Mountain Bike Reviews Forum banner
21 - 40 of 52 Posts
Niektóre z moich ulubionych internetowych sporów to osoby sprzeciwiające się systemowi bezdętkowemu. Obserwuję.
Naprawdę martwiłem się przed przejściem na system bezdętkowy, że będzie to takie kłopotliwe i zajmie cały mój czas. NIE, jest to w 107% idealne i łatwe w utrzymaniu po pierwszym ustawieniu. i 1000 razy lepsze niż radzenie sobie z dętkami i przebiciami

Kupuję 32-uncjowe pojemniki uszczelniacza Orange Seal Endurance i upewniam się, że zawsze mam pod ręką co najmniej 8 uncji na wypadek, gdybym musiał ponownie założyć jedną lub dwie opony.

system bezdętkowy to właściwy sposób, bez wątpienia

• Like
Reactions: Mac_89
Naprawdę martwiłem się przed przejściem na bezdętkowe, że będzie to takie kłopotliwe i
zajmie mi cały czas. NIE, jest w 107% idealne i łatwe w utrzymaniu po przejściu
przez pierwszą konfigurację. i 1000 razy lepsze niż radzenie sobie z dętkami i przebiciami

Dostaję 32-uncjowe pojemniki uszczelniacza Orange Seal Endurance i upewniam się, że zawsze mam co najmniej
8 uncji pod ręką na wypadek, gdybym musiał ponownie założyć jedną lub dwie opony.

bezdętkowe to właściwy sposób, bez wątpienia
A co, jeśli przetniesz ścianę boczną! Przejechałem wiele mil po wyboistych ścieżkach kanałowych na moim zestawie dętkowym z przeciętą ścianą boczną!

A co jeśli przetniesz ścianę boczną! Przejechałem wiele mil po wyboistych ścieżkach kanałów na moim zestawie dętkowym z przeciętą ścianą boczną!
Jeśli zastanawiałbym się nad wszystkimi "co jeśli", po prostu położyłbym się do łóżka, wyschł i umarł. Nie ma powodu, żeby wstawać z łóżka dla wszystkich "co jeśli" świata.

Jeśli go przetniesz, weź zapasową dętkę, którą nosisz i użyj jej.

Wiele osób nosi zapasową dętkę na wypadek "co jeśli", a dętki te wysychają z powodu braku użytkowania

Jedź bezdętkowo lub nie, nie pytaj o "co jeśli"... FFS jeżdżę od ponad 40 lat w terenie na wszelkiego rodzaju skałach i
Raz przebiłem oponę. Jeśli ją przetniesz, weź zapasową dętkę, którą nosisz i użyj jej

• Like
Reactions: Mac_89
Jeśli dałbym wszystkim "co jeśli" drugą myśl, po prostu położyłbym się w łóżku, wyschła i umarłbym. Nie ma powodu, żeby wstawać z łóżka dla wszystkich "co jeśli" świata.

Jeśli go przetniesz, chwyć zapasową dętkę, którą nosisz i użyj jej.

Wiele osób nosi zapasową dętkę na wypadek "co jeśli", a te dętki wysychają z powodu braku użytkowania

Jedź bezdętkowo lub nie, nie pytaj o co jeśli... FFS jeżdżąc ponad 40 lat w błocie na wszystkich rodzajach skał i
Raz przebiłem oponę. Jeśli ją przetniesz, chwyć zapasową dętkę, którą nosisz i użyj jej.
Tak, to tylko przykład rzeczy, które ludzie wymyślają! Jedną z innych jest "bezdętkowość to moda" i chodzi o "street cred", jakby ludzie siedzieli w parkach rowerowych i mówili "yo sweet bezdętkowy setup bro".

Rozumiem, że niektórzy ludzie tego nie potrzebują lub nie chcą, to fajnie.

Nie podoba mi się też, że co 3 przejażdżki trzeba dopompowywać powietrze do opon.
Trzy przejażdżki? Musisz mieć szczęście, ja muszę wlewać jedno lub dwa uderzenia powietrza z mojej pompki podłogowej za każdym razem, gdy jadę. Taka ciężka praca..................................................

