Mountain Bike Reviews Forum banner
41 - 60 of 73 Posts
Discussion starter · #42 ·
Otworzyłem amortyzator, aby usunąć ogranicznik skoku, ale jest tam jakiś rodzaj podkładki, co do której nie jestem pewien, czy powinna tam pozostać, czy nie.
Rysunek techniczny tak naprawdę nie pomaga. View attachment 1351793
Hmmm, jest nieco inny niż mój. Wygląda na to, że ma zaktualizowany ogranicznik skoku w porównaniu do mojego.

Wygląda na to, że ta plastikowa podkładka/podkładka zastępuje metalową podkładkę i uszczelkę typu o-ring, którą ma mój amortyzator.

Wysłane z mojego INE-LX2 używając Tapatalk

Ta podkładka to prawdopodobnie gumowy odbojnik. Jeśli tak jest, to powinna tam być.

Discussion starter · #45 ·
Tak naprawdę nie rozumiem, o czym mówisz, czy masz jakieś zdjęcia? Jaki jest również rozmiar twojego amortyzatora? O ile wiem, istnieje tylko jedna "generacja" (RS18) Triair, ponieważ jest dość nowy.
Pierwsze zdjęcie poniżej pochodzi z wątku DVO Topaz (który jest tym samym amortyzatorem, poza pęcherzem zamiast IFP w piggyback). Pokazuje inną konfigurację niż twoja (ale taką samą jak moja) A drugie zdjęcie to mój amortyzator TriAir 210x50mm. Jak widać, wyglądają one tak samo. Może być tylko jedna generacja amortyzatora triair, ale wygląda na to, że niektóre elementy wewnętrzne zostały zmienione (inny kształt dystansu ruchu i wymiana podkładki i o-ringu). Ten czarny dystans ruchu, który masz (nad zakreśloną częścią), ma taki sam kształt jak dystans ruchu, który zamówiłem od srsuntour, aby zmienić skok mojego amortyzatora, więc wydaje się, że jest to zaktualizowany typ. Zakreślona przez ciebie część wygląda na zamiennik/zmienioną konfigurację, która zastępuje podkładkę i o-ring, które mam.
Image
Wysyłane z mojego INE-LX2 za pomocą Tapatalk

Discussion starter · #47 ·
Myślę, że post eshew jest trafiony w dziesiątkę. Najprawdopodobniej jest to mały odbojnik, ale nowszego typu w porównaniu do mojego amortyzatora z o-ringiem i podkładką.

Nie ma innego powodu dla podkładki i o-ringu w moim, poza odbojnikiem.

Wysłane z mojego INE-LX2 za pomocą Tapatalk

Wsparcia SR udzieliło mi zwykłej bezużytecznej odpowiedzi, która niczego nie wyjaśnia.

Dzięki za zdjęcie.
Tak, ten pierścień (który pokazałeś) to travelspacer.
Konieczne jest jednak otwarcie górnej pokrywy. Ale musisz odpowietrzyć komorę olejową.
Może uda ci się zniszczyć pierścień, albo tylny amortyzator musi zostać wysłany do naszego serwisu.

Discussion starter · #49 ·
Wsparcie SR dało mi zwykłą bezużyteczną odpowiedź, która niczego nie odpowiada.

dzięki za zdjęcie.
Tak, ten pierścień (który zaprezentowałeś) to travelspacer.
Jest to konieczne, aby otworzyć górną pokrywę. Ale musisz odpowietrzyć komorę olejową.
Może zniszczysz pierścień, albo tylny amortyzator musi zostać wysłany do naszego serwisu.
To jest całkowicie błędne. Wygląda na to, że recepcjonistka odpowiedziała na twoją wiadomość.

Czarna, szczelinowa część to travel spacer.

Możesz to po prostu odpiąć od wału. Ale zostawiłbym część, którą zakreśliłeś. To znaczy, nie usuwaj/nie odcinaj jej.

Wysłane z mojego INE-LX2 przy użyciu Tapatalk

Discussion starter · #50 ·
Mój amortyzator ma wymiary 210x50mm, a dystans podróży mierzy 5mm do stopnia/wgłębienia, aby umożliwić skok 50mm, w przeciwnym razie po jego usunięciu skok wynosiłby 55mm.

Wyjmij czarną szczelinową podkładkę i zmierz ją jak na zdjęciu poniżej.
Image

Wysłane z mojego INE-LX2 używając Tapatalk

Cześć,

Czy ktoś ma wrażenie, że Triair ma początkowo zbyt szybki odbicie? Kupiłem jeden kilka dni temu. Nie odczuwam żadnej różnicy między ustawieniami Min i Max.

Mam DVO topaz na innym rowerze o podobnej geometrii ramy i podobnym poziomie ciśnienia, Topaz jest zupełnie inny pod względem tłumienia odbicia. Jest początkowo znacznie wolniejszy i odczuwam znaczącą różnicę między Min i Max.

Najszybsze ustawienie odbicia w topazie jest nadal wolniejsze niż najwolniejsze w Triair.

Czuję, że Triair wyrzuca mnie na boki przy szybkich i mocnych uderzeniach. Co jest naprawdę przerażające.

