Mountain Bike Reviews Forum banner
21 - 40 of 50 Posts
Zastanawiam się tylko, czy uważacie, że dedykowany szewc od płaskich butów dobrze by sobie radził? Nigdy nie widzieliśmy rynku szewskiego skierowanego specjalnie do nas. Nawet gdy 5.10 oferowało zestawy, cały marketing był skierowany na wspinaczkę, ale użycie płaskich pedałów stanowiło ułamek tego, co jest dzisiaj. Osobiście nie jestem pewien, jak dobrze poradziłby sobie taki biznes, biorąc pod uwagę, że jesteśmy grupą demograficzną, która jest gotowa przepłacać za wszystko związane z naszym sportem i chcemy najnowszych i najlepszych rzeczy. To sprawia, że myślę, że wymiana podeszwy nie stałaby się zbyt popularna. Z drugiej strony, płaskie buty kosztują dziś od 140 do 160. Wymiana podeszwy za około 70 zaczyna wyglądać całkiem dobrze, a jak wszyscy wiemy, nasze podeszwy kruszą się, zanim cholewki się zepsują. Ludzie stają się również bardziej świadomi wysypisk śmieci w oceanach.

Dużym czynnikiem dla każdego, kto rozważałby taki biznes, jest dostępność mieszanek. Trwają dyskusje na temat tego, czy dostępne mieszanki są wystarczająco dobre, aby stać się popularnymi na tak konkurencyjnym rynku płaskich butów. Vibram jest na rynku płaskich butów od lat, bez większego rozgłosu.

To głupie, możesz to wyciągnąć/zdjąć w kilka sekund za pomocą szczypiec. Chyba że reaguje z warstwą, do której przyklejona jest podeszwa, co powoduje niespójność napraw. Ale nie jestem ani szewcem, ani wspinaczem.
Mogą tego nie odrzucić w przypadku butów mtb lub podejściowych. We wspinaczce jest dużo precyzyjnej pracy nóg w zależności od stylu trasy. Drobne problemy ze strukturą buta wpływają na to, jak nowa podeszwa pasuje do buta i wpływa na końcową wydajność. Też nie jestem szewcem, więc prawdopodobnie jest w tym coś więcej, o czym nie wiem.

Jeśli dziury przeszłyby przez gumę i wbiły się w but, może to być problem, ale znowu, w przypadku naszych butów szewc może w ogóle nie dbać.

Edycja: właśnie bardziej się temu przyjrzałem i wymiana podeszwy w bucie mtb, który został przetarty, prawdopodobnie nie będzie problemem. Wydaje się, że kiedy podeszwa przeciera się w bucie wspinaczkowym, uszkadza to otok, który pomaga utrzymać kształt i strukturę cholewki. Problem dla butów wspinaczkowych, ale nie dla mtb.

Mam parę zwykłych freeriderów z cholewkami w ŚWIETNYM stanie. ale używanie niewłaściwych pedałów przez chwilę spowodowało rozerwanie dziur w podeszwach.
Ciekawe, co spowodowało "niewłaściwe" pedały? Czy kołki były za wysokie? A może ostre śruby (w porównaniu z gładszymi kołkami)?
Dopiero co dostałem swoją pierwszą parę FreeRiderów, więc chciałbym wiedzieć.
Dzięki!

Ciekawe, co sprawiło, że pedały były "złe"? Czy piny były za wysokie? A może ostre śruby (w porównaniu do gładszych pinów)?
Właśnie dostałem swoją pierwszą parę FreeRiders, więc chciałbym wiedzieć.
Dzięki!
pedały były za wąskie dla moich stóp. Około cala lub dwie mojej stopy nie było podparte, a w trudnym terenie naprawdę zaczęło się owijać wokół zewnętrznej krawędzi pedału. To właśnie doprowadziło do rozerwania dziury w podeszwie. Wymieniłem pedały przed butami, ale kiedy miałem pedały, które faktycznie pasowały do moich stóp, rozwiązały wiele problemów.

Discussion starter · #25 · (Edited)
Miałem w miniony weekend dużą wycieczkę rowerową do Pisgah w Brevard, NC. Niedawno otrzymałem w prezencie parę Ride Concept Powerlines, ale wyższe ściany boczne buta bolały mnie kostki i były niewygodne, więc musiałem je odesłać i potrzebowałem szybkiego rozwiązania, aby przetrwać weekend.

Skorzystałem z pomysłu Yzedfa i kupiłem Shoe Goo w lokalnym sklepie z narzędziami. Użyłem szpachelki, aby wcisnąć dużo tego pod luźną warstwę gumy i wmasowałem to, aby wszystko dobrze się trzymało. Kontynuowałem wypełnianie kilku dużych dziur szpachelką i wygładzanie. Powiem, że to trzymało spód razem naprawdę dobrze i zapewniło mi dodatkowy weekend ciężkich przejazdów (Bennet Gap, Farlow Gap, Buckhorn Gap, Avery Creek, Black Mtn itp.). Zamieszczę kilka zdjęć z wynikami.

Zatem dla tych z was, którzy potrzebują tymczasowego rozwiązania, Shoe Goo sprawdziło się naprawdę dobrze. Tak, niektóre z cienkich obszarów zaczęły się trochę łuszczyć po weekendowej wycieczce, ale wszystko ładnie trzymało się razem przez weekend. Nie wspominając o tym, że woda nie przeciekała do spodu mojej stopy. :) Oto kilka zdjęć. Chciałbym mieć zdjęcia przed. Były rozdarte dziury i pęknięcia.

