Mountain Bike Reviews Forum banner

Rekomendacja sztycy regulowanej dla mojego 10-latka

7.7K views 38 replies 16 participants last post by  rton20s  
#1 ·
Miałem szczęście złapać Nukeproof CUB SCOUT 26 Race, kiedy pojawił się na Chain reaction i zastanawiałem się, czy ktoś mógłby pomóc w poleceniu sztycy regulowanej?

Dzięki,

#2 ·
Wygląda na to, że Cub Scout ma sztycę 27,2 mm i ładną, prostą rurę podsiodłową. Nie jestem pewien, jaka jest maksymalna głębokość włożenia ani czy jest jakieś miejsce na wewnętrzną sztycę regulowaną. Obecnie czekam na dostawę sztycy regulowanej Brand-X Ascend Kids z CRC, ale będzie to wymagało wycięcia otworu dostępowego w rurze podsiodłowej mojego syna, aby ją dopasować. Sprzęt Brand-X jest trudny do pobicia za te pieniądze, ponieważ jest produkowany przez TranzX (podobnie jak PNW) i jest również wyposażony w dźwignię.

Podczas zakupów najpierw zmierzyłem maksymalne włożenie, a także odległość od góry rury podsiodłowej do szyny siodełka w optymalnej pozycji pedałowania mojego syna. Możesz zrobić to samo, aby upewnić się, że znajdziesz sztycę regulowaną, która pasuje do Twojej ramy i pozwala na umieszczenie siodełka w pozycji, której potrzebujesz przy pełnym wysunięciu.

Kilka danych referencyjnych z moich badań, na wypadek gdybyś był zainteresowany...

PNW Coast 100mm
Pełne włożenie: 200 mm
Min. włożenie: 122 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 180 mm
Długość całkowita: 380 mm

PNW Pine 90mm
Pełne włożenie: 198 mm
Min. włożenie: 100 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 150 mm
Długość całkowita: 348 mm

PNW Pine 110mm
Pełne włożenie: 224 mm
Min. włożenie: 120 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 170 mm
Długość całkowita: 394 mm

KS ETEN 65mm
Pełne włożenie: 171 mm
Min. włożenie: 80 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 129 mm
Długość całkowita: 300 mm

KS ETEN-i 65mm - INTERNAL
Pełne włożenie: 178 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 132 mm
Długość całkowita: 310 mm

KS ETEN 100mm
Pełne włożenie: 243 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 167 mm
Długość całkowita: 410 mm

KS LEV 65mm
Pełne włożenie: 240 mm
Min. włożenie: 130 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 130 mm
Długość całkowita: 370 mm

KS LEV Si 65mm
Pełne włożenie: 240 mm
Min. włożenie: 110 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 125 mm
Długość całkowita: 380 mm

KS LEV 100mm
Pełne włożenie: 255 mm
Min. włożenie: 130 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 165 mm
Długość całkowita: 405 mm

TranzX Hot Lap 50mm - INTERNAL

Pełne włożenie: 295 mm
Min. włożenie: 90 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 105 mm
Długość całkowita: 400 mm

TranzX Kitsuma 90mm

Pełne włożenie: 200 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 142 mm
Długość całkowita: 341 mm

TranzX Kitsuma 110mm
Pełne włożenie: 225 mm
Min. włożenie: 120 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 170 mm
Długość całkowita: 395 mm

BrandX Ascend Kids 70mm - INTERNAL
Pełne włożenie: 201 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 114 mm
Długość całkowita: 315 mm

XLC SP-T08 65mm
Pełne włożenie: 169 mm
Min. włożenie: 70 mm
Kołnierz do szyny siodełka: 131 mm
Długość całkowita: 300 mm

#5 ·
Założyłem sztycę PNW Rainier Gen3 125mm do roweru Yama Jama 24 mojego 8-latka. Dzięki opcji regulacji skoku mogłem obniżyć ją do 95 mm, co jest teraz idealne i daje dużo miejsca na wzrost. Aktywacja jest nieco mocniejsza i wymaga od niego trochę wysiłku, gdy nie jest na rowerze, ale daje radę. Jest całkowicie w porządku podczas jazdy. Sztyce PNW są również prawdopodobnie najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Mam je zarówno w moim FS (200mm Bachelor), jak i hardtailu (200mm Rainier Gen3), miałem jedną w moim starym FS (125mm Cascade external), która działała bez zarzutu przez 2 lata, zanim dałem ją mojemu bratu (nadal działa bez zarzutu), a teraz tę w rowerze mojego dziecka. Uwielbiam je wszystkie.

Sugerowałbym również dodanie spustu wolftooth light-action, ponieważ ułatwia on pracę małym dłoniom.

#12 ·
Miałem szczęście złapać Nukeproof CUB SCOUT 26 Race, kiedy pojawił się na Chain reaction i zastanawiałem się, czy ktoś mógłby pomóc w poleceniu sztycy regulowanej?

