Mountain Bike Reviews Forum banner

Właśnie kupiłem Trek 750 multitrack z 1991 roku, jaki jest najłatwiejszy sposób, aby zamienić go na kierownicę szosową?

3.6K views 13 replies 5 participants last post by  StressStrain  
#1 ·
Jestem trochę nowicjuszem, jeśli chodzi o mechanikę rowerową.

Naprawdę chcę zmienić manetki obrotowe, najlepiej na kierownicę szosową.

Czy mogę to zrobić, zachowując ten sam napęd 3x7, czy lepiej to też zmienić? Czy łatwo byłoby zrobić z tego 1x?

Jakieś rekomendacje dotyczące części?

Dzięki!

#5 ·
Hamulce Canti powinny działać z dźwigniami szosowymi. Jeśli rower ma hamulce v-brake, potrzebujesz adapterów. Jeśli chodzi o manetki, jeśli wybierzesz manetki bar end, będą one działać z przerzutkami. Jeśli chcesz zintegrowane manetki/hamulce, przerzutka tylna będzie działać, ale potrzebujesz przedniej przerzutki szosowej.

Nie mogę podać listy zakupów bez budżetu i zamierzonego zastosowania.

Pary, które zrobiłem
View attachment 2103681
View attachment 2103680
Hmmm... Chyba nie lubię manetek bar end.
Chcę zbudować rower "touringowy"/gravelowy.

Właściwie przypomniałem sobie, że mam gdzieś nishiki manitoba. Ma 3x7 shimano acera z hamulcami v-brake. Czy mogę je po prostu przeszczepić? Chyba jeśli to zrobię, muszę użyć manetek/hamulców shimano flat bar, które są na nishiki, prawda?

Czy mogę je przeszczepić i dostać kierownicę typu drop bar, która będzie działać z shimano acera 3x7?

#6 ·
Hamulce V nie będą działać z dźwigniami hamulców szosowych. Będziesz potrzebować adapterów V-brake.
Akcesoria rowerowe, konwerter skoku hamulca V ze stopu aluminium obróbka CNC regulator zacisku hamulca V do jazdy po drogach (czarny) konwerter hamulca V konwerter skoku hamulca V https://a.co/d/06fKVOHA

Jeśli rowery mają canti, będą działać.

Jeśli zachowasz 3x7 i chcesz zintegrowane manetki. Micro shift produkuje 3x8. Ma to samo rozstawienie, więc po prostu dostosuj ogranicznik do 7 biegów.

Będziesz potrzebować nowej przedniej przerzutki szosowej. Aby użyć manetki szosowej. Skok nie jest taki sam między szosą a góralem. Trudno mi to zrozumieć, ponieważ rozstaw jest taki sam.

#7 ·
Hamulce V nie będą działać z dźwigniami hamulców szosowych. Będziesz potrzebował travel agentów do hamulców V.
Akcesoria rowerowe, konwerter skoku hamulca V ze stopu aluminium, obróbka CNC, regulator zacisku hamulca V do jazdy po drogach (czarny) Konwerter hamulca V Konwerter skoku hamulca V Amazon.com

Jeśli rowery mają canti, będą działać.

Jeśli zachowasz 3x7 i chcesz zintegrowane manetki. Micro shift robi 3x8. To ta sama odległość, więc po prostu dostosuj ogranicznik do 7 biegów

Będziesz potrzebował nowej przedniej przerzutki szosowej. Aby użyć manetki szosowej. Ciągnięcie nie jest takie samo między szosą a górami. Trudno mi to zrozumieć, ponieważ odstępy są takie same
Ahhh ok. Teraz zastanawiam się, czy zrobić baranki, czy pozostać przy płaskich...

Jeśli zostanę przy płaskich, czy mogę użyć 7-biegowych kół zębatych wolnobiegu z tego

To jest marka Shimano. Oba mają siedem biegów i szybkie uwalnianie, więc powinno działać, prawda?

I ten microshift 3x8 by z tym działał?

#8 ·
Fajna rama, chciałbym taką mieć. Te rowery były wtedy takie niecool, pamiętam, że facet w sklepie rowerowym nawet mi ich nie pokazywał: "tego nie chcesz, ble". A teraz spójrz, jakie są fajne.

#10 ·
Katalog z 1991 roku można znaleźć tutaj

Reach nie jest zły, górna rura jest o cal krótsza niż w ówczesnych rowerach górskich, więc zamontowanie kierownicy typu drop bar nie powinno być strasznie trudne. Nadal będziesz musiał znaleźć mostek o odpowiedniej średnicy zacisku i odpowiedniej ergonomii dla siebie, ale nie będzie to kompletny hack, daleko od tego.