Discussion starter · #30 ·
Zgodnie ze specyfikacją roweru (którą właśnie przeczytałem ponownie) stwierdzono: "Wszystkie koła zostały wstępnie oklejone do konwersji bezdętkowej, ale dętki zostały dostarczone. Aby przejść na bezdętkowe, potrzebne są tylko zawory i uszczelniacz." Więc myślę, że uszczelniacz i zawory są tym, na czym najbardziej mi zależy. Myślę, że przejdę na bezdętkowe.

Trzy przejażdżki? Musisz mieć szczęście, za każdym razem, gdy jeżdżę, muszę włożyć jedno lub dwa pociągnięcia powietrza z mojej pompki podłogowej. Taka ciężka praca..................................................
Nikt nic nie powiedział o ciężkiej pracy. Jeśli muszę co 5 sekund zabijać komary, to nie jest ciężkie. Nie znaczy to, że chcę to robić.

Zgodnie ze specyfikacją roweru (którą właśnie przeczytałem ponownie) stwierdzają: Wszystkie koła zostały wstępnie oklejone do konwersji bezdętkowej, ale dętki zostały dostarczone. Aby przejść na bezdętkowe, potrzebne są tylko zawory i uszczelniacz.
Myślę więc, że uszczelniacz i zawory to to, czym najbardziej muszę się zająć. Myślę, że przejdę na bezdętkowe.
Tak. Super łatwe. Zachowaj jednak dętki na wypadek nagłych wypadków. Nie wyrzucaj ich dosłownie, jak zasugerowano powyżej.

Wróciłem do dętek.

Jestem ciężkim rowerzystą, około 260 w ubraniu. Jeżdżę z wyższym ciśnieniem w dętkach, więc nie widziałem żadnych korzyści. Nie podoba mi się też to, że co 3 przejażdżki trzeba dopompowywać powietrze do opon.

Jeśli naprawdę bym się martwił, ktoś mi kiedyś powiedział, że mogę włożyć uszczelniacz do dętki. Nie próbowałem tego i nie mogę ręczyć za skuteczność, ale wydaje się to logiczne.
Nie nazywają mnie Ogre, ponieważ jestem chudy i mały. Jeżdżę na średnim ciśnieniu (25-30 psi) i cieszę się bezdętkowcami od ponad dekady.

Jeśli pompujesz opony po każdych 3 przejażdżkach, to albo Twój rower jest za bardzo na haku, albo coś jest nie tak z Twoim ustawieniem.

Bezdętkowce mogą być trudne do ustawienia, ale stało się to o wiele łatwiejsze dzięki nowocześniejszym ustawieniom.

Ale... jeśli dętki działają, to jedź na dętkach. Zbyt często łapię snakebity lub muszę jeździć na zbyt wysokim ciśnieniu dla komfortu z dętkami.

Nie nazywają mnie Ogre, ponieważ jestem chudy i mały. Jeżdżę na średnim ciśnieniu (25-30 psi) i cieszę się bezdętkowością od ponad dekady.

Jeśli pompujesz opony po każdych 3 przejażdżkach, to albo Twój rower jest za bardzo na haku, albo coś jest nie tak z Twoją konfiguracją.

Bezdętkowość może być trudna do ustawienia, ale stała się o wiele łatwiejsza dzięki nowocześniejszym konfiguracjom.

Ale... jeśli dętki działają, to używaj dętek. Zbyt często łapię snakebity lub muszę jeździć z ciśnieniem zbyt wysokim dla mojego komfortu z dętkami.
Jeżdżę 3/4 razy w tygodniu i większość osób w mojej grupie doświadcza tego samego, bardzo powolnego wycieku powietrza i jest to dość powszechne.

Nie mówię, żeby nie przechodzić na bezdętkowość, po prostu mówię, że to nie dla mnie.

Wydaje się, że za każdym razem, gdy ktoś wspomina o dętkach, pojawia się bardzo emocjonalna reakcja, która wydaje mi się nieco zabawna.

