Mountain Bike Reviews Forum banner
21 - 40 of 46 Posts
Szybka aktualizacja:

Po dwóch przejażdżkach jestem bardzo zadowolony z Cura. Mimo że wciąż się docierają, mam mnóstwo mocy, a modulacja jest doskonała. Przesiadłem się z Shimano SLX, które były świetne przez ostatni rok na moim hardtailu, ale brakowało im modulacji.

Mam trochę tarcia tarczy, którego nie mogę się pozbyć (używam tarcz Shimano XT Icetec). Myślę, że tarcze mogą być trochę za szerokie. Czy ktoś, kto używa tarcz Formula, może zmierzyć szerokość i zamieścić ją?

Ważę 195 funtów, używam tarcz 180 mm f/r na moim Yeti 5.5, a Cura są zwycięzcą w mojej opinii. Lekkie i cała moc i modulacja, których potrzebuję.
Świetna informacja zwrotna na temat wydajności, dzięki.

Re: tarcie. Czy użyłeś techniki centrowania zacisku nad tarczą, a następnie dokręcania każdej śruby iteracyjnie, tylko po trochu za każdym razem, aby zacisk pozostał wyśrodkowany?

Jestem prawie pewien, że tarcze Shimano i Formula mają grubość 1,8 mm, gdy są nowe. Widziałem gdzieś w Internecie (Bikerumour?), że Forumula wprowadza nową, grubszą tarczę, ponieważ Cura ma większe cofanie klocków (chyba że dotyczy to tylko nadchodzącego modelu z czterema tłokami?)

Re: rubbing. did you use the technique of centering the caliper over the rotor, then tightening each bolt iteratively, only a little at a time, so that the caliper stays
Tak, użyłem tej techniki. Wydaje się tylko, że przestrzeń między klockami a tarczą jest znacznie mniejsza niż w hamulcach Shimano, których używałem. Po dalszych drobnych regulacjach przednie tarcze teraz się obracają bez ocierania, ale tylna ma sporadyczne ocieranie. Ponownie, jestem przekonany, że gdy klocki zużyją się w 100%, ocieranie zniknie.

Dzięki za zamieszczenie linków!

Po przeczytaniu recenzji na temat Formula Cura vs Sram Guide vs Magura MT6, zdecydowałem się na Formula Cura. Powodem, dla którego zdecydowałem się kupić nowe hamulce, jest to, że Sram level tl zawiodło, zepsuło się. Nie zdecydowałem się odesłać ich do naprawy, ponieważ chciałem trochę więcej mocy. Dlaczego więc Cura, a nie Guide lub MT6? Głównie dlatego, że Magura jest bardzo droga i nie podobały mi się kolory. A Guide ma zbyt wiele różnych recenzji.

Więc dostałem formuły wczoraj i zainstalowałem je zaledwie 30 minut temu. Instalacja jest świetna dzięki blokadzie prędkości. Możesz je łatwo poprowadzić przez ramę, a po tym łatwo skrócić węże. Jedną wskazówką jest to, że potrzebujesz specjalnych kolców ze względu na uszczelnienie. Oliwka jest jak w starych modelach SRAM. Jutro wybieram się na 4-godzinną przejażdżkę, więc poznasz moją opinię na ten temat. Pierwsze wrażenie jest świetne!

@jutro odbyłem przejażdżkę i uwielbiam te hamulce! Ta sama modulacja co w SRAM, ale wcześniejszy punkt zaczepienia i znacznie więcej mocy!

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Nikt, kto może mi pomóc? To irytujący dźwięk podczas hamowania.... Nie spryskałem niczego w pobliżu moich tarcz i dostałem organiczne klocki. Dzięki za pomoc

Discussion starter · #26 ·
Nie miałem żadnych dziwnych dźwięków. Od czasu do czasu słyszę bardzo ciche warczenie, ale nic częstego ani denerwującego. Używam klocków Uberbike Race Matrix.

Discussion starter · #28 ·
Nie, Shimano Ice Techs... Wkrótce przejdę na organiczne formuły, więc będę wiedział, czy to klocki.

Okej, Formula wypuściła nowy rotor, który musi być lepszy, ale nie jestem pewien, czy to rotor, czy klocki.

Czy ktoś może mi pomóc? To irytujący dźwięk podczas hamowania.... Nie spryskałem niczego w pobliżu moich tarcz i dostałem organiczne klocki. Dzięki za pomoc
Przeczytałem prawie wszystkie recenzje Cura i wczesne wrażenia z jazdy Cura4, a hałas nie był problemem.

To jest świetny artykuł dotyczący rozwiązywania problemów:
Enduro Mag – Warsztat Enduro: Naprawa hałaśliwych hamulców tarczowych

Czy ten dźwięk pojawiał się od momentu pierwszego zamontowania hamulców?

Czy dokładnie je dotarłeś?
Nawet jeśli to zrobiłeś, jeśli jeździsz głównie z lekkim naciskiem na hamulec, może to powodować glazing (co może powodować hałas), nawet jeśli hamulce początkowo dobrze się dotarły.

