Mountain Bike Reviews Forum banner

Klasyczne rowery MTB Kuwahara

152K views 107 replies 78 participants last post by  MattiThundrrr  
#1 ·
Widziałem tylko jeden rower Kuwahara MTB z połowy lat 80. Zastanawiałem się, czy ktoś ma jakieś zdjęcia, którymi mógłby się podzielić?

#3 ·
Oni tam są i są całkiem fajne. Zazwyczaj chrom... i wydaje się, że zawsze są w świetnej formie. Zrobili też kilka świetnych maszyn trialowych. Są poniżej radaru większości kolekcjonerów, ale wziąłbym jeden w sekundę. Szkoda, że nie zostali w grze... jaka zmarnowana szansa z nazwą, którą mieli z BMX.

#9 ·
Oto mój...

Ringer said:
Widziałem tylko jeden Kuwahara MTB z połowy lat 80. Zastanawiałem się, czy ktoś ma jakieś zdjęcia, którymi mógłby się podzielić?
http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=304648

Niestety konwersja SS została zabita przez jakiegoś kierowcę wściekłego na drodze, na szczęście dla mnie oryginalny zapas '86 jest wciąż tutaj.

Byłem przez chwilę nieobecny, cieszę się, że widzę dużo wątków...

Pozdrowienia
dmc

#13 ·
Ringer said:
Widziałem tylko jeden rower górski Kuwahara z połowy lat 80. Zastanawiałem się, czy ktoś ma jakieś zdjęcia, którymi mógłby się podzielić?
Oto rower górski Takara Conquest wyprodukowany przez Kuwahara na Tajwanie, prawdopodobnie z 1989 roku.
Kupiłem go od 3. właściciela. Siodło nie jest oryginalne. Spawane metodą TIG, korby Biopace, 18 biegów.

#14 ·
Kupiłem ten Kuwahara Sierra w (około) 1987 lub 1988 roku - cena zakupu w tamtym czasie wynosiła około 950 dolarów, jeśli dobrze pamiętam (model Sierra XT kosztował nieco ponad 1100 dolarów). Oszczędzałem przez wiele miesięcy, a następnie czekałem kilka tygodni po zamówieniu, zanim dotarł do mojego LBS. Jak na ironię, pomyślałem, że to będzie ostatni rower, jaki kiedykolwiek kupię (są jeszcze około 3 rowery, które chciałbym obecnie zdobyć).

Rower posiadał ramę chromoly z czterokrotnym cieniowaniem, widelec Tange, siodełko Rolls i pełne komponenty Shimano Deore (w tamtym czasie Deore było o krok wyżej niż LX - Deore XT było na szczycie).

Rower jest praktycznie seryjny, z wyjątkiem tego, że skróciłem kierownicę, dodałem Hite-rite (popularny dodatek w tamtym czasie), tylny bagażnik Blackburn i zmieniłem chwyty kierownicy. Miał również zatrzaski na palce Specialized. Rdza, która nagromadziła się na ramie i komponentach, również nie była seryjna.

Jeździłem (katowałem) tym rowerem ciężko przez kilka lat w terenie i po drogach, ale w ciągu ostatnich 15 lat prawie w ogóle nie był używany. Ostatnio wróciłem do jazdy na rowerze (kupiłem Kona Dew FS) i obecnie planuję trochę wyczyścić tego starego Kuwahara, dodać slicki i błotniki oraz przerobić go na dojeżdżającego do pracy w deszczową pogodę. Rower jest nadal niesamowicie solidny i świetnie się prowadzi.

#19 ·
Właśnie kupiłem rower trialowy Kuwahara na Craigslist (24-calowe koła). W ogłoszeniu było napisane.... "...bardzo rzadki prototyp fabryczny zaprojektowany przez Kevina Nortona, który był jedyną amerykańską gwiazdą (o jakiej wiem) w świecie trialu w latach 80-tych... Pomimo bycia prototypem, rower ma poziom szczegółowości i wykończenia typowy dla rowerów produkcyjnych. Jedyną wskazówką przeciwną jest płyta ślizgowa, która jest oczywiście wycięta z litego bloku nylonu..." Zapytałem gościa o więcej informacji, na przykład skąd wie, że to prototyp itp... Oto mój wpis na blogu na ten temat: http://www.velotopia.org/archives/entry/i-got-this-rainbow-bike/

#20 ·
daverham said:
Właśnie kupiłem rower trialowy Kuwahara na Craigslist (koła 24-calowe). W ogłoszeniu było napisane...