Dzięki,
Udało mi się dorwać jeden, mieli 4 dostępne 23 marca, myślę, że wszystkie zniknęły w ciągu 30 minut! Biorąc pod uwagę, że zamówiłem jeden od dealera z USA we wrześniu i on po prostu nic nie otrzymał, pomyślałem, że nie mogę ryzykować przegapienia go w tym roku!

#13 ·
Aktualizacja: Dostałem sztycę Bike Yoke Divine SL Rascal. To tak naprawdę kiepski projekt. Opiera się na tym, że OBUDOWA się porusza, zamiast być uruchamiana za pomocą linki. To projekt BS, który OneUp wypróbował i porzucił po tym, jak stworzył mnóstwo problemów w ich V1. Co najważniejsze, utrudnia to dziecku uruchomienie sztycy i za każdym razem boli go kciuk. I to nawet jeśli uda się ją uruchomić po poprowadzeniu okablowania przez obszar suportu, który jest naprawdę ciasny z tuleją suportu itp. Zwrócę ją jak najszybciej i wybiorę KS Lev Integra, jest o wiele ładniejsza (starszy brat ma taką). Również Bike Yoke, gdy ciśnienie zostało obniżone do około 185 PSI, wciąż było zbyt ciężkie dla jego 55 funtów, aby uruchomić ją bez uderzania w tyłek. Niższe ciśnienie powodowało problemy z powrotem... być może mógłbym znaleźć tam idealną równowagę, ale niezależnie od tego, wadliwy projekt uruchamiany przez obudowę psuje go od razu po wyjęciu z pudełka. Powinienem być w stanie ledwo zmieścić sztycę o skoku 100 mm integra. Być może będę musiał skrócić sztycę o około 5 mm, ale tak nie sądzę. Kołnierz o niższym profilu od Wolf-tooth powinien również dać mi kilka mm z powrotem.

#15 ·
Jestem bardzo zadowolony z pierwszej generacji Fox Transfer w moim głównym rowerze, nigdy nie sprawiał mi problemów przez lata i wciąż ma mały luz.

Właśnie zainstalowałem OneUp V2 w moim ht i chłopie, ma luz, który jest pogarszany, ponieważ jest to dłuższa sztyca.
Jazda na nim mi nie przeszkadza i działa dobrze, ale trochę się martwię, że luz się powiększy.

Mam pnw cascade w drodze i nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jak to działa.

Wszystkie dźwignie są wolftooth.

#16 ·
Aktualizacja: Znalazłem świetną sztycę KS Lev Integra (taka sama jak u mojego starszego syna, ale nowsza wersja na rok 2020 z fajnymi aktualizacjami) do naszego 20-calowego Spawn Yama Jama. Wymagało to trochę pracy i operacji roweru, ponieważ musiałem wyciągnąć suport/korby i poprowadzić przewód przez ramę, co było do bani. Włożyłem kabel przez przewód i zacząłem od portu główki ramy i po prostu pociągnąłem kabel, aby przewód podążał za nim. Zbyt trudno było poprowadzić sam przewód, więc sztuczka z kablem zadziałała. Po zamontowaniu trzeba wepchnąć tuleję suportu wokół kabla, ale to było tylko szybkie "pyk" i już było po wszystkim. Przewód nie będzie się ruszał z tuleją i suportem, więc trzeba go najpierw zamontować. Ale to całkiem proste.

Zawsze jestem pod wrażeniem, jak płynnie działają te sztyce Integra. Mój 25-kilogramowy 6-latek BARDZO łatwo ją uruchamia własnym ciężarem (bez trzaskania tyłkiem) i może ją również uruchomić samą ręką (gdy jest poza rowerem). Piękno polega na tym, że można BARDZO obniżyć ciśnienie PSI, a sztyca nadal działa tak dobrze. Przeszedłem ze 150 PSI do 82 PSI i jest jedwabiście gładka i nadal wraca wystarczająco szybko (nie super wolno, ale też nie super szybko). To dar od Boga. Na początku, przy standardowym PSI, mógł ją opuścić, ale nie schodziła do końca, więc mniejsze PSI sprawiało, że wszystko było lepiej. Sztyca Bike Yoke Devine i moja sztyca One Up potrzebują co najmniej 240 PSI+, w przeciwnym razie nie wracają do końca i wymagają większej wagi, aby je opuścić. Nie mogę powiedzieć wystarczająco dużo dobrego o Lev Integra dla dzieci. Plan jest taki, aby po prostu przenieść ją do jego następnego roweru (z podkładką), więc będzie używana. (Nie jestem zakochany w TrailCraft, który tu mam... jest trochę duży). Czy ktoś zna jakieś ładne małe siodełko?

