Mountain Bike Reviews Forum banner
521 - 540 of 756 Posts
Tłumik z pewnością normalnie nie znajduje się w próżni, powietrze pod górną pokrywą tłumika ma ciśnienie atmosferyczne, gdy widelec jest rozłożony.
Zdałem sobie sprawę po opublikowaniu, że przestrzeń jest wypierana przez olej, gdy pręt tłumika się wydłuża. doh!

Hej, mam sweep rl2 z tym samym problemem. Myślę, że dzieje się tak, że tłumik z czasem wciąga olej z dolnych części. Zaczyna się więc od ciśnienia atmosferycznego, a następnie wciąga trochę oleju, co skutkuje taką samą ilością powietrza w mniejszej przestrzeni - stąd wzrost ciśnienia. Stwierdziłem, że działa lepiej, jeśli nie wlewam zbyt dużo oleju do dolnych części podczas serwisowania, aby nie wciągnąć go za dużo. Jeśli wleję więcej niż zalecane 15 ml, problem wydaje się występować szybciej.
Też tak myślę. Zauważyłem, że po jednej stronie widelca miałem znacznie mniej oleju w dolnych częściach niż po drugiej i za każdym razem, gdy otwierałem tłumik, aby wypuścić ciśnienie, wyciekał olej. Rozebrałem tłumik i zauważyłem, że uszczelka na dolnym pręcie (tym, który ma regulator odbicia u podstawy) ma białą plastikową uszczelkę zamiast O-ringu. Uszczelka między tym plastikowym pierścieniem a ścianą tłumika nie wydawała się zbyt dobra i podejrzewam, że olej mógł przeciekać, jeśli zostałby zmuszony do zbyt szybkiego opadania, dobrze pokryłem go miodem, jeśli to nie pomoże, poproszę x-fusion o przesłanie mi kolejnej uszczelki i zobaczymy, czy to pomoże.

Cześć, potrzebuję pomocy. Wymieniłem olej w korku tłumiącym X-Fusion Slant RL2, zdemontowałem odbicie i zapomniałem w jakiej kolejności idą podkładki i po której stronie umieścić czerwone kółko (z małymi otworami). Po złożeniu widelca stwierdziłem, że odbicie nie działa w trybie SLOW.

W jakiej kolejności potrzebujesz tych części?

Blokada?

Czy ktoś może pomóc..? Mam RL2 z zablokowaną blokadą. Jest zablokowana w pozycji otwartej, ale się nie rusza. Nie chcę jej na siłę otwierać, ponieważ mały sześciokątny bolec jest tak mały i miękki. Czy muszę zwolnić srebrną nakrętkę w górnej nasadce? Czy to pozwoli mi zdemontować blokadę?

Nie widać tego na zdjęciu, ale widzę, że zawleczka kulki zatrzymującej została usunięta. Czy 2 kulki kontrolne i sprężyny są na swoim miejscu? Jeśli nie, jedna z nich może ją blokować. Nie miałem odwagi, aby zdjąć górę, ale wyobrażam sobie, że w ten sposób rozkłada się resztę zespołu.

Nie widać tego na zdjęciu, ale widzę, że zawleczka kulki blokującej została usunięta. Czy uwzględniono 2 kulki kontrolne i sprężyny? Jeśli nie, jedna z nich może ją blokować. Nie miałem odwagi, żeby zdjąć górną część, ale wyobrażam sobie, że w ten sposób rozkłada się resztę zespołu.
Śmieszne, że to mówisz, ponieważ brakuje jednej z kulek. Pomyślałem, że mogła zostać wepchnięta w jakiś rowek wewnątrz wału, ale trudno tam zajrzeć.

Hej, mam sweep rl2 z tym samym problemem. Myślę, że dzieje się tak, że tłumik z czasem wsysa olej z dolnych części. Zaczyna się więc od ciśnienia atmosferycznego, a następnie wsysa trochę oleju, co powoduje taką samą ilość powietrza w mniejszej przestrzeni - stąd wzrost ciśnienia. Stwierdziłem, że działa lepiej, jeśli nie wlewam zbyt dużo oleju do dolnych części podczas serwisowania, aby nie było go za dużo do wsysania. Jeśli wleję więcej niż zalecane 15 ml, problem wydaje się występować szybciej.
Też mam ten sam problem z moim Sweep. Cieszę się, że wiem, że nie zwariowałem. Powietrze i olej zamieniają się miejscami z czasem. Miałem tak duże ciśnienie w dolnych częściach, że wypychało uszczelkę wycieraczki!

Wymieniłem sprężynę powietrzną w ramach gwarancji, ale to nie wydaje się rozwiązywać problemu. Zabrałem ją do mojego guru od zawieszenia z LBS i wyczyścił wszystko z tłumika i powiedział, że dodał jakiś ciężki smar, aby zapobiec migracji powietrza/oleju. Nie przejechałem jeszcze wielu kilometrów w tym roku, ale wszystko wydaje się działać dobrze.

Następny widelec będzie miał tłumik roughcut, bez wątpienia.

Mój tłumik RL2 wydawał się tracić wydajność na długich zjazdach. Ulepszyłem do tłumika Roughcut i to ogromnie poprawiło jego działanie! Działa lepiej niż mój Pike. Kupiłem tłumik w Worldwidecyclery w dobrej cenie.

Mam ten sam problem z moim Sweep. Cieszę się, że wiem, że nie zwariowałem. Powietrze i olej z czasem zamieniają się miejscami. Miałem tak duże ciśnienie w dolnych częściach, że wypychało uszczelkę wycieraczki!