Jeździjcie, co chcecie. Lubię prostotę dętek, a także niezawodność dla mnie i tam, gdzie jeżdżę na północnym wschodzie, gdzie nie jeżdżę przez pola cierni. Skały i korzenie to tutaj gra.

Jeżdżę 3/4 razy w tygodniu i większość osób w mojej grupie doświadcza tego samego bardzo powolnego wycieku powietrza i jest to dość powszechne.

Nie mówię, żeby nie jeździć bezdętkowo, po prostu mówię, że to nie było dla mnie.

Wygląda na to, że za każdym razem, gdy ktoś wspomina o dętkach, pojawia się bardzo gwałtowna reakcja, co uważam za zabawne.

Jeździjcie, co chcecie. Lubię prostotę dętek, a także niezawodność dla mnie i tam, gdzie jeżdżę na północnym wschodzie, gdzie nie jeżdżę przez łaty cierni. Skały i korzenie to tutaj podstawa.
Jak powiedziałem powyżej, nie obchodzi mnie, co wolisz.

Ale mówienie, że to dlatego, że jesteś ciężki, nie jest prawdą i jeśli twoja opona traci powietrze raz w tygodniu, twoja konfiguracja bezdętkowa nie jest poprawna.

Wróciłem do dętek.

Jestem ciężkim rowerzystą, ważę około 260 funtów. Jeżdżę z wyższym ciśnieniem w dętkach, więc nie widziałem żadnych korzyści. Nie podoba mi się również to, że co 3 przejażdżki trzeba dopompowywać powietrze do opon.

Jeśli naprawdę bym się martwił, ktoś mi kiedyś powiedział, że mogę włożyć uszczelniacz do dętki. Nie próbowałem tego i nie mogę ręczyć za skuteczność, ale wydaje się to logiczne.
Ja również wróciłem do dętek. Traciłem za dużo powietrza na zakrętach. Przy 250 funtach. Uważam, że dętki Tubilito i Schwalbe Aerothan są bardziej niezawodne. Poziom przyczepności jest prawie tak dobry jak bezdętkowy, ale bez kłopotów i bez przebić od 2 lat. Waga jest mniej więcej taka sama jak bezdętkowa.

Tak, przejdź na system bezdętkowy.

Koniec z przebiciami i flakami, mniejsza waga obracająca się sprawia, że rower jest bardziej zabawny i łatwiejszy do pedałowania.

Ale to może być niezła katorga.
Opony powoli się opróżniają, uszczelniacz wysycha, osadzenie stopki opony czasami wymaga kompresora powietrza, a ten syf jest cholernie drogi.

Ale mówienie, że to dlatego, że jesteś ciężki, nie jest prawdą i jeśli twoja opona raz w tygodniu się obniża, twoja konfiguracja bezdętkowa nie jest poprawna.
Moje mają do tego tendencję... ale przez cały czas mam na oponach tłuste czarne plamy. Jeżdżę prawie codziennie. Wkładasz dziury w opony, trochę się rozszczelnią ;)

Ale mówienie, że to dlatego, że jesteś ciężki, nie jest prawdą i jeśli twoja opona raz w tygodniu się obniża, twoja konfiguracja bezdętkowa nie jest poprawna.
Nie chciałem cię sugerować.

Również mój komentarz o byciu większym był bardziej specyficzny dla mnie, który lubi wyższe ciśnienie w oponach. Ponieważ większość korzyści z jazdy na dętkach to niższe ciśnienie. Po prostu nie widzę potrzeby.

Ponownie. To TYLKO moja opinia.

Jeśli pompujesz opony po każdych 3 przejażdżkach, to albo Twój rower jest za często na haku, albo coś jest nie tak z Twoją konfiguracją.
Może robię coś źle, ale przez wiele lat i wiele rowerów, zarówno dętkowych, jak i bezdętkowych, wydaje mi się, że nigdy nie miałem takiego, który nie traciłby co najmniej kilku funtów w ciągu 3 dni. Uzupełnianie powietrza pompką podłogową jest częścią mojej rutyny przed jazdą, odkąd pamiętam.

21 - 40 of 52 Posts