1928143

Właśnie zainstalowałem OneUp V2 na moim ht i chłopcze, ma luz, co jest pogarszane, ponieważ jest to dłuższa sztyca.
Jazda na niej mi nie przeszkadza i działa dobrze, ale trochę się martwię, że luz się powiększy.
Mam również OneUp v2 210mm, którą KOCHAM. Jeśli luz się powiększy, po prostu wymień kołki, które zostały dostarczone. Zauważ, że po bokach kołka znajdują się małe ukośniki wskazujące na różne różnice w szerokości. Wybierz zestaw, który działa najlepiej. Tolerancje są tak trudne w przypadku tych rzeczy, ale Jon z OneUp naprawdę dopracował możliwość utrzymania tej sztycy w dobrym stanie na tak ekstremalnej długości.

#18 ·
Śmieszne, że pytasz o siodełka, właśnie zrobiłem porównanie kilku, szukając jednego dla mojego najmłodszego. Skończyłem na SDG, ponieważ mieliśmy je lokalnie. Dostanie je w ten weekend na urodziny. W każdym razie, oto informacje...

Trailcraft (Velo Junior) (Czarna skóra)
255 x 130 - 10,04 x 5,19

Insight Mini Padded - Pivotal (Czarno-biała skóra)
165 x 108 - 6,50 x 4,25

Pello (Czarna skóra)
200 x 120 - 7,87 x 4,72

Planet Bike Little ARS (Small) (Czarna skóra)
203 x 127 - 8,00 x 5,00

Cleary Large Siodełko (Brązowa skóra)
215 x ??? - 6,84 x ???

Planet Bike Little ARS (Medium) (Czarna skóra)
229 x 133 - 9,00 x 5,25

MSW Youth Siodełko (Czarna skóra)
230 x 135 - 9,06 x 5,32

SDG Slater Jr (Czarna skóra)
235 x 122 - 9,25 x 4,80

#19 ·
Dzięki za pomoc w kwestii sztycy!

Przy okazji, miałem zapasowego pilota OneUp V2. Uwielbiam wysoki współczynnik dźwigni, ale ergonomia nie pasuje do dziecka. Działa wystarczająco dobrze, ale nie ma wystarczającej regulacji i jest po prostu za duży.

#21 ·
Szybka aktualizacja w tej kwestii: Zamówiłem sztycę regulowaną Brand-X dla mojego najstarszego syna Cub Scout 26. Montaż był łatwy i działa idealnie.

Mój średni syn też chce taką, jeździ na 24-calowym Pello Reyes, który ma sztycę 31,6, ale bez wewnętrznego prowadzenia linek, więc muszę znaleźć sztycę o krótkim skoku z zewnętrznym prowadzeniem...

#22 ·
Szybka aktualizacja w tej kwestii, zamówiłem sztycę Brand-X dla dzieci do Cub Scout 26 mojego najstarszego syna. Łatwa instalacja i działa idealnie.

Mój średni syn też chce taką, jeździ na 24-calowym Pello Reyes, który jest wyposażony w sztycę 31,6, ale bez wewnętrznego prowadzenia linek, więc muszę znaleźć sztycę o krótkim skoku, z zewnętrznym prowadzeniem linek...
Znalazłeś coś? Szukałem czegoś podobnego do roweru Transition Ripcord 24" mojego syna, który nie ma żadnego wewnętrznego prowadzenia linek. Wybór wydaje się dość ograniczony. KS Lev C Carbon 65mm, ale drogie, około 350 $ na ebay. TranzX twierdzi, że produkuje sztycę 65mm z zewnętrznym prowadzeniem linek dla 27,2mm i myślę, że mógłbym dostać tuleję dystansową, ale tak naprawdę nie mogę znaleźć sztycy 65mm w sprzedaży - TranzX-inspring your ride

#26 ·
Zamierzam eksperymentować z amortyzatorem tranz-x kitsuma air (regulowane ciśnienie) do roweru mojego 7-latka, kiedy będzie miał wystarczająco dużo sztycy w swoim 24-calowym rowerze. Myślę, że mogę zrobić niestandardową podkładkę regulującą skok, aby zmniejszyć skok ze 150 mm do około 80 mm. Zazwyczaj po prostu kupiłbym coś, co jest mniej więcej odpowiednie, ale zacząłem zbierać części do budowy roweru dla siebie, zanim zdecydowałem się na zakup gotowego, więc mam jeden o odpowiedniej średnicy do jego ramy.

#39 ·
Właśnie dostałem e-mail od PNW Components z informacją o sztycy regulowanej Fern dla dzieci. Sztyca 27,2, skok 90 mm, zewnętrzne prowadzenie i niestety 199 $ bez dźwigni!
Dzięki za informację! Chciałbym, żeby to zostało wydane trochę wcześniej. Być może zaoszczędziłoby mi to sporo czasu na modyfikowanie ramy, aby pomieścić sztycę Brand X dla dzieci. Wymiar od kołnierza do szyny 150 mm może być trochę wysoki, w zależności od konkretnego roweru i wzrostu rowerzysty. Prawdopodobnie wciąż trochę za wysoki dla mojego syna, który ma prawdopodobnie około 120 mm od kołnierza do szyny.