Wymieniłem sprężynę powietrzną w ramach gwarancji, ale to nie wydaje się rozwiązywać problemu. Zabrałem go do mojego guru od zawieszenia LBS i wyczyścił wszystko z tłumika i powiedział, że dodał jakiś ciężki smar, aby zapobiec migracji powietrza/oleju. Nie przejechałem jeszcze wielu kilometrów w tym roku, ale wszystko wydaje się działać dobrze.

Następny widelec będzie miał tłumik roughcut, bez wątpienia.
Myślę, że osoby, które mają ciśnienie w tłumiku, używają wysokiego ciśnienia powietrza, odbicia bliżej zamkniętego i kompresji w większości otwartej? Jeśli tak, ponowne zaworowanie do sztywniejszego odbicia, aby można było je uruchomić pośrodku, i uruchomienie kompresji kilka kliknięć od zamknięcia powinno pomóc w rozwiązaniu problemu równowagi ciśnienia. Może być konieczne ponowne podkładanie kompresji, jeśli nie można jej uruchomić w pozycji zamkniętej. Ustawienie odbicia bardziej otwarte oznacza, że olej może szybciej przepływać podczas kompresji, aby zapobiec próżni za tłokiem, która zasysa powietrze

Zgaduję, że osoby, które odczuwają ciśnienie w tłumiku, używają dość wysokiego ciśnienia powietrza, odbicia bliżej zamkniętego, a kompresji w większości otwartej?
Nie można regulować LSC zewnętrznie w tłumiku RL2, jest on otwarty lub zamknięty. Jeździłem z niskim ciśnieniem dla mojej wagi (~73 PSI dla ~175 funtów, X-Fusion zaleca ~85 PSI dla rowerzysty o wadze 170 funtów) i odpowiednio szybkim odbiciem.

Po prostu napisz do nich, jeśli nie możesz tego znaleźć w żadnym sklepie
XF ma świetną obsługę klienta
Jestem z Filipin i XF odpowiedziało na mojego e-maila, że mogą mi jeden dać, ale koszt wysyłki byłby bardzo drogi.

Czy jest jakiś sposób lub coś, co mógłbym zrobić lub zastąpić inną nakrętką nakrętkę stopy amortyzatora?
Dzięki!

Stara nakrętka tarczy (M8,5, chyba) pasuje, ale będziesz musiał znaleźć ją sam i zmodyfikować, aby można ją było obsługiwać za pomocą gniazda sześciokątnego lub jakiegoś klucza i zostawić miejsce na zamontowanie pokrętła odbicia

Pochodzę z Filipin i XF odpowiedziało na mojego e-maila, że mogą mi jeden dać, ale koszt wysyłki byłby bardzo drogi.

Czy jest jakiś sposób lub coś, co mógłbym zrobić lub zastąpić inną nakrętką nakrętkę stopy amortyzatora?
Dzięki! ?
Jak uszkodziłeś nakrętkę? Czy masz narzędzie do demontażu/montażu amortyzatora? Jeśli nie, możesz zamówić narzędzia w tym samym czasie i rozłożyć koszty wysyłki.
Jestem w Australii i lokalny dealer x-fusion jest tutaj świetny. Może spróbuj wysłać im e-mail i zobacz, czy wyślą do Ciebie. www.diymtb.com.au
Części mogą być nieco droższe, a kurs wymiany może nie być na Twoją korzyść.

old chainring nut (M8.5, I think) fits, but you'll have to find one yourself and modify it so it can actually be operated on with a hex socket or some wrench and leave room for the rebound knob to be installed
Przetestowałem starą nakrętkę tarczy łańcuchowej, ale nie pasuje. Dzięki mimo wszystko! 👍

Jak uszkodziłeś nakrętkę? Czy masz narzędzie do demontażu/montażu amortyzatora? Jeśli nie, możesz zamówić narzędzia w tym samym czasie i rozłożyć koszty wysyłki. Jestem w Australii, a lokalny dealer x-fusion jest tutaj świetny. Może spróbuj wysłać im e-mail i zobacz, czy wyślą do Ciebie. www.diymtb.com.au Części mogą być nieco droższe, a kurs wymiany może nie być dla Ciebie korzystny.
Chyba za mocno dokręciłem, spróbuję wysłać e-mail do diymtb.com.au Mam nadzieję, że mają to, czego szukam. Dzięki! ?

niva, mam taką nakrętkę i pasuje do gwintów wału amortyzatora RL2 (w McQueen).
może być używana do demontażu/montażu zamiast narzędzia do amortyzatora RL2

niva, Mam taką nakrętkę i pasuje do gwintów wału tłumika RL2 (w McQueen) może być używana do demontażu/montażu zamiast narzędzia do tłumika RL2
Minęło trochę czasu, odkąd miałem swój rozebrany. Myślę, że narzędzie, które dostałem, ma 2 rozmiary gwintów. Jeden jest do wału tłumika, a drugi do wału powietrznego, wydaje mi się. Mogłem pomylić te 2 gwinty.

Chyba za mocno dokręciłem, spróbuję wysłać e-mail do diymtb.com.au.
Mam nadzieję, że mają to, czego szukam.
Dzięki! 🍻
Czy próbowałeś użyć nakrętki, aby przeciągnąć wał przez otwór, czy użyłeś narzędzia do wału tłumiącego? Słyszałem, że nakrętek stóp nie można używać do przeciągania wału przez dolne elementy, ponieważ gwinty się wyrywają. Są dość miękkie. Zdecydowanie sugeruję zdobycie narzędzia do wału tłumiącego, jeśli go nie masz. Są dość tanie.

521 - 540 of 756 Posts