Mountain Bike Reviews Forum banner

Nowy w budowie kół, pytania dotyczące obliczania szprych

1.6K views 11 replies 5 participants last post by  Thorjensen  
#1 ·
Buduję tylne koło 29". Obręcz: WTB KOM light i30, 32 otwory. Piasta: DT Swiss 350 12x148 (shimano microspline), tarcza na 6 śrub. Planuję zaplecenie na 2 krzyże.

Zmierzyłem ERD i wymiary piasty, a także przeprowadziłem badania online. Użyłem 3 różnych kalkulatorów i mam kilka rozbieżności.
kstoerz.comspokecalculator.qbp.comproWheelbuilderPomiar/obliczenia ręczne
ERD[/TD>

[TD]606[/TD>

[TD]605.7[/TD>

[TD]605[/TD>

[TD]605[/TD>
L - Od środka do kołnierza[/TD>

[TD]36.6[/TD>

[TD]36.3[/TD>

[TD]37[/TD>

[TD]37.8[/TD>
R - Od środka do kołnierza[/TD>

[TD]23.3[/TD>

[TD]23[/TD>

[TD]23[/TD>

[TD]23[/TD>
L - Średnica okręgu[/TD>

[TD]58[/TD>

[TD]60[/TD>

[TD]58[/TD>

[TD]58.2[/TD>
R - Średnica okręgu[/TD>

[TD]52[/TD>

[TD]49.8[/TD>

[TD]52[/TD>

[TD]52[/TD>
Długość szprychy - L[/TD>

[TD]284.3[/TD>

[TD]283.3[/TD>

[TD]284.3[/TD>

[TD]283.9[/TD>
Długość szprychy - R[/TD>

[TD]284.9[/TD>

[TD]285.2[/TD>

[TD]284.8[/TD>

[TD]284.3[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

Zatem kstoerz i proWheelbuilder są naprawdę blisko. Nie mogę znaleźć specyfikacji fabrycznych dla piast DT Swiss. Moja piasta nie jest nowa i myślę, że wymiar zmienił się w ~2021 roku.

Sugestie, jak rozwiązać rozbieżności? ... a może po prostu użyć wartości kstoerz? Skoro różnica między szprychami wynosi mniej niż 1 mm, czy w ogóle ma sens zamawianie dwóch różnych rozmiarów?

#2 ·
Czy próbowałeś kalkulatora DT Swiss? Skoro masz piastę DT, możesz ją po prostu wybrać z rozwijanych list i ręcznie wprowadzić ERD z obręczy. Sprawdziłbym jeszcze raz sposób, w jaki zmierzyłeś ERD dla kalkulatora DT, mierzy on od gniazda nypla szprychy.

Image

Jakich szprych i nypli zamierzasz użyć? Należy również wziąć pod uwagę rozciąganie szprych, a różne grubości/cieniowania będą rozciągać się w nieco innych tempach.

• Like
Reactions: SkidMarked
#6 ·
Czy próbowałeś kalkulatora DT Swiss? Skoro masz piastę DT, możesz ją po prostu wybrać z rozwijanych list i ręcznie wprowadzić ERD z obręczy. Sprawdziłbym jeszcze raz sposób, w jaki zmierzyłeś ERD dla kalkulatora DT, mierzy on od szczeliny nypla szprychy.

View attachment 1991152

Jakich szprych i nypli zamierzasz użyć? Trzeba również wziąć pod uwagę rozciąganie szprych, a różne grubości/cieniowania będą rozciągać się w nieco innym tempie.
Planuję szprychy DT swiss (2.0) i nyple DT swiss 12 mm

#3 ·
Właśnie uruchomiłem zmierzone przez Ciebie ERD na 605 i DT350 Boost 6-śrubowych wymiarach piasty sprzed 2021 roku za pomocą mojego codziennego kalkulatora z wheelpro.co.uk i otrzymałem te długości.
Jeśli miałbym zbudować tylne koło używając tej piasty, obręczy, 2X, szprychy DB 1.8, nypla 12 mm DT* lub nypla 12-16 mm Sapim, wybrałbym 284 DS i NDS.

* Jeśli używasz nypla 14 mm DT, potrzebujesz szprychy krótszej o 1 mm, szprychy krótszej o 2 mm, jeśli używasz nypla 16 mm.

#4 ·
Tylko kilka uwag:
  • Upewnij się, że mierzysz ERD z nyplami, których będziesz używać, i szprychą wkręconą do dna gniazda w nyplu szprychy. Jest to ważne, ponieważ różne nyple dają różne ERD (wszystkie nyple Sapim dadzą to samo, ale DT Swiss zmienia się w zależności od długości).
  • Używam kalkulatora Wheelpro UK i zawsze był trafny. W oparciu o obliczenia Thorgensona, zakładając, że Twój ERD jest poprawny, użyłbym 284 dookoła.

#12 ·
Buduję głównie ze szprychami I nyplami Sapim.
Dlaczego??? Cóż, Sapim produkuje tylko szprychy, nyple i podkładki, więc najlepiej pasują do mojego genu nerda.

Użyłbym szprych Sapim Race, co byłoby jak użycie DT Competition z tym samym 2-1.8-2.
Jako nowy budowniczy nie używaj jeszcze cieńszych szprych, ponieważ musisz bardziej uważać, aby nie skręcać szprych podczas napinania.

Jeśli używasz nypli Sapim, możesz użyć 12, 14 lub 16 mm bez wpływu na długość szprychy.