Mountain Bike Reviews Forum banner

Fox Union Boa: Recenzja z rzeczywistego świata

7.9K views 10 replies 7 participants last post by  Jayem  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Ponieważ nie widziałem niczego na tym forum o tych butach, pomyślałem, że podzielę się swoimi pierwszymi wrażeniami.

Dla kontekstu, jeżdżę na pedałach zatrzaskowych od ~1996 roku i w tym czasie jeździłem w mnóstwie różnych butów. Od Answer, przez Diadora, przez kilka ofert Shimano, przez Specialized, przez Sidi (3 różne modele), przez Pearl Izumi, przez kilka wersji Ride Concepts, aż po Fox Union Boa. Wspominam o tym, ponieważ jak każdy człowiek, mogę opierać swoje postrzeganie wartości tylko na moich osobistych doświadczeniach i ponieważ naturalnie, świadomie i podświadomie porównuję każdą nową rzecz do tych, które były wcześniej.

Do tej pory Uniony zrobiły na mnie wrażenie. Od razu po wyjęciu z pudełka byłem pod wrażeniem stylu. Moje są w czarnej kolorystyce i doceniam subtelny, niski profil. Pochodząc z ostatnich 2 generacji RC Transitions, stonowany, mniej kanciasty wygląd jest czymś, co doceniam. Do tej pory czuję jakość wykonania z ich formowanym noskiem i spawanymi szwami, ale zobaczymy. Czułem to samo w przypadku najnowszych butów RC, dopóki nie zaczęły się rozdzielać. Również bardzo dobrze się czyszczą. Ubrudziłem je porządnie w błotnej uczcie w ten weekend i wyczyściły się wilgotną szmatką.

Jeśli chodzi o dopasowanie, jest wiele rzeczy, które można polubić. Nie mogą się równać z Diadorą z połowy lat dziewięćdziesiątych pod względem komfortu, ale co może? To były po prostu najwygodniejsze buty, jakie kiedykolwiek nosiłem na rowerze lub poza nim. Noszę 44,5 i Uniony pasują idealnie. Chociaż są obcisłe, nie otaczają mojej stopy jak Sidi. Uwielbiam dopasowanie do butów elfów na rowerach szutrowych i spinningowych, ale nie na rowerze szlakowym. Nosek jest przestronny, nie będąc kanciastym. Umieściłbym je gdzieś pomiędzy RC Transitions, które są niesamowicie ciasne, jak na to, że są tak kanciaste, a wersją Pearl Izumi X alp, którą jeździłem 5-6 lat temu, która była przestronna do absurdu. A dla tych, którzy potrzebują dodatkowego wsparcia łuku, Uniony są dostarczane z 2 różnymi, łatwymi w użyciu wkładkami. Eksperymentowałem z wysokim wsparciem łuku, ale było go dla mnie trochę za dużo. Mogą one jednak zmienić grę dla kogoś z wysokimi łukami.

Myślę, że najbardziej doceniam w Unionach ich miseczkę na piętę. Z jakiegoś powodu mam piętę, która uwielbia wysuwać się z butów rowerowych i przez lata zmagałem się z dopasowaniem do pięty Sidi Dominators. Myślę, że nadal daję przewagę Dominatorom, ale tylko niewielką. Wylądowałem tydzień temu na niefortunnej „jeździe”, która w zasadzie zamieniła się w wspinaczkę górską, niosąc ze sobą mój rower, a Uniony poradziły sobie z tym naprawdę dobrze. Ich mieszanka bieżnika, choć nie tak przyczepna jak Sidi Gravel lub Shimano XC3, zdecydowanie pozwoliła mi wspiąć się na coś w rodzaju 600 stóp w pionie na ćwierć mili. Był to w zasadzie szlak dla kóz i niewiele się poślizgnąłem ani nie doświadczyłem uniesienia pięty.

