To, co tu mamy, to pierwsza lampa Ravemen 21700 (4000 mAh) z pojedynczym ogniwem i jej najnowszym rozwiązaniem optycznym o niskim odblasku. Obie te cechy okazały się czynnikiem decydującym o głównej przewadze CR1000 nad konkurencją, czyli wyjątkowych czasach pracy. Przyjrzyjmy się więc specyfikacjom, zaletom i wadom oraz temu, jak wyglądało używanie tej lampy (prawie codziennie) przez ostatnie kilka miesięcy.
https://cyclexp.com/products/ravemen-cr1000-headlight?variant=34222747320452
https://ravemen.com/product/CR1000.html
Specyfikacje i funkcje Ravemen CR1000
Maksymalna moc: 1000 lumenów (zmierzyłem 1106 przy uruchomieniu)
Typ emitera: Pojedynczy Cree XM-L2
Bateria: Pojedyncze ogniwo litowo-jonowe 4000 mAh
Waga głowicy/mocowania: 136g/151g
Mocowanie: Mocowanie na pasek QR ze sprzączką (22,2 - 35 mm) + opcjonalne mocowanie QR i QR na kask
Materiał konstrukcyjny: Aluminiowa głowica/plastikowe mocowania
Soczewka przeciwodblaskowa
Przełącznik trybu zdalnego przewodowego
Zewnętrzne przedłużenie czasu pracy baterii
Ładowanie przez USB (szybkie)
Pamięć trybu
2 lata gwarancji
69,95 $
Zalety i wady CR1000
Zalety
Wyjątkowe czasy pracy
Krótkie czasy ładowania
Mały (fizycznie) i dość lekki
Optyka przeciwodblaskowa
Świetny wzór wiązki
Wady CR1000
Tryby błysku w programie głównym
Mały tylny przycisk trybu może być trudny do znalezienia i obsługi ręką w rękawicy
Mocowanie na pasku nie jest w 100% stabilne podczas jazdy na rowerze górskim
Wyjście:
Początkowa moc nie jest spektakularna (choć lepsza niż deklarowana) i ustępuje moim innym lampom 1000 lumenów (Cygolite 950, Ceco 1000), ale to nie oddaje zbyt dokładnego obrazu postrzeganej mocy światła (przeczytaj sekcję o wzorze wiązki, aby uzyskać wyjaśnienie, jak CR1000 wydajniej wykorzystuje swoje lumeny). Inne światła również pogarszają się znacznie szybciej niż CR1000 + mają znacznie krótsze czasy pracy dla każdego trybu.

Czasy pracy:

Przetestowałem 3 górne tryby, a moje wyniki mieściły się w granicach 5 minut od deklaracji Ravmen.
Wzór wiązki:
Nowy styl optyki działa ŚWIETNIE! W przypadku swojej mocy faktycznie zwiększa postrzeganą ilość światła, a także umieszcza światło w sposób, który pozwala na bardziej efektywne celowanie, zmniejszając odblaski dla nadjeżdżającego ruchu i nie marnując dużej części swojej mocy w nieistotnych obszarach. Jedną z pierwszych rzeczy, które zauważyłem podczas używania CR1000, było to, jak komfortowo się czułem i jak skuteczny był tryb 350 lumenów (375 zmierzonych), co jest znacznie poniżej mojej zwykłej strefy komfortu 500 - 700 lumenów. Zrobiłem wiele porównań obok siebie, ale w każdym przypadku potrzeba było więcej zmierzonych lumenów, aby inne światła zapewniały porównywalną widoczność.

Myśląc o tym i patrząc na to, jak najjaśniejsza część wiązki CR1000 znajdowała się na samym szczycie, zdałem sobie sprawę, że wykorzystywała ona większość dostępnego światła między maksymalną odległością rzutu a przodem roweru, gdzie typowe światło celujące w odległość faktycznie marnuje blisko 50% dostępnego światła skierowanego w górę w powietrze, ponieważ środek wiązki jest jej najjaśniejszym punktem. Skierowanie większości świateł w dół w celu zmniejszenia rozlewu u góry umieszcza najjaśniejszą część w niewłaściwym miejscu, a powódź światła na pierwszym planie zwykle ogranicza widzenie w oddali.

W każdym razie, oprócz tego, że wiązka jest ogólnie bardzo wydajna, umieszcza również dużą ilość miękkiego światła wokół przedniej opony, więc widoczność w zakręcie jest również bardzo dobra + ogólnie wiązka ma bardzo płynne pokrycie.
CR1000 światła drogowe

UI i mocowania
To obszar, w którym CR1000 ma problemy. Nie zależy mi zbytnio na mocowaniach na pasku i chociaż to nie jest takie złe, to nadal pozwala wiązce trochę podskakiwać podczas jazdy w terenie. Na szczęście dostępne jest solidne mocowanie. Kolejnym problemem, jaki mam, jest tylny przycisk trybu. Jest trochę trudny do znalezienia i/lub obsługi dla mnie z wszelkiego rodzaju rękawicami (z wyjątkiem bez palców), zwłaszcza z podłączonym pilotem lub kablem USB. Pilot bardzo pomaga i podobałaby mi się ta lampa znacznie mniej bez niego. Co pozostawia program interfejsu użytkownika, który zawiera 4 poziomy wiązki do przodu + 2 migające w programie głównym. Powiedzmy, że uznałem za niezręczne konieczność pięciokrotnego naciśnięcia przycisku na pilocie, aby przejść od średniego. wysoki do najjaśniejszego trybu. Gdyby CR1000 miał funkcję podwójnego kliknięcia do wysokiego, która jest powszechna w tego typu światłach, byłaby to ogromna korzyść.
Wnioski:
Pomimo problemów z interfejsem użytkownika uważam tę lampę za zwycięzcę! Jeśli nie możesz żyć z tymi problemami, przynajmniej wiesz o tym z góry. Dla mnie pozytywy znacznie przeważają nad negatywami. Jest lekka, jasna, super wzór wiązki pozwala jej dobrze funkcjonować na mtn i drodze + jako światło na kask, ma super długie czasy pracy, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że zwykle można sobie poradzić, uruchamiając ją w trybie niższym niż większość świateł, i idealnie pasuje do moich potrzeb, więc nadal dałbym jej solidne 4 z 5 gwiazdek! Dziękuję Ravemen za danie mi możliwości przetestowania tej lampy i podzielenia się moimi przemyśleniami na jej temat.
Mole