Dłuższy tylny widelec jest trudniejszy do zrobienia niż krótszy. Zajęło mi kilka lat, zanim udało mi się zrobić kilka sekund manuala. Najłatwiej jest to zrobić na twardych rolkach lub małych rampach między podjazdami.
Twardsza powierzchnia jest o wiele łatwiejsza do przewidzenia, co zrobi rower, niż przeciąganie po miękkiej, puszystej trawie. Łatwiej jest to zrobić przy prędkości (tempie biegu), ale zebranie odwagi, by to zrobić, jest o wiele trudniejsze, niż można by pomyśleć. Również tylny hamulec jest twoim najlepszym przyjacielem, gdy poczujesz, że kontroluje wysokość przedniego koła. Teraz wchodzę w każdy manual z lekko ciągnącym tylnym hamulcem.
To naprawdę prosty proces, wystarczy nałożyć pamięć mięśniową na małe ruchy korekcyjne, wymaga to tylko dużo determinacji lub dużo czasu na ćwiczenia, aby to zrobić. To jak ćwiczenie track stand, przy każdej okazji, gdy robisz przerwę, następną rzeczą, którą wiesz, jest to, że już nie ćwiczysz, tylko to robisz. Pompuję tył za każdym razem, gdy przetaczam się przez małą górkę i dostaję pół sekundy uniesienia przedniego koła, aż pewnego dnia będę mógł zrobić 3-4 sekundy manuala
Oszukiwałem jednak, kupiłem rower DJ z krótkim tylnym widelcem i pełną zbroję, kiedy ćwiczyłem. Ten krótki tylny widelec naprawdę był tak łatwy do wheelie, że pierwszego dnia kilka razy wylądowałem na tyłku. Dłuższy rozstaw osi i tylny widelec wymagają o wiele więcej siły!
W zasadzie zacząłem jeździć (uczyć się na nowo) w wieku trzydziestu lat, musiałem nauczyć się każdej umiejętności, bez względu na to, jak podstawowa. Wiem na pewno, że jeśli ja mogę to zrobić, to każdy może