Katalog z 1991 roku można znaleźć
tutaj
Zasięg nie jest zły, górna rura jest o cal krótsza niż w rowerach górskich w tamtym czasie, więc zamontowanie kierownicy typu drop bar nie powinno być strasznie trudne. Nadal będziesz musiał znaleźć mostek o odpowiedniej średnicy zacisku i odpowiedniej ergonomii, ale nie będzie to kompletny hack, wręcz przeciwnie.
Zauważ, że rowery szosowe w tamtym czasie nadal miały manetki tarciowe na rurze dolnej... Jeśli chodzi o indeksowanie, wiem, że Shimano zmieniło przełożenie dla swoich grup mtb - co sprawia, że są one niekompatybilne z grupami rowerów szosowych - kiedy po raz pierwszy pojawiło się 10spd. Ale powinieneś być w porządku, używając kompatybilnych z Shimano manetek szosowych z przerzutką mtb i kasetą, jeśli trzymasz się 7 biegów. Mówię "powinno być" ... Odnawiam wiele starych mtb, ale jak powiedziałem, nienawidzę kierownic typu drop bar i mam bardzo małe doświadczenie z nimi, więc upewnij się, że to sprawdzisz.
Jeśli chodzi o zębatki: upewnij się, że rozumiesz różnicę między wolnobiegiem a kasetą, z katalogu wynika, że Twój rower został dostarczony z wolnobiegiem typu spin-on. Jeśli tak, to jesteś w pewnym sensie uwięziony z 3x7. Co jest w porządku, uzyskasz z tym świetny zakres.
Double butted True Temper... o mój Boże. To będzie
fantastyczny rower gravelowy. True Temper nie robi wrażenia na snobach od stali, ale zapewnia przyjemną jazdę w terenie; moja "główna" 26er to rama Treka wykonana z tego materiału, uwielbiam ją. Wystarczająco lekki, ale nie za lekki.
Nadal uważam, że Corner Bar będzie wart swojej ceny, dosłownie wszystko, czego potrzebujesz, to ta kierownica, chwyty, linka i opony .... kilka przyzwoitych klocków hamulcowych (Kool Stop) ... gotowe.
W przeciwnym razie zdobądź kierownicę typu drop bar do wyboru, określ średnicę zacisku i średnicę rury sterowej i znajdź kompatybilny mostek. Zauważ, że nowoczesne kierownice "dirt drop" mają średnicę zacisku 31,8, co jest trudne do znalezienia w mostku typu quill ... oszczędź sobie kłopotów i zdobądź "konwerter mostka" ... połącz to z "normalnym" mostkiem bezgwintowym o odpowiedniej długości i wzniosie. Jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej długości i kąta: zdejmij starą kierownicę, poproś kumpla, aby podtrzymał rower, chwyć nową kierownicę i po prostu trzymaj ją w dłoni. Usiądź na rowerze, trzymaj kierownicę mniej więcej tam, gdzie chcesz. Poproś kumpla, aby zmierzył linijką, ile wzniosu i zasięgu potrzebujesz dla mostka. Użyj
tego kalkulatora, aby dowiedzieć się, jakie mostki będą działać.
Zakładając, że zachowasz 3x7 i hamulce canti,
myślę, że potrzebujesz tylko kompatybilnych z Shimano manetek 7spd i powinieneś być gotowy. Brzmi jak dużo pracy, ale ta rama zdecydowanie "warta jest wysiłku"