Mountain Bike Reviews Forum banner
1 - 8 of 8 Posts

Coolride88

· Registered
9 Posts
Discussion starter · #1 ·
Czy mogę wymienić FH-M525A na piastę FH-TX506, ponownie wykorzystując istniejące szprychy?
Jakie parametry są krytyczne dla wymiany piasty w celu ponownego użycia istniejących szprych?

FH-M525A - SHIMANO Rear FREEHUB 6-Bolt Disc Brake Quick Release 11-speed | SHIMANO BIKE-NEW ZEALAND
Odległość między kołnierzami (mm) 57.1
Offset (mm) 6.8
P.C.D. lewy / prawy (mm) 61/61
Średnica kołnierza lewy / prawy (mm) 70.6

Do wymiany na:

FH-TX506 - Rear FREEHUB for 6-Bolt Disc Brake | SHIMANO BIKE-NEW ZEALAND
Odległość między kołnierzami (mm) 56
Offset (mm) 6.1
P.C.D. lewy / prawy (mm) 61/61
Średnica kołnierza lewy / prawy (mm) 70.6

Dziękuję.

Discussion starter · #3 ·
Z ciekawości, dlaczego? Piasta serii TX to piasta o niższym poziomie/jakości.

Ale z tymi numerami - tak, można by przeplatać z szprychami o tej samej długości
Obecna piasta w kole to Formula DC-31, o której powiedziano mi, że ma takie same parametry jak FH-M525.
Zastępuję Formula DC-31 (wolnobieg) piastą z podobnymi parametrami i ponownie wykorzystuję istniejące szprychy.
Moim celem jest przejście z 7-biegowego wolnobiegu DC-31 na piastę 1X10, ponownie wykorzystując szprychy.

O ile sam tego nie robisz, większość sklepów nie przebuduje z używanymi szprychami. Nie kupowałem szprych od jakiegoś czasu, kiedyś kosztowały około 1 $. Więc około 32 $, dodaj piastę i robociznę, może być taniej kupić gotowe koło. A jeśli znalazłeś używane, byłoby jeszcze taniej.

Discussion starter · #6 ·
O ile sam tego nie robisz, większość warsztatów nie przebuduje z używanymi szprychami. Nie kupowałem szprych od jakiegoś czasu, kiedyś kosztowały około 1 dolara. Więc około 32 $, dodaj piastę i robociznę, może być taniej kupić gotowe koło. A jeśli znalazłeś używane, byłoby jeszcze taniej.
Tak. To projekt DIY, przebudowa.

1 - 8 of 8 Posts