Czy wszystkie śruby mocujące są wystarczająco dokręcone?

Inną możliwością jest to, że kombinacja hamulca + klocka + tarczy + ramy ma częstotliwość rezonansową, którą słyszysz. Był dziwny przypadek hałasu u kilku osób używających MT Trails, który, jak sądzę, mógł być tego przyczyną - http://forums.mtbr.com/brake-time/magura-mt-trail-sport-1050287-2.html - w twoim przypadku zmiana tarcz może zrobić różnicę, ale najpierw sprawdziłbym wszystkie podstawy.

P.Duck Dzięki za pomoc! Muszę poprawić moją wiadomość. Ponieważ w pagórkowatym terenie hałasują (głośno) podczas hamowania. Na trasach flow jest to bardziej podczas mocnego hamowania. Stało się to dwa tygodnie po ich zainstalowaniu. Pojechałem do Boppard w Niemczech, gdzie jechałem w maratonie i od tego dnia to tam jest. Tydzień temu pojechałem do Winterberg i wróciło, gdy zjeżdżałem czerwonymi i czarnymi trasami. Wczoraj na Singletrack w Zeist (Holandia) zauważyłem to ponownie tylko podczas średniego hamowania. Więc może dlatego, że używałem hamulców lekko przed Niemcami i się zeszkliły.

Dotarłem je z 20 cyklami od 30 km/h do prawie 0 z średnim i lekkim hamowaniem. Sprawdzę temat enduro fix.

Tak wyglądają moje tarcze:
Image

Image

Image

Nie znalazłem zbyt wielu recenzji tych hamulców od użytkowników w USA. Właśnie zainstalowałem hamulce Formula Cura z Bike-Discount.de na moim Transition Scout. Początkowe wrażenie na podjeździe jest całkiem dobre. Wcześniej miałem Guide RSC, Shimano XT, SLX i Hayes Stroker. Nie miałem żadnych problemów z Bike-Discount.de, poza tym, że informacje o śledzeniu przesyłki są po niemiecku. Nie chciałem kolejnego zestawu SRAMów. Guide miał modulację w dół, ale było to dziwne, gdy zmieniła się temperatura otoczenia i mogłem pociągnąć je aż do kierownicy, co mnie przeraziło. Miałem problemy z przednim hamulcem, ilekroć podróżowałem z rowerem. Ostatnio zamarzł podczas jazdy po górze Galbraith, a potem w ogóle przestał działać. Po następnej przejażdżce samochodem wrócił do normy. XT były dla mnie solidne, ale punkt zgryzu był różny, a modulacja była meh. Hayes Stroker był w zasadzie binarny, albo włączony, albo wyłączony. Nigdy nie miałem szczęścia, żeby uzyskać skok dźwigni tak, jak chciałem z SLX.

Formula cura: Instalacja była łatwa. Wydają się dobrej jakości. Prześwit klocków z tarczą jest mały. Trzeba było zachować szczególną ostrożność podczas dokręcania śrub.

Kręcąc kołami rękami, mogę modulować hamowanie z dużą precyzją. Jazda po podjeździe była trochę dziwna, ponieważ moje chwyty jeszcze nie dotarły.

Czekam na prawdziwą jazdę!

Podczas docierania hałas zniknął. Pojechałem znowu do domu, ale tuż przed zahamowaniem przed moim ogrodem pojawił się mały hałas. Mam nadzieję, że to zniknie.

Pierwsza jazda w Duthie w Issaquah WA. Zapomniałem je dotrzeć. Wciąż niesamowite, modulacja jest wykładniczo lepsza niż w moich hamulcach XT i chwytają bardzo wcześnie, tak jak lubię (nigdy nie rozumiałem, dlaczego miałbyś chcieć jakiegokolwiek opóźnienia lub martwej strefy podczas hamowania). W przeciwieństwie do moich poprzednich Guide, dźwignia NIE dochodzi do kierownicy, co zwykle chwytałoby skórę mojego środkowego palca. Używam tarcz SRAM, które były w zestawie z moimi Guide.

Image

To zdarzyło się już dwa razy. Kiedy jest szkliwo, w ogóle nie ma siły hamowania. Jak mogę temu zapobiec?

JasperGr Używam Cura 2019 na nowym hardtailu, który zbudowałem. Moje działają bez zarzutu. Czytałem, że próbowałeś papieru ściernego, ale nie jestem pewien, czy użyłeś płomienia. Spróbuj wyczyścić klocki kuchenką gazową lub palnikiem propanowym. Nie zajmuje to dużo czasu, tylko kilka sekund, aby spalić zanieczyszczenia. Używam rozcieńczalnika do czyszczenia tarcz. Prawdopodobnie użyłbym gąbki Scotch-Brite do czyszczenia tarcz. Mam nadzieję, że to pomoże.

21 - 40 of 46 Posts