Teraz, w moim czwartym bucie z systemem Boa, jestem ostrożnie optymistyczny. Bez wątpienia wolę Boa od sznurowadeł, ale wciąż nie znalazłem niczego, co lubiłbym tak bardzo jak stary zatrzask Sidi. System Boa jest świetny do precyzyjnego, niuansowego dopasowania, a podwójne Boa w Union naprawdę pomagają zabezpieczyć moją dziwnie ukształtowaną, kościstą stopę - mam jedno dziwne otarcie w miejscu, gdzie język styka się z górną częścią mojej lewej stopy, ale wydaje się to znikać, gdy buty się układają. Ale kiedy Boa stają się zakurzone i brudne, mają tendencję do wiązania. Pewnego razu utknąłem w moich Sidi Gravel po ciężkim dniu bush-whackingu rowerem szutrowym w terenie. Jeszcze jedna uwaga na temat Boa: trudno mi przyzwyczaić się do dwóch pokręteł wystających z boku buta. Czytałem o tym, jak wpadają w krzaki i chociaż nie mogę poświadczyć podobnego doświadczenia, ich dziwne umiejscowienie wydaje się prawdopodobne.

Konfiguracja była naprawdę łatwa. Myślę, że cała strzałka mocy/kontroli jest trochę głupia, ale powierzchnia mocowania bloków ma wiele opcji rozstawu przód-tył. Blok może nie siedzieć tak daleko z tyłu jak w RC, ale jest dużo miejsca, aby umieścić blok dość daleko z tyłu dla tych, którzy tego chcą. Wolę ustawić blok tuż za kulą mojej stopy, a jednolite ustawienie zostało uproszczone przez eleganckie włączenie linii dystansowych. Nie wiem, dlaczego więcej firm obuwniczych tego nie robi, ale to świetny szczegół.

Jeśli chodzi o jakość jazdy, Union ma dość sztywną podeszwę zapewniającą stały i niezawodny transfer mocy. Nie byłem na zewnątrz dłużej niż 15 mil 2 godziny, ale do tej pory buty te nie dały mi wrażenia, że ​​wystąpią w nich hotspoty. Będę musiał poczekać i zobaczyć, co się stanie, gdy pogoda się zmieni i na stole pojawią się dłuższe przejażdżki. Zasadniczo buty te znikają podczas jazdy, co jest jednym z najlepszych komplementów, jakie mogę dać butom rowerowym. Podczas jazdy w ogóle o nich nie myślę. Było tu zimno i mokro (Bay Area, Kalifornia), ale buty te dobrze odprowadzają wodę z kilku przepraw przez strumienie i pluskania w kałużach. Ponadto utrzymywały moje stopy w miarę ciepłe; nie ciepłe jak RC, ale te były bardzo przytulne - świetne na zimę, mniej na lato.

Za 250 dolarów wiele osób się wzdrygnie, ale wydawałem 150 - 350 dolarów na buty MTB przez 25 lat, więc cena wydaje się być zgodna z jakością wykonania. Ogólnie rzecz biorąc, myślę, że to solidny, dobrze zaprojektowany but i chociaż nie są absolutnie najlepsze w żadnej jednej rzeczy, otrzymują ode mnie wysokie oceny w każdej kategorii, co czyni je butem MTB do wszystkiego.

#2 · (Edited)
Świetna recenzja - bardzo dziękuję! Jestem zaintrygowany modelami Unions. Czy możesz je zważyć i dać nam znać? Moim ulubionym butem z ostatnich kilku lat jest FiveTen Hellcat Pro ze względu na dopasowanie, ochronę, stosunkowo niską wagę i przyzwoite przenoszenie mocy. Unions wyglądają bardzo podobnie, a wygoda systemu boa może dać im przewagę dla mnie. 👍👍

#3 ·
Świetna recenzja - wielkie dzięki! Jestem zaintrygowany przez Unions. Czy możesz je zważyć i dać nam znać? Moim ulubionym butem przez ostatnie kilka lat jest FiveTen Hellcat Pro ze względu na ich dopasowanie, ochronę, stosunkowo niską wagę i przyzwoite przenoszenie mocy. Unions wyglądają bardzo podobnie, a wygoda boa może dać im przewagę dla mnie. 👍👍
Przepraszam za opóźnienie, byłem w delegacji. Unions ważą 2 funty 4 uncje jako para z zainstalowanymi blokami. Użyłem mojej wagi pocztowej, aby je zważyć.

