Mountain Bike Reviews Forum banner

Montaż 10-rzędowej kasety Sunrace 46T na starym GT z zaktualizowaną przerzutką SRAM GX?

8.1K views 15 replies 5 participants last post by  HollyBoni  
#1 ·
Kilka lat temu w zasadzie całkowicie przebudowałem mojego '97 GT Avalanche 26" z zaktualizowanymi komponentami. Mam przerzutkę tylną SRAM GX z Sunrace 42T 10 rzędów obecnie. Działa dobrze. Zęby zużyte, myślę o założeniu Sunrace 46T 10 rzędów. Widziałem wykres danych SRAM, który mówi, że GX jest w stanie obsłużyć tylko 42T, ale jak w większości przypadków myślę, że musi istnieć sposób, aby to działało z 46T. Myśli? Dzięki!

#3 ·
Moim zdaniem to nie zadziała. Przerzutka 11 rzędowa powinna dobrze współpracować z Twoją manetką, ale 10 rzędowa zarówno SRAM, jak i Shimano była swego rodzaju pomostem między 2x i 1x i nie mają takiego zakresu jak 11 rzędowa. Możesz spróbować skompensować to za pomocą goatlink lub przedłużonej klatki garbaruk, jeśli działają z tą przerzutką, ale w przeciwnym razie czeka Cię nowa przerzutka, aby współpracować z 46+.

#4 ·
Moim zdaniem to nie zadziała. Przerzutka 11 rz powinna dobrze współpracować z manetką, ale 10 rz zarówno SRAM, jak i Shimano były swego rodzaju pomostem między 2x i 1x i nie mają takiego zakresu jak 11. Możesz to skompensować za pomocą goatlink lub przedłużonej klatki garbaruk, jeśli działają z tą przerzutką, ale w przeciwnym razie jesteś na nowym terytorium przerzutki, aby pracować z 46+.
Czy SRAM nie zmienił przełożenia z exact actuation na X-actuation, kiedy wprowadzili 11psd MTB?
Mimo że 11spd road nadal używa exact actuation, a przerzutki tylne Apex 1/Rival 1/Force 1 są takie same jak przerzutki tylne MTB (z regulatorem baryłkowym).

Przerzutki tylne 11spd na pewno będą współpracować z 46T, moim zdaniem to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupowanie przedłużacza wieszaka, ale oczywiście jest też droższe. :D

#5 ·
Przeszedłem z 11-36 na 11-42, a teraz 11-45 w mojej konfiguracji Shimano XT M770-SGS 9sp RD, dodając WolfTooth RoadLink:

Instalacja RoadLink:

Instalacja 11-45:

Łańcuch będzie luźny na małej przedniej tarczy w zębatkach 6-10, ale nie używam tych kombinacji.

Zgodnie z Shimano, dobre tylko dla kasety 34T i pojemności 33T, a ja mam 34T różnicy na kasecie i 24T różnicy na korbie.

#7 ·
HollyBoni Mam przerzutkę tylną SRAM GX TYPE 2.1 10 SPD w rozmiarze Medium cage. Działa świetnie z kasetą 11-42T 10 speed Sunrace, którą mam teraz.
Zostały one pierwotnie zaprojektowane dla maks. 36T (nie 42T, prawdopodobnie patrzyłeś na specyfikację GX 11spd, nie sądzę, żeby kasety 42T w ogóle istniały, kiedy te przerzutki się pojawiły). Wiem, że działają z 42T, ale nie pchałbym ich dalej. Nie jestem fanem tych przerzutek, ale możesz spróbować przedłużki wieszaka. Możesz dostać droższe od Wolftooth lub tanie chińskie. Lepiej byłoby Ci z przerzutką tylną SRAM z generacji 11spd, mają one przesunięte górne kółko i działają znacznie lepiej z kasetami o szerszym zakresie. Oczywiście to znacznie większy dodatkowy koszt. Są one specyficzne dla 1x, ale zakładam, że używasz konfiguracji 1x?Przykładowa chińska przedłużka wieszaka: https://www.aliexpress.com/item/329...5981310661294069edaa7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_Wolftooth: https://www.wolftoothcomponents.com/collections/drivetrain-1/products/roadlink

#8 ·
Jestem skonfigurowany 1x10, więc w porządku. Filmy i literatura mówią, że Sunrace 11-46T jest dostarczany z przedłużaczem. Wygląda na to, że plan będzie ---- kupić 11-46T... spróbować... i JEŚLI nie uda mi się tego uruchomić... przejść do planu B --- innej przerzutki. Miałem nadzieję potwierdzić, że to, co mam, zadziała, ale wydaje się, że muszę zdać sobie sprawę, że być może będę musiał zapłacić $$$ za nową przerzutkę.

