Mountain Bike Reviews Forum banner

Problem Shimano 12 rzędów SLX

18K views 19 replies 13 participants last post by  lewisscott1524  
#1 ·
Z jakiegoś powodu nie mogę ustawić szczeliny B na 51t z tyłu przerzutki. Długość łańcucha jest dobra. Śruba naprężenia B jest całkowicie wykręcona. Jakieś pomysły, co się dzieje?

Attachments

#7 · (Edited)
Wygląda na to, że może być za krótki. Mój Yeti z XT 12 spd przyszedł od sprzedawcy ustawiony za krótko. Nie myślałem o tym, ponieważ zwykłem ustawiać łańcuch tak krótko, jak to możliwe, z przerzutką naprawdę rozciągniętą na najniższym biegu. Ale spadał łańcuch na największej zębatce i nie mogłem dopasować tej regulacji B do linii. Okazało się, że były dwa problemy. Jednym z nich było to, że źle zamontowali przerzutkę, ten mały kawałek, który się obraca i ma mały dodatkowy zaczep na śrubę B, nie był na swoim miejscu. Śruba B uderzała zamiast tego bezpośrednio w zaczep wieszaka ramy. Naprawiłem to i wciąż nie mogłem dopasować napięcia do znaku. Następnie sprawdziłem długość łańcucha, ostatecznie wymieniłem łańcuch i zrobiłem go po długiej stronie. Na najwyższym biegu (najmniejsza zębatka) mój łańcuch znajduje się 4 mm od gumowego zderzaka w pobliżu górnego punktu obrotu wózka. Twój wciąż ma dużo miejsca. Nie byłem do tego przyzwyczajony, ale dlatego umieścili tam ten zderzak. Potem żadnych problemów, przerzuca świetnie.

Attachments

#9 ·
Czy to nowe ustawienie w rowerze? Zakładając, że tak, czy masz odpowiedni wieszak przerzutki w rowerze? Jeśli wcześniej miałeś przerzutkę z bezpośrednim mocowaniem i teraz montujesz przerzutkę ze standardowym mocowaniem na wieszaku z bezpośrednim mocowaniem, przerzutka będzie zbyt daleko od osi. Oba moje rowery z Shimano 12-rzędowym mają mocowanie przerzutki bliżej osi niż Twój rower.

#17 ·
Wysłałem do Dartmoor e-maila w sprawie problemu kilka dni temu. Pewnie nie będą mieli pojęcia, o czym mówię. Cóż. Problem polega na tym, że hak przerzutki tylnej wychodzi pod takim kątem, że tylne koło wsuwa się w niego. Większość haków przerzutki tylnej idzie prosto w dół. Mogliby to więc łatwo naprawić, odcinając wypustkę. Albo po prostu ustawić to na sposób "ghetto". Wszystko działa dobrze. Nadal pasuje do linii 51 zęba po kilku godzinach jazdy.

#19 ·
Znalazłem ten wątek, ponieważ miałem te same problemy, plus spadanie łańcucha podczas cofania. Spróbowałem przyciąć/opiłować kilka części. Opiłowałem płytkę ograniczającą przerzutki i mój wieszak. Wydaje się być o wiele lepiej i można wyregulować do punktu, w którym przerzutka jest zbyt blisko kasety. Moja rama to 2019 Chromag Wideangle. Z radością zauważam, że przycięte elementy nie wykazują żadnych niespodziewanych oznak zmęczenia ani zużycia. Proszę pamiętać, że mój rower to hardtail, a przerzutki poruszają się znacznie bardziej w rowerze z pełnym zawieszeniem ze względu na tylną dźwignię.

Attachments