Czyli twierdzisz, że przerzutka SRAM NX 11 speed jest lepszym rozwiązaniem do zmiany biegów w kasecie 10 speed 11-46T? Jeśli nie uda mi się uruchomić mojej obecnej przerzutki GX 10 speed, to może być rozwiązanie?
NX lub jakakolwiek inna tylna przerzutka SRAM 11spd MTB nie będzie działać z twoją manetką. Wiem, to dziwne, spróbuję to wyjaśnić.
W świecie SRAM, w 10spd zarówno komponenty szosowe, jak i MTB używały tego samego przełożenia, dokładnej aktywacji. Nie wiem, co było pierwsze, ale kiedy pojawiły się komponenty szosowe 11spd, pozostały przy tym samym przełożeniu, dokładnej aktywacji, ale kiedy pojawiły się komponenty MTB 11spd, SRAM wprowadził nowe przełożenie, x-actuation. Każda tylna przerzutka SRAM MTB 11spd używa X-actuation, te nie będą działać z twoimi manetkami 10spd.
Jednak SRAM wypuścił grupy 11spd CX/gravel i te używają tylnych przerzutek, które są prawie dokładnie takie same jak ich tylne przerzutki MTB 11spd, ORAZ używają starszego przełożenia, dokładnej aktywacji, więc będą działać z twoimi manetkami. Te grupy to Apex 1, Rival 1 i Force 1.
Te nowsze tylne przerzutki były przeznaczone do kasety 42T, a ich konstrukcja nieco różni się, co lepiej sprawdza się z szerszymi kasetami. Wiele osób używa ich z kasetami 46T, a nawet większymi i działają świetnie.