Są lżejsze niż moje RC Transitions @ 2 funty 6oz, ale nie tak lekkie jak moje Sidi Gravel przy 2 funtach nawet z blokami.

#5 ·
Minęło już ponad rok, jak się sprawdziły na dłuższą metę?
Wow, czy to już tyle czasu minęło? Sprawdziły się naprawdę dobrze. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Kiedy je faktycznie czyszczę, wciąż wyglądają jak nowe. Nie miałem żadnych wiązań, żadnych gorących stóp, żaden z materiałów/szwów nie wykazuje oznak zużycia. Po prostu były super wygodne i niezawodne. Pewnie minie kilka lat, ale jeśli się zużyją, kupię kolejną parę.

#6 ·
Dla każdego, kto ma wersję clueless, jakieś przemyślenia na temat bólu stóp? Buty są świetne, czują się niesamowicie, ale na nierównych szlakach zewnętrzna strona obu moich stóp jest tak obolała. Musiałem dosłownie zrobić sobie przerwę na DH. Mam bloki w 90% z powrotem, ale nie do końca,

Trochę się zmagam i wróciłem do Specialized Recon 3.0. W tych butach nigdy nie odczuwam bólu, niesamowite pod każdym względem, z wyjątkiem tego, że nie mają żadnej ochrony.

Jakieś przemyślenia? Czy to elastyczność buta? Wydają się sztywne, ale oczywiście nie tak sztywne jak karbonowe Recon 3.0. Nie ma nadmiernego ruchu ani niczego takiego. Mają odpowiedni rozmiar... Zewnętrzna strona obu stóp 7,5 cm od małego palca.

Bardzo dziękuję za wszelkie rady,

#7 ·
Wkładka? Odkryłem, że czasami potrzebuję wkładki, na przykład superfeet black dla wygody.

Czasami buty nie są wygodne... Pamiętam, jak po raz pierwszy przeszedłem na buty zatrzaskowe z zestawem Shimano ME7 i nie podobały mi się... zbyt sztywne i odczuwałem ból stóp. Przesiadłem się na Specialized 2FO Cliplites, które oferowały nieco więcej elastyczności i je uwielbiałem.

Ostatnio wróciłem do próbowania ME7 i uwielbiam je... proszę bardzo. Właśnie kupiłem zestaw Specialized DH zatrzaskowych, chcąc uzyskać więcej ochrony palców niż 2FO cliplites, ale po jednej jeździe nie polubiłem ich. Zbyt dużo miejsca w nosku.

#8 ·
Czy próbowałeś bawić się różnymi wkładkami ortopedycznymi? Kiedy pierwszy raz dostałem swoje, wypróbowałem wyższe wkładki i miałem dużo bólu stóp, wróciłem do poprzednich i nie mam bólu.

#9 ·
Zabawnie jest zobaczyć tę recenzję mówiącą o trzymaniu pięty. Właśnie zamówiłem i zwróciłem parę butów Unions. Były za wąskie i niewygodne dla moich stóp, ale jedną rzeczą, która naprawdę się wyróżniała, było to, jak łatwo podnosiła się moja pięta. O wiele gorzej niż w innych butach, które przymierzałem w różnych sklepach w ciągu ostatniego miesiąca (Shimano, Endura, Five Ten i Bontrager Rally). Kupiłem Bontragery częściowo dlatego, że miały zdecydowanie najlepsze trzymanie pięty.

#10 ·
Zabawnie jest zobaczyć tę recenzję mówiącą o trzymaniu pięty. Właśnie zamówiłem i zwróciłem parę butów Unions. Były za wąskie i niewygodne dla moich stóp, ale jedną rzeczą, która naprawdę się wyróżniała, było to, jak łatwo podnosiła się moja pięta. O wiele gorzej niż w przypadku innych butów, które przymierzałem w różnych sklepach w ciągu ostatniego miesiąca (Shimano, endura, five ten i bontrager rally). Kupiłem bontragery częściowo dlatego, że miały zdecydowanie najlepsze trzymanie pięty.
Różne wyniki dla różnych stóp. Nadal nie miałem żadnych problemów z podnoszeniem się pięt.