Mountain Bike Reviews Forum banner

Fatty 29er Headshok

15K views 36 replies 7 participants last post by  Josh_W  
#1 · (Edited)
Fatty 29 DL50 Headshok

To pojawiło się w zapisanym wyszukiwaniu i natychmiast pociągnąłem za spust, nie mając na to żadnych planów. Wydaje się, że kompulsywnie zbieram dziwne Headshoki. Teraz naprawdę mam nadzieję, że jedna z ram XL 29er Caffeine, które przegapiłem z powodu braku widelca, ponownie pojawi się na eBayu.

Czy ktoś wie coś na ten temat? Szukałem w Google i nie mogłem wiele znaleźć - tylko dużo o niesprężynowych Fatty 29erach i post na forum wspominający, że były one dostępne tylko w modelach policyjnych w USA(?)

#3 ·
Tak, to dziwne. Mam już amortyzator Headshok 700c 50mm z tarczą, który również pochodził z nieznanego roweru. Mieści co najmniej oponę Kenda Karma 29x1,95 i wcale nie wygląda na tak szeroki jak ten widelec 80mm. Ciekawe, jak to wpłynie na geometrię.

#4 ·
Widelec dotarł wczoraj wieczorem. Od razu byłem rozczarowany, widząc, że to "DL50", mimo że w ogłoszeniu było 80 mm skoku. Zdjęcia na eBayu nie miały wystarczającej rozdzielczości, aby odróżnić "50" od "80", więc zaakceptowałem opis. Próbuję zdecydować, czy jestem wystarczająco wkurzony, żeby go zwrócić, ponieważ mam już widelec 50 mm, który może to zrobić. To powiedziawszy, wygląda na to, że ma wystarczająco dużo miejsca na oponę 3"+, a ja mieszkam w płaskim Ohio, więc może dam radę z krótkim skokiem.

#6 ·
Zażądałbym sporej zniżki, od razu.
Wysłałem to około godziny temu:
Otrzymałem amortyzator wczoraj wieczorem. Jest to DL50, co oznacza, że ma 50 mm skoku, a nie 80 mm w opisie. Obrazy w ofercie na eBayu nie były wystarczająco wyraźne, aby odczytać tę etykietę DL50. Mam już 50-milimetrowy Headshok 29er i miałem nadzieję na ulepszenie. Wciąż próbuję zdecydować, czy chcę zażądać zwrotu pieniędzy, czy po prostu umieścić to w opinii, ale chciałem dać ci znać wcześniej, dlaczego.
A 30 minut później pełny zwrot pieniędzy trafił na moje konto PayPal, a następnie e-mail z przeprosinami i pozwolenie na zatrzymanie widelca. :eekster::thumbsup:

#7 ·
Oto kilka specyfikacji, na wypadek gdyby ktoś inny rozważał zakup...

Od środka osi do korony: 15"
Szerokość przy koronie: 1,5"
Szerokość przy 14,5": 2,5"
Szerokość przy 14": 3,2"
Szerokość przy 13,5" 3,75" (maks.)

Waga (z oboma łożyskami, dolnym bieżnią i dźwignią blokady): 3 funty 7,1 uncji / 1562 g

#9 ·
A teraz kolejny został opublikowany: http://r.ebay.com/EQICLO

Rozszerzony opis mówi, że jest to odgałęzienie z Trail 29 z 2017 roku - ale mówi też, że ma rurę sterową 1,5", a ja już potwierdziłem, że moja ma 1,56". Może powinienem też to kupić, a potem zobaczyć, czy narzekanie na błędne informacje o rurze sterowej da mi kolejny gratis. :devil:

#10 ·
I teraz kolejny został opublikowany: http://r.ebay.com/EQICLO

Rozszerzony opis mówi, że jest to kopia z Trail 29 z 2017 roku - ale mówi też, że ma rurę sterową 1,5", a ja już potwierdziłem, że moja ma 1,56". Może powinienem też to kupić, a potem zobaczyć, czy narzekanie na błędne informacje o rurze sterowej da mi kolejny gratis. :devil:
ha ha, dobre, kupię to od ciebie tanio :D

#12 ·
FYI, trzy z nich pojawiły się wczoraj wieczorem na eBayu za 189 dolarów "kup teraz". Są one wymienione jako posiadające rury sterowe 1,5", ale moja też taką miała i wyglądają identycznie. Dwa mają różne malowania - jeden z "Althea", a drugi z "CX".

#14 · (Edited)
Do wiadomości, trzy z nich pojawiły się wczoraj wieczorem na eBayu za 189 dolarów "kup teraz". Są one wymienione jako posiadające rury sterowe 1,5", ale moja też tak miała i wyglądają identycznie. Dwa mają inny wygląd - jeden z "Althea", a drugi z "CX".
Myślę, że to byłyby DL50 - prawda? Z około 2013 Quick CX lub Althea z kołami 700c.