Zauważ, że rowery szosowe w tamtym czasie nadal miały manetki tarciowe na rurze dolnej... Jeśli chodzi o indeksowanie, wiem, że Shimano zmieniło przełożenie dla swoich grup mtb - co sprawiło, że stały się niekompatybilne z grupami rowerów szosowych - kiedy 10spd po raz pierwszy się pojawiło. Ale powinieneś być w porządku, używając kompatybilnych z Shimano manetek szosowych z przerzutką mtb i kasetą, jeśli trzymasz się 7 biegów. Mówię "powinno być" ... Odnawiam wiele starych mtb, ale jak powiedziałem, nienawidzę barów typu drop i mam bardzo mało doświadczenia z nimi, więc upewnij się, że to sprawdzisz.

RE zębatki: upewnij się, że rozumiesz różnicę między wolnobiegiem a kasetą, z katalogu wynika, że Twój rower był dostarczany z wolnobiegiem typu spin-on. Jeśli tak, to jesteś w pewnym sensie skazany na 3x7. Co jest w porządku, uzyskasz z tym świetny zakres.

Double butted True Temper... o mój. To będzie fantastyczny rower gravelowy. True Temper nie robi wrażenia na stalowych snobach, ale zapewnia przyjemną jazdę po ziemi; mój "główny" 26er to rama Treka wykonana z tego materiału, uwielbiam go. Wystarczająco lekki, ale nie za lekki.

Nadal uważam, że Corner Bar to dobrze wydane pieniądze, dosłownie wszystko, czego potrzebujesz, to ten bar, chwyty, linka i opony .... kilka przyzwoitych klocków hamulcowych (Kool Stop) ... gotowe.

W przeciwnym razie zdobądź kierownicę typu drop bar do wyboru, określ średnicę zacisku i średnicę rury sterowej i znajdź kompatybilny mostek. Zauważ, że nowoczesne kierownice "dirt drop" mają średnicę zacisku 31,8, co trudno znaleźć w mostku typu quill ... oszczędź sobie kłopotów i zdobądź "konwerter mostka" ... połącz to z "normalnym" mostkiem typu threadless o odpowiedniej długości i wzniosie. Jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej długości i kąta: zdejmij starą kierownicę, poproś kumpla, aby podtrzymał rower, chwyć nową kierownicę i po prostu trzymaj ją w dłoni. Usiądź na rowerze, trzymaj kierownicę mniej więcej tam, gdzie chcesz. Poproś kumpla, aby zmierzył linijką, ile wzniosu i zasięgu potrzebujesz dla mostka. Użyj tego kalkulatora, aby dowiedzieć się, jakie mostki będą działać.

Zakładając, że zachowasz 3x7 i hamulce canti, myślę, że potrzebujesz tylko kompatybilnych z Shimano manetek 7spd i powinieneś być gotowy. Brzmi jak dużo pracy, ale ta rama jest zdecydowanie "warta zachodu".

#11 · (Edited)
Katalog z 1991 roku można znaleźć tutaj

Zasięg nie jest zły, górna rura jest o cal krótsza niż w rowerach górskich w tamtym czasie, więc zamontowanie kierownicy typu drop bar nie powinno być strasznie trudne. Nadal będziesz musiał znaleźć mostek o odpowiedniej średnicy zacisku i odpowiedniej ergonomii, ale nie będzie to kompletny hack, wręcz przeciwnie.

Zauważ, że rowery szosowe w tamtym czasie nadal miały manetki tarciowe na rurze dolnej... Jeśli chodzi o indeksowanie, wiem, że Shimano zmieniło przełożenie dla swoich grup mtb - co sprawia, że są one niekompatybilne z grupami rowerów szosowych - kiedy po raz pierwszy pojawiło się 10spd. Ale powinieneś być w porządku, używając kompatybilnych z Shimano manetek szosowych z przerzutką mtb i kasetą, jeśli trzymasz się 7 biegów. Mówię "powinno być" ... Odnawiam wiele starych mtb, ale jak powiedziałem, nienawidzę kierownic typu drop bar i mam bardzo małe doświadczenie z nimi, więc upewnij się, że to sprawdzisz.

Jeśli chodzi o zębatki: upewnij się, że rozumiesz różnicę między wolnobiegiem a kasetą, z katalogu wynika, że Twój rower został dostarczony z wolnobiegiem typu spin-on. Jeśli tak, to jesteś w pewnym sensie uwięziony z 3x7. Co jest w porządku, uzyskasz z tym świetny zakres.

