Mountain Bike Reviews Forum banner

Dlaczego nasze rowery elektryczne nie są wyposażone w odpowiednią osłonę?

1.6K views 27 replies 17 participants last post by  Nat  
#1 ·
Mam Pivot Shuttle Am i jak wszystkie rowery elektryczne jest on wyposażony w plastikową osłonę silnika.
Jeździmy tylko po masywnych, technicznych płytach skalnych i rumowisku. W rezultacie plastikowy element, który wciska się bezpośrednio w silnik, jest wielokrotnie uderzany.

Widziałem kilka metalowych osłon z rynku wtórnego, ale o ile wiem, nikt nie produkuje takiej do mojego Pivota.

Mam przyjaciela, który mówi, że może taką wykonać, ale chce ją przymocować nitami do plastikowego elementu, ale nie jestem pewien, jak bardzo będzie chronić.

Co wybraliście ci z was, którzy jeżdżą po chunkach?

Pivot odpowiedział: „możemy wymienić plastikowy element, jeśli się zepsuje”....... nie jest to odpowiedź, której szukam,
ponieważ w ogóle nie chroni silnika

#4 ·
Decyduję się na trzymanie przodu w górze i nie rozbijanie osłony silnika. Chociaż czasami się to zdarza... Moje lokalne trasy to raczej obijanie się o kłody i korzenie niż o skały. Chociaż są skaliste miejsca, w których jeżdżę. Nadal stosuję tę samą zasadę. Bunny hop, manual, unikać. Obijanie suportów/tarczy łańcuchowych, osłon jest zawsze nierozsądne.

#19 ·
Wolę trzymać przód w górze i nie rozbijać osłony silnika. Chociaż czasami się to zdarza...
Mój teren to raczej walenie w kłody i korzenie niż w skały. Chociaż są skaliste miejsca, w których jeżdżę. Nadal stosuję tę samą zasadę. Bunny hop, manual, unikać. Rozbijanie suportów/tarczy łańcuchowych, pierścieni ochronnych nigdy nie jest mądre.
Myślę, że każdy stara się unikać uderzania w "rzeczy", ale po prostu nie zawsze jest to możliwe.
To dla tych przypadków, w których można zobaczyć użycie lepszej osłony po rynku wtórnym.
Wybrałbym grubą gumową, która chroni również rurę dolną.
Aluminiowe mogą wyglądać elegancko/lepiej, ale tak naprawdę nie pochłaniają energii uderzenia, tylko ją "rozprowadzają".
Brak rozległej wiedzy naukowej na ten temat, ale po prostu przeczucie (i trochę wiedzy)

#5 ·
To prawdopodobnie mniejsze zło. Ludzie mieli tę samą debatę dotyczącą pierścieni bash. Czy zakładasz super mocny pierścień bash, który potencjalnie uszkadza ramę podczas uderzenia, czy wolisz tarczę, która się składa?

Być może nie chcą, aby silnik był zbyt mocny i uszkodził ramę.

To powiedziawszy, zastanawiam się teraz, czy silnik jest najdroższą częścią, więc może to być bezprzedmiotowe.

#7 ·
Umm, "osłona silnika" w moim rowerze jest wykonana z aluminium. Chyba to sprawia, że jest to osłona? Ma kilka paskudnych wżerów, więc cieszę się, że Bulls zaprojektował ją od samego początku. Kolejny powód, żeby trzymać się roweru, który mam, chyba.

#8 ·
Tak, plastikowe osłony to żart. Zerwałem jedną, a druga jest porysowana do szaleństwa, plus w moim EP8 są trzymane na miejscu przez maleńkie śrubki, które się nie trzymają, trzeba je od czasu do czasu sprawdzać. Znalazłem karbonowy element pasujący do mojego Rise, ale był mocowany na plastikowej osłonie i wyglądał nieporęcznie, więc po prostu to olałem. Rozważałem również osłonę pod silnik, ponieważ mój silnik ma wzór śrub ISCG, aby taką zamontować, ale pomyślałem, że może to pęknąć obudowę silnika?

#9 ·
W moim Orbea Wild osłona dolna pękła po 2 jazdach. Jestem dość rozczarowany tym, jak nisko wisi silnik Bosch. Wygląda jakby miał piwny brzuch.

Owinałem osłonę dolną włóknem szklanym, aby nadać jej dodatkową wytrzymałość. Jak dotąd trzyma się razem.

#10 ·
Przy okazji, możesz zrobić własną osłonę bash z płyt HDPE o grubości 1/4" sprzedawanych na eBay. Zrobiłem tę pokazaną poniżej dla mojego motocykla. Po prostu przygotuj wzór z kartonu, przenieś go na plastik, użyj palnika propanowego do zgięcia w razie potrzeby. Kosztowało mnie to tylko około 30,00 $.

#12 ·
Czy wy nie jeździcie na jednym kole przez rzeczy, nie przeskakujecie przez nie i ogólnie unikacie obijania swoich rowerów?
Jeżdżę w różnego rodzaju chaosie i udaje mi się przejść przez to z bardzo niewielkimi uszkodzeniami.
Rozumiem, dlaczego chcesz utrzymać swoją maszynę w lekkim stanie, skoro tak często podnosisz ją nad głowę, wymuszając zdjęcia.

#22 ·
Osobiście wierzę, że można zrobić kompozyty tak samo mocne lub prawie tak samo mocne jak aluminiowa osłona i mniej się zawieszają niż metalowa płyta ślizgowa.

Ponadto jeden z powodów, dla których wolę używać tanich nylonowych pedałów z metalowymi pinami zamiast fantazyjnych pedałów aluminiowych obrabianych CNC. Robię to od około 10 lat i podoba mi się to.