Nigdy nie widziałem Twojego DLR80 Fatty 29 w katalogu...

#18 ·
Zbudowałem to wszystko i jeździłem nim po podjeździe. Geometria jest dobra, ale tylna opona 26x2.3 CrossKing RaceSport była odrobinę za duża dla ramy. Kupiłem 26x2.2, żeby ją wymienić, ale jeszcze nie znalazłem czasu, żeby to zrobić. Teraz, kiedy na zewnątrz jest wystarczająco chłodno, żeby poradzić sobie z rozpryskami uszczelniacza podczas przerwy na lunch, powinienem to wkrótce podłączyć. Ale prawdopodobnie zamontuję też starszy amortyzator 50mm 700/29er headshok, który mam, ponieważ nie potrzebuję całego tego prześwitu dla opony 2.3, a nowocześnie wyglądający Fatty nie pasuje do mojej starej ramy CAAD4.

#19 · (Edited)
#20 ·
W końcu wymieniłem tylną oponę. Rower sprawia więcej... radości na podjeździe - moje obciążenie jest bardziej z tyłu, więc lubi stawać na tylne koło. Jednak to nie jest wspaniałe podczas wspinaczki. Mogę zamontować dłuższy mostek i przesunąć siodełko do przodu, ale rozważam również zakup ramy Caffeine 29er w rozmiarze Large, aby jeździć na kołach 27,5+, lub może zlecić zbudowanie czegoś na zamówienie z tytanu, na którym będę mógł zamontować mój Lefty Max. Albo mogę po prostu wrócić do 26" z przodu w CAAD4. Prawdopodobnie skończę z opcją, która oznacza najwięcej rowerów w moim garażu.

#26 ·
Oto jeden za trochę mniej niż to. Rozważam wystawienie mojego na eBayu, ale najpierw chcę uporządkować moją kolekcję, aby upewnić się, że nie będę żałował, że go puszczam. W tej chwili mam 4 Cannondale (z których dwa prawie nigdy nie jeżdżą), plus 2 dodatkowe Headshoki i dodatkowy Lefty w szafie. Bardzo chciałbym do końca roku zejść do 2 rowerów i bez części zamiennych. Jeśli wystawię mojego Fatty'ego, zamieszczę tutaj link.

#30 ·
Nigdy nie widziałem Fatty 29er, 50 mm jest w porządku dla dojeżdżającego do pracy Silk Roadie, przypuszczam. Nie kupuję jeszcze kolejnego roszczenia o darmowy widelec, nie było zwrotu pieniędzy, gość po prostu zdecydował się go zatrzymać z 50 mm skoku, co jest fajne; ale gdybym miał dolara za wszystkie "darmowe" widelce, które ostatecznie dostali rowerzyści, miałbym wystarczająco dużo, żeby kupić tego nowego Lefty Ocho 120!

#31 ·
Nie kupuję jeszcze kolejnego roszczenia o darmowy widelec, nie było zwrotu pieniędzy, koleś po prostu zdecydował się go zatrzymać z 50 mm skoku, co jest fajne; ale gdybym miał dolara za wszystkie "darmowe" widelce, które ostatecznie otrzymali rowerzyści, miałbym wystarczająco dużo, żeby kupić nowego Lefty Ocho 120!
Złapałeś mnie! Zbudowałem 23 lata w 100% pozytywnych opinii na eBay, kradnąc ludziom rzeczy.

#32 ·
Nadal jestem winien ci ładne zdjęcie widelca 29", który wysłałeś mi już 1,5 roku temu @Josh_W.

Jest zamontowany już od sześciu miesięcy i spisuje się świetnie. Jak widać, zamontowałem go na karbonowej ramie F29 i wykończyłem grupą GRX800 1x12 z kierownicą typu dropbar. Z tą konfiguracją mogę używać roweru do różnych dyscyplin. Jazda na rowerze górskim, gravel lub wyścigi po plaży: jest idealny do wszystkiego. Jeszcze raz dziękuję za przekazanie tego rzadkiego widelca!
Image

#33 ·
Wygląda świetnie!

Skończyłem na kupnie i odbudowie białej ramy Caffeine 29er, którą JWesty pokazał powyżej, ale użyłem 110 mm(?) karbonowego Lefty 29er zamiast mojego innego 50 mm Headshok. Uwielbiam to, ale jest coś w czystym, oldschoolowym wyglądzie Hedshok. Może użyję tego 50 mm do budowy gravela, jeśli uda mi się zdobyć kolejną kompatybilną ramę lub zebrać kasę na niestandardowe Ti.