Mountain Bike Reviews Forum banner

Continental Race King Protection & X King Protection

12K views 8 replies 6 participants last post by  Richard36  
#1 ·
Cześć

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Wiem, że to jeszcze trochę czasu, ale chcę kupić opony 29er na wiosnę/lato do mojego hardtaila. W tej chwili jeżdżę na oponach Maxxis High Roller ll z przodu i z tyłu na zimę i szukam czegoś szybkiego, ale z przyczepnością na wiosnę/lato. Opony będą używane na lokalnych szlakach, które są kamieniste, ale głównie ubite/luźne i w suchych warunkach.

Nie jestem pewien, czy wybrać Race King 2.2 z przodu i z tyłu, czy X King 2.2 z przodu i Race King 2.2 z tyłu. Jestem przeciętnym rowerzystą i nie jeżdżę szczególnie agresywnie ani szybko, więc kombinacja XK/RK byłaby bezpieczną opcją, ale nie wiem, czy RK z przodu byłby w porządku, zakładając, że przyczepność jest rozsądna.

Jakieś przemyślenia? A może jakieś inne rekomendacje?

Wielkie dzięki

#6 ·
Sugerowałbym, żeby nie kupować opon na następne lato już teraz. Guma utleni się i stracisz zauważalną przyczepność, zanim w ogóle na nich pojedziesz!

Race Kings mają dobrą przyczepność na twardym podłożu i doskonale nadają się z przodu na twarde podłoże. Im luźniejsza i głębsza ziemia, tym bardziej do gry wchodzi x-king.

Zarówno x-kingi, jak i race kingi to bardzo dobre opony, ale kara za opory toczenia x-kinga w porównaniu do race kinga jest minimalna. Około 3 W. Ze względu na dodatkową wszechstronność x-kinga polecam tylko ten z przodu i z tyłu w rozmiarze 2.4. Jednak przy zakupie możesz lepiej poradzić sobie z nowym 2.3, który się ukazał. Jeszcze nie jeździłem na nowym 2.3, ale jest on dostępny.

Jeżdżę na race kingach i x-kingach w różnych wersjach od około 5 lat, odkąd się pojawiły.

#7 ·
Moja 64-letnia żona potrafi zniszczyć parę X-Kings (Snake Skin Black Chili) w około dwóch przejazdach w Utah... w rzeczywistości, zrobiła to. To było zeszłego lata. Lata wcześniej, próbowałem ich i również je zniszczyłem. Żadne z nas nie było w stanie przejechać więcej niż jeden lub dwa przejazdy bez utraty klocków. Jeśli jeździsz w piaszczystych warunkach, być może będziesz miał więcej szczęścia.
Podobną oponą jest Rocket Ron, ale jeździłem na niej tylko w rozmiarze 27,5x2,6". W tym procesie zdobyłem kilkanaście PR-ów tego lata i wciąż są nienaruszone. Udało jej się nawet odbyć wycieczkę do Moab tego lata bez ich uszkodzenia.

#8 ·
Od kilku lat jeżdżę z oponami Race King RaceSport z przodu i z tyłu, a do użytku letniego dobrze pasują do mojego stylu jazdy i lokalnych tras. Niedawno przeszedłem na Race King ProTection z tyłu, ponieważ chciałem, aby opona wytrzymała cały sezon bez konieczności ciągłego pompowania do 37 psi, a z przodu przeszedłem na X King RaceSport, ponieważ uszkodziłem ścianę boczną Race King i wszyscy moi dostawcy wyprzedali zapasy, więc padło na X King. Bardzo podoba mi się X King - ma ładny, zaokrąglony profil, który lubię z przodu, jest tylko trochę cięższy od Race King i lepiej trzyma się na luźnym podłożu. Opór toczenia X King nie jest tak dobry jak Race King, ale nie jest to bardzo zauważalne po zamontowaniu z przodu.

Nigdy nie miałem problemów z przednim Race Kingiem, który by się ślizgał, ale nie przeszkadza mi trochę driftu, a trasy tutaj są przeważnie płaskie i twarde. Dużo naprawdę luźnego materiału dzięki plaży i okazjonalnym dużym burzom, ale wtedy wszystko na tym dryfuje, a jeśli Race Kingi dryfują trochę bardziej, to wciąż jest to przewidywalne i kontrolowane. Niezbyt dobre w głębokim błocie, ale ten moment pod koniec sezonu, kiedy rower niespodziewanie mnie zrzuca, jest dla mnie sygnałem do przejścia na opony zimowe, którymi obecnie są Mountain King 2 z tyłu i X King z przodu.