Jakość Ibis, gwarancja i szczegóły
Muszę się trochę wygadać - dzielę się moimi przemyśleniami na temat Ripmo
Czy ktoś jeszcze miał problemy z ramą Ripmo v2?
Pękła mi rama w rozmiarze Large w ciągu tygodnia i teraz Ibis nie chce objąć jej gwarancją. Pęknięcie podczas jazdy, nic nadzwyczajnego, wiesz, po prostu jazda i tyle. Podejrzewam, że zbłąkana skała uderzyła w rurę dolną w pobliżu suportu. Na osłonie rury dolnej są otarcia, a farba zaczęła odpryskiwać poniżej osłony. Miejsce to brzmi pusto po puknięciu, w porównaniu z ramą w innym miejscu.
View attachment 1946491
Ibis twierdzi, że ponieważ jest to uderzenie,
nie jest objęte gwarancją. Może to prawda, ale myślę, że rama powinna być w stanie wytrzymać kilka zbłąkanych kamieni. Jeśli więc jest to normalne, a tym samym nie jest to przypadek gwarancyjny, to jakość lub konstrukcja jest moim zdaniem zła. Co o tym myśli społeczność?
Istnieje program wymiany po wypadku, ale muszę jeszcze usłyszeć, jaki będzie koszt nowego przodu.
Inne problemy
Straciłem również metalową płytkę chroniącą przed uderzeniami łańcucha pod dolnym wahaczem, która poluzowała się w tym samym okresie. Nie poprawia to mojego zdania o jakości Ibis... Dodałem teraz kawałek starej dętki owiniętej wokół tego miejsca na dolnym wahaczu, aby chronić tylny trójkąt i wyciszyć rower przed uderzeniami łańcucha.
Mówiąc o hałasie, jak zaradziliście grzechotaniu kabli na tej ramie? To szalone, ile hałasu one generują! Użyłem taśmy izolacyjnej i opasek zaciskowych, aby zabezpieczyć kable w ich portach.
Specyfikacja
Mam specyfikację z 2021 roku z zestawem SLX, w tym Fox Factory 36 i X2. Ustawienia zalecane przez Ibis są generalnie dobrym początkiem, ale w moim przypadku widelec potrzebuje więcej tłumienia kompresji przy wysokiej i niskiej prędkości lub/i mniejszego ugięcia (większe ciśnienie) niż zalecane.
Wygląda na to, że model 2022 będzie miał mocniejszy Fox 38, zespół Ibis EWS go używa. Ciekawie będzie zobaczyć, jaka będzie długość widelca. Osobiście nie miałbym nic przeciwko widelcowi 170 mm i nieco bardziej płaskiemu kątowi główki ramy, wtedy można by jeździć z mniejszym ugięciem z tyłu dla tego samego % ugięcia z przodu i unikać niektórych uderzeń pedałów i ustawić go do bardziej stromych tras.
Moja jazda na naszej stronie na Instagramie
Uderzenia pedałów i te korby. Dlaczego specyfikować korby 175 mm? Ciągle w nie uderzam. Muszę zamówić 165 lub 170. W przeciwnym razie specyfikacja jest solidna. Czasami chciałbym mieć więcej mocy z hamulców. W przeciwnym razie grupa działa dobrze. Musiałem wyregulować długość łańcucha (w moim przypadku wyciąć jedno ogniwo), aby uzyskać płynną zmianę biegów. Instrukcje Shimano dotyczące pomiaru łańcucha są dobre, ale chyba nie do końca niezawodne, haha.
Uwielbiam sztycę regulowaną Bike Yoke Revive, to absolutna uczta!
Tuleje i łożyska łączników
Czy ktoś wykonał już pełny serwis łączników? Byłem podekscytowany tulejami i czekałem na bezproblemowe kilometry, ale jakoś przegapiłem fakt, że górny łącznik ma 4 małe łożyska kulkowe. Tak bardzo nie mogłem się doczekać, żeby nie musieć dbać o łożyska łączników, ale jedno z nich już zaczęło się zacinać. Przejechałem dopiero 370 mil (600 km). Wyczyściłem i ponownie nasmarowałem tuleje (w tym momencie tak naprawdę niepotrzebne) i próbowałem wskrzesić to jedno łożysko, wycierając stary smar i wkładając świeży smar pod uszczelki przeciwpyłowe. Będę musiał mieć je na oku, westchnienie.

przez
ESF , na Flickr
Przepraszam za ten chaotyczny post

- po prostu musiałem wyrzucić te myśli z głowy - jestem pewien, że wiele z tych tematów było tu wcześniej omawianych, muszę zacząć czytać ten wątek.

Wszystkie i wszelkie odpowiedzi są mile widziane!

przez
ESF , na Flickr