Moje oryginalne freeridery prawdopodobnie po prostu zacznę nosić jako buty codzienne. Podeszwy są po prostu zbyt elastyczne na przejażdżki z szybkimi, mocnymi uderzeniami jak w Pisgah (moje lokalne tereny). Contacts są pod tym względem lepsze, więc jeśli naprawa tego szewca będzie wyglądać dobrze i dobrze działać, to wtedy wrócę do jazdy w tych butach.

Teraz, gdy Adidas przejął 5/10 i zaprzestał produkcji zestawów do wymiany podeszwy 5/10 Stealth Rubber, czy ktoś ma jakieś alternatywy dla wymiany podeszwy w zużytych 5/10, inne niż kiepski projekt malowania płynną gumą?

Nie mogę nic znaleźć w sieci dotyczącego próby wymiany podeszwy w idealnych butach 5/10, które mają tylko zużytą podeszwę.
Wyślij e-mail do Adidasa, mam skąpego kumpla, któremu Adidas wymienił zużyte 510

Wysłane z mojego SM-N986U używając Tapatalk

Discussion starter · #28 ·
Wyślij e-mail do adidas, dostałem skąpego kumpla, że adidas wymienił jego zużyte 510

Wysłane z mojego SM-N986U za pomocą Tapatalk
Czy mógłbyś to rozwinąć z kilkoma szczegółami? Nie widzę żadnego sposobu, aby wysłać im e-maila na ich stronie internetowej. Wymieniają rzeczy tylko do 30 dni po zakupie. Nie jestem pewien, jak miałbym zobaczyć, że naprawią/wymienią stare, zużyte buty.

Możesz wypełnić dziury za pomocą Aquaseal SR. Nie jest tak miękki jak S1, ale jest dość trwały i bardzo dobrze się trzyma. Poza tym naprawa to za dużo pieniędzy w porównaniu z kosztem butów. Istnieje również znaczne zużycie pianki nad podeszwą, co z czasem zmiękcza but.

5 lat wow. Jestem oszczędny z moimi butami, ale kurczę;)

Jeśli oglądasz, zwykle możesz znaleźć wyprzedaż z 10-15% zniżką, a potem oddaję moje stare, więc mam nadzieję, że nie wylądują w koszu.

Wysłane z mojego SM-G960U używając Tapatalk

Czy mógłbyś to rozwinąć, podając szczegóły? Nie widzę żadnego sposobu, aby wysłać im e-mail za pośrednictwem ich strony internetowej. Wymieniają rzeczy tylko do 30 dni po zakupie. Nie jestem pewien, w jaki sposób mieliby naprawiać/wymieniać stare, zużyte buty.
Nie znam szczegółów, wysłał im e-mail i wysłał swoje stare buty i dostał nową parę [emoji2369]

Wysłane z mojego SM-N986U używając Tapatalk

Mój brat, „hippis”, wciąż używa wyciętych podeszew z wyrzuconych opon samochodowych (ostatnia opona z projektu czyszczenia potoku) i kleju do butów. Niektóre z jego wymian podeszew są całkiem dobre. Niska cena.

Discussion starter · #33 ·
Tylko dla jasności, mam nowy zestaw Ride Concepts. Nie jestem tu "skąpy ani hipisowski"... po prostu chciałem zobaczyć, czy mogę przedłużyć żywotność idealnego zestawu 5/10, które udowodniły swoją wartość, zamiast je wyrzucać i pomyślałem, że to dobry eksperyment. :)

Więc rozmawiałem z Corym z Rocky Mountain Resole (RMR). Super miły facet.

...

Dam znać wszystkim, jak się sprawdzają, kiedy je dostanę z powrotem/opublikuję zdjęcia. ..
Hej, czy już je dostałeś z powrotem? Mam 4 stare pary freeriderów z dziurami w podeszwach, ale cholewki są wciąż w świetnym stanie. Wydaje się, że wytrzymują mi tylko rok, zanim zniszczę podeszwy, byłoby wspaniale móc ich jeszcze trochę używać!

Dzięki!
slide

Hey, did you get these back yet? I have 4 old pairs of freeriders with holes in the soles but the uppers are still in great shape. I only seem to get a year out of them before destroying the soles, would be great to get some more use out of them!

thanks!
slide
Widziałem, jak ten wątek ponownie się pojawił i miałem nadzieję na aktualizację. Westchnienie...tylko prośba o aktualizację. Poprę jednak tę prośbę!

Samodzielne naprawianie podeszew jest bardzo nieprzewidywalne i naprawdę trochę zwariowane. Ale... warto przedłużyć żywotność wspaniałych butów.

Rozejrzyj się za materiałem na podeszwę. Mój brat [stary hipis]używa starych opon samochodowych (o rany), ale myślę, że coś w tym jest. Właśnie chwyciłem kilka starych spodów butów, które wypróbuję na moich butach ulicznych Olukai. To może się nie udać, ale fajnie spróbować.

Shoe Goo działa świetnie. Mam kilka zacisków, których użyję w tym procesie.

Cierpliwość i skrupulatność będą wielkimi atutami. Naprawa może wyglądać dziwnie, ale kto patrzy na twoje buty na szlaku, gdy pędzisz obok?

Żona w domu zrobiła zdjęcie. Olukais z podniesionym obcasem, zanim zrobię moją naprawę DIY.

Zasugerowała również materiał podeszwy z wyrzuconych Keds jako opcję na 5-10s
Image

Próbuję dawać pomysły.

21 - 40 of 50 Posts