Double butted True Temper... o mój Boże. To będzie fantastyczny rower gravelowy. True Temper nie robi wrażenia na snobach od stali, ale zapewnia przyjemną jazdę w terenie; moja "główna" 26er to rama Treka wykonana z tego materiału, uwielbiam ją. Wystarczająco lekki, ale nie za lekki.

Nadal uważam, że Corner Bar będzie wart swojej ceny, dosłownie wszystko, czego potrzebujesz, to ta kierownica, chwyty, linka i opony .... kilka przyzwoitych klocków hamulcowych (Kool Stop) ... gotowe.

W przeciwnym razie zdobądź kierownicę typu drop bar do wyboru, określ średnicę zacisku i średnicę rury sterowej i znajdź kompatybilny mostek. Zauważ, że nowoczesne kierownice "dirt drop" mają średnicę zacisku 31,8, co jest trudne do znalezienia w mostku typu quill ... oszczędź sobie kłopotów i zdobądź "konwerter mostka" ... połącz to z "normalnym" mostkiem bezgwintowym o odpowiedniej długości i wzniosie. Jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej długości i kąta: zdejmij starą kierownicę, poproś kumpla, aby podtrzymał rower, chwyć nową kierownicę i po prostu trzymaj ją w dłoni. Usiądź na rowerze, trzymaj kierownicę mniej więcej tam, gdzie chcesz. Poproś kumpla, aby zmierzył linijką, ile wzniosu i zasięgu potrzebujesz dla mostka. Użyj tego kalkulatora, aby dowiedzieć się, jakie mostki będą działać.

Zakładając, że zachowasz 3x7 i hamulce canti, myślę, że potrzebujesz tylko kompatybilnych z Shimano manetek 7spd i powinieneś być gotowy. Brzmi jak dużo pracy, ale ta rama zdecydowanie "warta jest wysiłku"
Dzięki!, tak, to wolnobieg!

Naprawdę nie podoba mi się wygląd Corner Bar. Jeśli mam iść tą drogą, pójdę na pełną kierownicę typu drop bar.

Mam już konwerter mostka, zgadzam się z tym.

Czy uważacie, że powinienem po prostu kupić tani Shimano Tourney 3x7 i zachować konfigurację wolnobiegu, czy powinienem włożyć trochę pieniędzy w tę rzecz i kupić nowy zestaw kół z kasetą i lepszą manetką?

Jeśli kupię zestaw manetek Tourney, czy mogę ich używać z dowolną przerzutką Shimano, czy potrzebuję również przedniej i tylnej przerzutki Tourney?

Czy istnieje jakiś sposób, aby uzyskać lepszą manetkę, taką jak Sora, do współpracy z moim wolnobiegiem 3x7?

#12 ·
Doświadczenie z drugiej ręki. Manetki Microshift są lepsze niż Tourney. Mój syn ma Tourney 2x7 w Giant i Microshift 3x8 w konwersji Trek drop bar. Układ przełożeń jest lepszy. Microshift jest wzorowany na lepszych grupach, podczas gdy Tourney zastąpiło stare Sora, gdzie używana jest dźwignia hamulca i nieporęczna dźwignia kciuka z dolnego chwytu. Microshift jest głośniejsze podczas zmiany biegów

#13 ·
Byłbym skłonny kupić nowy zestaw kół. Lubię ładne koła. Między innymi można wiele zrobić z bębenkiem 8-9-10 rzędowym. Mogę żyć z 3x7, ale w przypadku rowerów, na których zamierzam dużo jeździć, prawie zawsze kończy się na 1x. To po prostu zbyt łatwe. Lubię też mieć możliwość jazdy bezdętkowej.

Zrobiłem to wszystko z moim starym rowerem gravelowym lata temu. Opony 50 mm bezdętkowe, 1x z barankiem. Facet w sklepie rowerowym pomyślał, że straciłem rozum. To był fajny rower, powinienem go zatrzymać.

#14 ·
Pamiętaj, że 3x7 to tylko kilka obrotów śruby ograniczającej przedniej przerzutki od 2x7. Nie ma powodu, aby komplikować to, próbując znaleźć manetki 3x.

A manetki szosowe współpracują z hamulcami cantilever, więc to również może uprościć sprawę.

Mój rower crossowy/deszczowy zawsze miał kierownicę szosową, ale to mieszanka hamulców cantilever, przerzutek MTB i szosowych oraz manetek szosowych. I wszystko działa!
Bicycle Wheel Tire Bicycles--Equipment and supplies Bicycle wheel rim