Mountain Bike Reviews Forum banner

Prać Camelbak w pralce

7.7K views 48 replies 19 participants last post by  nvphatty  
#1 ·
Czy ktoś prał Camelbak w pralce? Jeśli tak, czy się udało? Jakie ustawienie?

Dzięki

#3 ·
Dlaczego miałbyś to robić? Zanurz to w zlewie/wannie i umyj ręcznie, a następnie wysusz na powietrzu. W ten sposób pierze się rzeczy takie jak bukłaki, namioty itp.

#6 ·
Piorę swoje w pralce od lat, bez żadnych problemów, są dobrze wykonane.
Ja też. Będziesz zaskoczony, jak dużo lepiej wyglądają (i pachną).Zastrzeżenia: Jeśli używasz pralki z mieszadłem, będziesz musiał coś zrobić z paskami, ponieważ czasami wpadają one w mieszadło i powodują naprężenia na materiale, jeśli są zbyt mocno owinięte.Pamiętaj, aby najpierw wyjąć telefon komórkowy. Nie pytaj mnie, skąd to wiem. ;)

#12 ·
Wyprałem w pralce 15-letni plecak Camelbak Mule. Wyglądał prawie jak nowy. Po prostu upewnij się, że powiesisz go do wyschnięcia. Wyglądał tak świeżo, że zapomniałem, że ma żółte wykończenia. I byłem tak pod wrażeniem rezultatów, że około rok temu zamieściłem tutaj zdjęcie. Wygrzebię je później dla Twojej przyjemności oglądania. ;)

#40 ·
Wyprałem w pralce 15-letni plecak Camelbak Mule. Wyglądał prawie jak nowy. Po prostu upewnij się, że powiesisz go do wyschnięcia. Wyglądał tak świeżo, że zapomniałem, że ma żółte wykończenia. I byłem tak pod wrażeniem wyników, że około rok temu zamieściłem tutaj zdjęcie. Wygrzebię je później dla Twojej przyjemności oglądania. ;)
Dzięki za wskazówki, zwłaszcza dotyczące pasków i worka na delikatne rzeczy. Spróbuję i zamieszczę odpowiedź. Szczęśliwego Nowego Roku.
Jak obiecałem. Oto zdjęcie po tym, jak wyprałem go po długich 15 latach brudnego użytkowania. Po praniu wygląda jak nowy. Usuń wszystko, wypierz i powieś do wyschnięcia, bez problemów.

#16 ·
Oczywiście można prać plecak w pralce. Przed praniem należy usunąć całą zawartość (w tym pęcherz).Ustawienie zimne/delikatne i NIE SUSZYĆ!
:lol::lol::lol::lol::eek:ut: To był żart? Usuń pęcherz! Myślę, że zdrowy rozsądek by mu to powiedział. Jeśli nie, miejmy nadzieję, że zostanie w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo reszcie z nas. ;)

#18 ·
FWIW: Suszę moje. Suszę również koszulki kolarskie, spodenki, skarpetki, rękawiczki itp. Nie miałem z tym żadnych problemów.
Kiedyś wysuszyłem kilka ubrań kolarskich i skurczyły się do tego stopnia, że ​​stały się dla mnie bezużyteczne. Teraz po prostu wszystko wieszam do wyschnięcia. To sprawia, że ​​szybko schnie i właśnie to robi.

#20 ·
Tak, bawełna lub wełna mogą się kurczyć, a elastyczne materiały na bazie naturalnego kauczuku mogą ulec uszkodzeniu, ale typowe syntetyki i elastyczne materiały poliuretanowe (lycra/spandex) używane obecnie w większości odzieży kolarskiej dobrze się trzymają i nie powinny stanowić problemu. Wkładanie do suszarki to dla nas głównie kwestia szybkości i wygody. Moja żona przez wiele lat była inżynierem ds. projektowania i produkcji odzieży, ma tytuł magistra w tej dziedzinie i również rutynowo wkłada większość swoich rzeczy kolarskich do suszarki.

#21 ·
Kupiłem nowy, żurawinowo-czerwony plecak Mule NV na początku roku i nasączyłem go preparatem Aero 303 Fabric Protect. Wszelkie obce zanieczyszczenia i wilgoć po prostu spływają. Jeśli coś się przyklei, pozwalam mu wyschnąć i szczotkuję luźne elementy, a następnie wycieram resztę wilgotną szmatką. Plecak jest również chroniony przed promieniowaniem UV, więc nie wyblakł tak jak Camelbaki. Wygląda dziś jak nowy. Zamierzam go jutro ponownie zaimpregnować, kiedy będę impregnował moją nową nerkę Camelbak Palos LR 50, którą dostałem na święta do użytku podczas jazdy na rowerze singlespeed.

#23 ·
Suszu praktycznie cały swój sprzęt w suszarce w niskiej do średniej temperaturze i wyciągam go, gdy tylko jest suchy, nie pozwalając mu bez końca się obracać i gotować, a następnie wieszam go na wieszaku. Jedyną rzeczą, której nie suszę w suszarce, są moje drogie spodenki z szelkami/wkładki zamszowe Voler. Suszy się je na wieszaku, aby zapobiec rozciąganiu się i uszkodzeniu wkładki.

#26 ·
Wszystko oprócz koszulek, spodni, szortów, odzieży zimowej itp. jest prane ręcznie. Czyli rękawiczki, plecaki i wkładki do kasków.

NIC nigdy nie wchodzi do suszarki.

Wysłane z mojego XT1565 za pomocą Tapatalk

#27 ·
Piorę i tylko wieszam do wyschnięcia moje ubrania do jazdy konnej, wszystkie są suche następnego dnia. Naprawdę muszę częściej prać rękawiczki, zawsze robię to tylko w zlewie, ale wrzuciłbym je do pralki, gdybym o nich pamiętał.

I pomyślałem też, że OP mówi o pęcherzu, myślałem, że miał na myśli zmywarkę.

#31 ·
Kolejną kwestią jest to, że przedmioty z plastikowymi elementami (klamrami, zapięciami, zatrzaskami itp.) i paskami mogą ulec uszkodzeniu i zaplątać się w pralce. Dlatego generalnie nie wrzucam do pralki niczego takiego jak camelback/plecak. Zazwyczaj im więcej pasków i plastiku, tym gorzej się to kończy.

#39 ·
Zacząłem od zanurzania go w wiadrze z wodą na podwórku, ale ostatnim razem przepuściłem go przez pralkę. Zrobiło to o wiele lepszą robotę niż moje marne i leniwe wysiłki z wiadrem. Jednocześnie przepuszczam rozcieńczoną mieszankę wybielacza przez pęcherz. Działa świetnie. Wszystko prawie jak nowe, kiedy skończę.

W tej chwili mój plecak jest brudny. Myślę, że potrzebuje kąpieli - prawdopodobnie najpierw trzeba go zanurzyć w wiadrze, a następnie wyprać w pralce. Jest pokryty brudem.