Mountain Bike Reviews Forum banner

Expander zamiast nakrętki gwiazdkowej

3.1K views 4 replies 4 participants last post by  Speedub.Nate  
#1 ·
Czy jest jakiś powód, o którym nie myślę, dla którego nie mogę użyć nakrętki rozprężnej, takiej jak te używane w karbonowych rurach sterowych, do widelca amortyzowanego?
Dzięki za wszelkie pomysły.

#2 ·
Smedley said:
Czy jest jakiś powód, o którym nie myślę, dla którego nie mogę użyć nakrętki rozprężnej, takiej jak te używane w karbonowych rurach sterowych, do widelca amortyzowanego?
Dzięki za wszelkie pomysły.
Tak, możesz ich używać na dowolnym widelcu. Co więcej, po zakończeniu regulacji zestawu słuchawkowego pozbądź się całego ekspandera/nasadki/śruby. Teraz Twój rower wygląda albo bardzo fajnie, albo okropnie, w zależności od tego, z kim rozmawiasz.

#3 ·
FSA Conix

Dwa moje rowery mają stery FSA, które były dostarczane z nakrętką rozprężną FSA Conix. Działa całkiem dobrze: nie trzeba bawić się narzędziem do osadzania gwiazdek i można je ponownie wykorzystać, jeśli wymienia się widelce. Szukałem ich do obecnej budowy, ale widziałem tylko te przeznaczone do użytku z karbonowymi rurami sterowymi widelców szosowych.

#5 ·
Smedley said:
Jaka jest różnica, jeśli w ogóle jakaś istnieje, między tym zaprojektowanym do widelca karbonowego a tym, którego użyłbyś na aluminium?
FSA ma na przykład malutkie ząbki, które dość mocno zniszczyłyby karbonową kierownicę. Ale to nie znaczy, że ząbki są wymagane w przypadku aluminiowych rur sterowych. Używałem również nieząbkowanych korków rozprężnych na stalowych rurach sterowych, które działały równie dobrze.