#9 ·
Jestem ustawiony 1x10, więc w ten sposób jest dobrze. Filmy i literatura mówią, że Sunrace 11-46T jest dostarczany z przedłużaczem. Wydaje się, że plan będzie taki ---- kup 11-46T... spróbuj... i JEŚLI nie uda mi się tego uruchomić... przejdź do planu B --- innej przerzutki. Miałem nadzieję potwierdzić, że to, co mam, zadziała, ale wydaje się, że muszę zdać sobie sprawę, że być może będę musiał zapłacić $$$ za nową przerzutkę.
Jestem pewien, że uda ci się to uruchomić za pomocą przedłużacza wieszaka. Różnica polega na tym, że z nowszą przerzutką tylną uzyskasz lepszą zmianę biegów, pytanie, czy warto ponosić dodatkowe koszty, to inna kwestia.

#12 ·
Czyli twierdzisz, że przerzutka SRAM NX 11 speed jest lepszym rozwiązaniem do zmiany biegów w kasecie 10 speed 11-46T? Jeśli nie uda mi się uruchomić mojej obecnej przerzutki GX 10 speed, to może być rozwiązanie?

#13 ·
Czyli twierdzisz, że przerzutka SRAM NX 11 speed jest lepszym rozwiązaniem do zmiany biegów w kasecie 10 speed 11-46T? Jeśli nie uda mi się uruchomić mojej obecnej przerzutki GX 10 speed, to może być rozwiązanie?
NX lub jakakolwiek inna tylna przerzutka SRAM 11spd MTB nie będzie działać z twoją manetką. Wiem, to dziwne, spróbuję to wyjaśnić.

W świecie SRAM, w 10spd zarówno komponenty szosowe, jak i MTB używały tego samego przełożenia, dokładnej aktywacji. Nie wiem, co było pierwsze, ale kiedy pojawiły się komponenty szosowe 11spd, pozostały przy tym samym przełożeniu, dokładnej aktywacji, ale kiedy pojawiły się komponenty MTB 11spd, SRAM wprowadził nowe przełożenie, x-actuation. Każda tylna przerzutka SRAM MTB 11spd używa X-actuation, te nie będą działać z twoimi manetkami 10spd.
Jednak SRAM wypuścił grupy 11spd CX/gravel i te używają tylnych przerzutek, które są prawie dokładnie takie same jak ich tylne przerzutki MTB 11spd, ORAZ używają starszego przełożenia, dokładnej aktywacji, więc będą działać z twoimi manetkami. Te grupy to Apex 1, Rival 1 i Force 1.

Te nowsze tylne przerzutki były przeznaczone do kasety 42T, a ich konstrukcja nieco różni się, co lepiej sprawdza się z szerszymi kasetami. Wiele osób używa ich z kasetami 46T, a nawet większymi i działają świetnie.

#15 ·
Zwykły GX nie będzie działać z 46 lub wyższym, potrzebujesz przerzutki eagle.
Shimano z drugiej strony, deore m6000 będzie działać do 50T. Szybciej zużyje sworznie przerzutki, ale są one dość tanie.

#16 ·
Zwykły GX nie będzie działał z 46 lub wyżej, potrzebujesz przerzutki Eagle.
Shimano z drugiej strony, deore m6000 będzie działać do 50T. Szybciej zużyje sworznie przerzutki, ale są one dość tanie.
Nie jestem pewien, co masz na myśli przez zwykły GX. Starszy 10-biegowy, który ma OP, prawdopodobnie będzie miał problemy bez przedłużacza wieszaka. Ale tylne przerzutki SRAM 1x specyficzne dla 11-biegowej generacji z łatwością współpracują z 46T, wiele osób używa ich z kasetami 46T (lub nawet większymi). Nie ma potrzeby przechodzenia na Eagle dla 46T. Dla 50T Eagle byłby bardziej idealny, ale przerzutki Eagle i tak nie będą działać poprawnie z manetkami SRAM 10-biegowymi ze względu na różnicę w przełożeniu.

You have insufficient privileges to reply here.