Triair 230x65

Discussion starter · #53 ·
Cześć,

Czy ktoś odczuwa, że Triair ma początkowo zbyt szybki powrót? Kupiłem jeden kilka dni temu. Nie odczuwam żadnej różnicy między ustawieniami Min i Max.

Mam DVO topaz na innym rowerze o podobnej geometrii ramy i podobnym poziomie ciśnienia, Topaz jest zupełnie inny pod względem tłumienia odbicia. Jest początkowo znacznie wolniejszy i odczuwam znaczącą różnicę między Min i Max.

Najszybsze ustawienie odbicia w topazie jest nadal wolniejsze niż najwolniejsze w Triair.

Czuję, że Triair wystrzeliwuje mnie na boki przy szybkich i mocnych uderzeniach. Co jest naprawdę przerażające.

Triair 230x65
Ile ważysz?

Jestem cięższym rowerzystą, ważącym około 115 kg i uważam, że odbicie jest dla mnie w porządku, ale zgadzam się, że różnica między całkowicie zamkniętym i całkowicie otwartym jest dość subtelna.

Cześć,

Czy ktoś odczuwa, że Triair ma początkowo zbyt szybki odbicie? Kupiłem jeden kilka dni temu. Nie odczuwam żadnej różnicy między ustawieniami Min i Max.

Mam DVO topaz w innym rowerze o podobnej geometrii ramy i podobnym poziomie ciśnienia, Topaz jest zupełnie inny pod względem tłumienia odbicia. Jest początkowo znacznie wolniejszy i odczuwam znaczącą różnicę między Min i Max.

Czuję, że Triair wyrzuca mnie na boki przy szybkich i mocnych uderzeniach. Co jest naprawdę przerażające.

Triair 230x65
Jestem nowym użytkownikiem tego amortyzatora (mniej niż 10 godzin na nim i wciąż poznaję go lepiej), ale moje odczucia są zupełnie inne. Napisałem nawet do Suntour, aby sprawdzić, czy istnieje możliwość przyspieszenia odbicia, ponieważ wydaje się ono nieco martwe w porównaniu do mojego poprzedniego amortyzatora Marzocchi. Ważę 95 kg z całym ubiorem i pompuję 200 PSI do głównej komory i 220 PSI do piggyback. Odbicie jest całkowicie otwarte.

Szybkie pytanie do wszystkich innych właścicieli TriAir: Muszę zamówić zestaw podkładek objętościowych, ale ponieważ jestem w Argentynie i zajmie to co najmniej miesiąc, zanim tu dotrą, czy ktoś mógłby wziąć zestaw suwmiarek i zmierzyć ich grubość i wysokość? Spróbuję zrobić kilka z nich, ponieważ czuję, że amortyzator nie narasta wystarczająco głęboko w skoku.

Discussion starter · #56 ·
Więc skąd, u licha, mam wiedzieć, jakie ciśnienie włożyć do puszki rozprężnej lub czegokolwiek innego?
Główny wstrząs opiera się na ugięciu, prawda? Ale co mam z tym zrobić?
Utrzymuj go między minimalnym a maksymalnym ciśnieniem podanym na boku puszki i eksperymentuj.

Mam 113 kg, to moja konfiguracja:

PUSZKA POWIETRZNA 240 psi

4 tokeny dodatnie, 2 tokeny ujemne, 34% ugięcia (17 mm)

Odbicie 6 kliknięć od pełnego otwarcia

IFP 210 psi

Czy masz na myśli eksperyment oparty na odczuciach podczas jazdy? Nie jestem pewien, czy to zadziała, tak naprawdę nie zauważam subtelnych różnic :D

Czy 30+% ugięcia to nie za dużo? Ustawiam swoje na 20, ponieważ w instrukcji jest napisane 20-25.

Discussion starter · #58 ·
Czy masz na myśli eksperymenty oparte na odczuciach podczas jazdy? Nie jestem pewien, czy to zadziała, tak naprawdę nie zauważam subtelnych różnic :D

Czy 30+% ugięcia to nie za dużo? Ustawiam swoje na 20, ponieważ w instrukcji jest 20-25.
Zawsze zależy to od zaleceń producenta. Mój rower ma zalecenie dotyczące ugięcia 16-17 mm na amortyzatorze o skoku 50 mm.
17 mm to 34% [emoji2369]

I tak, generalnie też nie odczuwam subtelnych różnic, ale w zależności od wagi możesz faktycznie odczuć różnicę między 180-240 psi.

Instrukcja jest całkowicie bezużyteczna. Nie mówi nawet słowa o dwóch różnych komorach, które się tam znajdują. Która jest dodatnia, a która ujemna? Co ciekawe, wydaje się, że nie mogę dostrzec żadnej dziury w mniejszej, ale może nie patrzę wystarczająco dobrze.
Nie mówi również o minimalnym ciśnieniu dla żadnego z pojemników.
Mówi, żeby ustawić ciśnienie w piggyback zgodnie z ugięciem, co jest kompletnym nonsensem.

Jezu...

41 - 60 of 73 Posts