Mountain Bike Reviews Forum banner
1 - 20 of 24 Posts

Baz113

· Registered
77 Posts
Discussion starter · #1 ·
Tak, dużo szukałem na ten temat... czy rozstaw zębów przedniej tarczy Shimano Hyperglide jest kompatybilny z łańcuchami i kasetami SRAM 12 rzędów? Myślę, że to zadziała, ale szukam doświadczeń z prawdziwego świata... czy zauważę różnicę w profilu zębów tarczy?

Moją drugą opcją jest użycie korby Shimano DM z profilem zębów Sram od firmy takiej jak wolftooth, ale to więcej $$.

Discussion starter · #3 · (Edited)
Tarcza Shimano Stock Hyperglide

Łańcuch Sram 12sp X01
Kaseta 12sp X01
Przerzutka AXS

Robię to, ponieważ łatwiej jest znaleźć korby Shimano 165 mm i 170 mm, i stwierdziłem, że prześwit korby Shimano jest lepszy niż SRAM.

Discussion starter · #5 ·
ok, więc to nie jest tarcza łańcuchowa Shimano HG.

To jest tarcza łańcuchowa Shimano HG+. Duża różnica.

to "zadziała" z SRAM 12 rz., ale nie będzie współpracować z łańcuchem w ten sam sposób, jak jest to zamierzone z łańcuchem Shimano 12 rz. Spowoduje to luźniejsze dopasowanie, co oznacza, że nie będzie tak dobrze trzymać łańcucha podczas wibracji.

Używając tarcz RaceFace, wypróbowałem wszystkie permutacje. Najlepiej jest używać łańcucha, kasety i tarczy 12s Shimano razem lub łańcucha, kasety i tarczy 12s Sram razem. Zauważam głośną/słabą wydajność, gdy są to mieszane konstrukcje Shimano/Sram.

Moja rekomendacja przy użyciu korb Shimano to użycie tarczy Wolftooth, jest ona znacznie lżejsza niż tarcze XT/SLX, niewiele droższa od obu i znacznie tańsza niż tarcze XTR. Korby SLX są tak samo dobre jak XT, jeśli stalowo-niebieski kolor pasuje do wyglądu Twojego roweru.

Oneup Switch
Te rzeczy są świetne, mam je na obu moich rowerach.
Działają świetnie z Shimano lub Sram
Działają z prawie wszystkimi łańcuchami
"12-rzędowa tarcza zaprojektowana do współpracy ze wszystkimi łańcuchami 8, 9, 10, 11 oraz Shimano Hypergilde+ 12 i SRAM Eagle 12."

Discussion starter · #15 ·
Moja rekomendacja przy użyciu korb Shimano to użycie tarczy Wolftooth, jest ona znacznie lżejsza niż tarcze XT/SLX, niewiele droższa od obu i znacznie tańsza niż tarcze XTR. Korby SLX są tak samo dobre jak XT, jeśli stalowo-niebieski kolor pasuje do wyglądu Twojego roweru.
Tak, kupiłem tani zestaw korb SLX dokładnie z tych powodów :)

Działa dobrze, jeżdżę z łańcuchem sram z moją tarczą xt 12sp od ponad roku. Używam tarczy i kasety xt z przerzutką axs i łańcuchem sram.
Jakiekolwiek problemy z trwałością podczas używania łańcucha Eagle na Hyperglide+?

Kupiłem kasetę SLX 10-45, aby używać jej z moimi korbami GRX i przerzutką AXS (obecnie ustawioną z GX 10-52)

Chciałbym używać łańcucha XTR, ale Garbaruk to jedyna firma, jaką do tej pory znalazłem, która ma tarczę, która ma działać z Hyperglide+.

Jakiekolwiek problemy z trwałością podczas używania łańcucha Eagle z Hyperglide+?

Kupiłem kasetę SLX 10-45, aby używać jej z moimi korbami GRX i przerzutką AXS (obecnie skonfigurowaną z GX 10-52).

Chciałbym używać łańcucha XTR, ale Garbaruk to jedyna firma, jaką do tej pory znalazłem, która ma tarczę łańcuchową, która ma działać z Hyperglide+.
Nie miałem żadnych problemów z trwałością łańcuchów eagle. Łańcuch gx wytrzymał ponad 1000 mil i teraz używam łańcucha x01.

Nie miałem żadnych problemów z trwałością łańcuchów eagle. Łańcuch gx wytrzymał ponad 1000 mil i teraz używam łańcucha x01.
Łańcuch XO1 to ten, którego teraz używam, po prostu byłem ciekaw, czy występuje nadmierne zużycie profilu zęba HG+.

Mogę po prostu wypróbować owalną tarczę Garbaruk i używać kasety SLX, łańcucha XTR i przerzutki AXS.

1 - 20 of 24 Posts