Mountain Bike Reviews Forum banner
1 - 20 of 33 Posts
Discussion starter · #3 ·
Po jakich szlakach zwykle jeździsz? Jak szybko?
To jest na moim agresywnym rowerze trail/enduro. Zabiorę go z większością osób tutaj w NorCal/Bay Area. Lokalna pętla „enduro” ma 10 mil z 2500-3k pionu. Trasy w dół są często strome, luźne, zakorzenione z odrobiną skalistych kawałków.

Myślę, że jak szybko, to wszystko względne. Nie jestem najszybszy, ale staram się jechać tak szybko, jak potrafię, przypuszczam.

Jeżdżę z Bay do Sierras, z cięższą oponą i bez wkładek. Kiedy przebijam oponę, zawsze jest to przez środek bieżnika od ostrego kamienia. Wkładki tego nie zapobiegają. To, co oferują, to lepsze wsparcie ścian bocznych i ochrona przed uderzeniami w obręcz. Wybierz swoje „truciznę” i to, z czym masz problemy.

Discussion starter · #6 ·
Szukam głównie ochrony przed uderzeniami w obręcz. Doświadczam ich wiele przy pożądanych ciśnieniach, na których jeżdżę.
Ważę 155-160 i zazwyczaj jeżdżę z ciśnieniem 21-23 psi z tyłu z wkładkami. Bez wkładek, wszystko powyżej 23-24 psi wydaje się odbywać kosztem hamowania i przyczepności w zakrętach.

Stopniowo zwiększałem ciśnienie, aby uzyskać większe wsparcie boczne i mniejsze skręcanie, im mocniej naciskam. Myślę, że wkładki również zdecydowanie w tym pomagają, ale jestem ciekaw, czy wytrzymalsza obudowa osiągnęłaby ten sam efekt.

Podwójna warstwa opony z pewnością w tym pomaga. Należy również wziąć pod uwagę, że wielu producentów ma pośrednią oponę do agresywnej jazdy trail/enduro, która nie jest podwójna, ale oferuje większą ochronę przed przebiciem i wsparcie. EXO+, Grid Trail, Super Trail itp. mogą być dobrym kompromisem z wkładką. Niestety, jedynym sposobem, aby naprawdę wiedzieć, co jest dla Ciebie najlepsze, jest eksperymentowanie, co może być kosztowne.

Przełączam się między oponami trail z wkładkami a oponami DH bez. Z oponami DD miałem strasznego pecha, kamienie przechodziły przez oponę między klockami. Odczucia z jazdy, w 100% wolę opony DH z tyłu, ale zdecydowanie wolniej się toczy w górę i w dół. Pedałowanie dużej ilości pionu, opony trail i wkładka (Airliner do ochrony obręczy) i kilka dodatkowych psi.

Można również wybrać exo+ z cushcore xc.

Mimo że w moich rowerach mam exo z przodu/exo+ z tyłu z cush xc w moim rowerze o krótkim skoku. Exo+ z przodu/dd z tyłu z cush pro w moim dużym rowerze. Nawet z wagą myślę, że wkładka jest tego warta.

EXO Aggressor i wkładka Tannus Tubeless z tyłu dla mnie.
EXO i wkładka są lżejsze niż opona DD. Podoba mi się niewielkie wsparcie boczne, jakie oferuje wkładka TT i w przeciwieństwie do doświadczeń innych, nigdy nie miałem przebicia bieżnika z wkładką.
Jedyna flata, jaką miałem w zeszłym roku, zabiła również obręcz. Żadna opona ani wkładka by tego nie przeżyła.
Ważę 165 funtów, jeżdżę na rowerze enduro 170/165 (Long-shocked RipmoAF) z wyborem linii Helen Keller, mieszkam i ścigam się w Arizonie, gdzie firmy oponiarskie przyjeżdżają, aby testować opony.

EXO Aggressor i wkładka Tannus Tubeless z tyłu dla mnie.
EXO i wkładka są lżejsze niż opona DD. Podoba mi się niewielkie wsparcie boczne, jakie oferuje wkładka TT i w przeciwieństwie do doświadczeń innych, nigdy nie miałem przebicia bieżnika z wkładką.
Jedyna przebita opona, jaką miałem w zeszłym roku, również zniszczyła obręcz. Żadna opona ani wkładka by tego nie przeżyły.
Ważę 165, jeżdżę na rowerze enduro 170/165 (Long-shocked RipmoAF) z wyborem linii Helen Keller, mieszkam i ścigam się w Arizonie, gdzie firmy oponiarskie przyjeżdżają, aby testować opony w torturach.
Westchnienie. To boli portfel.
Image

Cal długości i czysty, jakbym użył noża do tapet. Tym razem spróbuję DD.

Discussion starter · #18 ·
Właśnie dostałem zestaw opon Maxxis z białymi literami.
F: DD Assegai MaxGripp
R: DD Dissector MaxTerra

Będę jeździł na nich bez wkładek przy takim samym ciśnieniu jak w poprzednim zestawie (Mazza F i R, trail casing, z wkładkami Rimpact).

Wstępne wrażenia z jazdy - podoba mi się wytłumione i wspierane odczucie, ale będę musiał naprawdę przetestować je w terenie, aby zobaczyć, jak wypadają w porównaniu. MaxxGrip zdecydowanie wydaje się być krokiem naprzód w przyczepności w porównaniu do wszystkiego, czym jeździłem, w tym MaxTerra Assegais. Naprawdę nie mogę się doczekać tej kombinacji.

Mam duży stos opon EXO z lekkiego roweru trailowego, który sprzedałem. Rimpact pomaga mi w wykorzystaniu ich w moim agresywnym rowerze trail/AM. Całkowicie zależy to od terenu, moim zdaniem, dużo kamieni utrudniłoby sprawę

1 - 20 of 33 Posts