłączyć zasilanie nieco wcześniej, aby chronić stan baterii. Zatem 0% może po prostu oznaczać, że nie pozostało już użytecznej baterii. Niekoniecznie oznacza to, że bateria całkowicie się rozładowała. Sprawdziłbym to u producenta roweru, ale przypuszczam, że ma on wbudowaną technologię zarządzania baterią.

61 - 80 of 149 Posts