"...bardzo rzadki prototyp fabryczny zaprojektowany przez Kevina Nortona, który był jedyną amerykańską gwiazdą (o jakiej wiem) w świecie trialu w latach 80-tych... Pomimo tego, że jest to prototyp, rower ma poziom szczegółowości i wykończenia typowy dla rowerów produkcyjnych. Jedyną wskazówką świadczącą o czymś przeciwnym jest osłona podwozia, która jest oczywiście wycięta z litego bloku nylonu..."

Zapytałem gościa o więcej informacji, na przykład skąd wie, że to prototyp itp...

Oto mój wpis na blogu na ten temat: http://www.velotopia.org/archives/entry/i-got-this-rainbow-bike/
Bardzo fajne znalezisko. Dobrze widzieć, że jest używany zgodnie z przeznaczeniem! :thumbsup:

#21 ·
Niezłe znalezisko....tuż na moim własnym podwórku, a ja to przegapiłem ;) Kiedy to zdobyłeś? Facet, od którego kupiłem mojego Ravena, ma Kuwaharę, ale myślę, że to 20"...ma też nylonową osłonę łańcucha.

#23 ·
Mam zabytkowy rower górski Kuwahara z 1985 roku, numery ramy mówią ci o roku tak jak rowery bmx, mój jest czarny z szarą główką ramy, wkrótce zamieszczę zdjęcia, mój musi być modelem amerykańskim, w Kanadzie były identyczne, poza tym, że miały odznakę Apollo na główce ramy, sprawdź flickr: kuwahara 84 i ktoś ma kanadyjską wersję, jeśli ktoś ma katalog, bardzo chciałbym skan. Chciałbym również poznać model. Dzięki.

#24 ·
OldRustyChain said:
Kupiłem ten Kuwahara Sierra w (około) 1987 lub 1988 roku – cena zakupu w tamtym czasie wynosiła około 950 dolarów, jeśli dobrze pamiętam (model Sierra XT kosztował nieco ponad 1100 dolarów). Oszczędzałem przez wiele miesięcy, a potem czekałem kilka tygodni po zamówieniu, zanim dotarł do mojego LBS. Jak na ironię, myślałem, że to będzie ostatni rower, jaki kiedykolwiek kupię (są jeszcze około 3 rowery, które chciałbym obecnie zdobyć). Rower posiadał ramę chromoly z czterema wzmocnieniami, widelec Tange, siodełko Rolls i pełne komponenty Shimano Deore (w tamtym czasie Deore było o krok wyżej niż LX – Deore XT było na szczycie). Rower jest praktycznie seryjny, z wyjątkiem tego, że skróciłem kierownicę, dodałem Hite-rite (popularny dodatek w tamtych czasach), tylny bagażnik Blackburn i zmieniłem uchwyty. Miał również klipsy na palce Specialized. Rdza, która nagromadziła się na ramie i komponentach, również nie była seryjna. Jeździłem (katowałem) tym rowerem ciężko przez kilka lat w terenie i poza nim, ale w ciągu ostatnich 15 lat prawie nie jeździłem. Ostatnio wróciłem do jazdy na rowerze (kupiłem Kona Dew FS) i obecnie planuję trochę wyczyścić tego starego Kuwahara, dodać opony typu slicks i błotniki oraz przerobić go na rower dojazdowy na deszczową pogodę. Rower jest nadal niesamowicie solidny i świetnie się prowadzi.
Image
-----
ORC, to wygląda świetnie:thumbsup: Mam Shastę, która wydaje się pochodzić z tej samej epoki, chociaż mam trudności ze znalezieniem jakichkolwiek informacji na jej temat. Wygląda na to, że może to być model z niższej półki, ale ma pewne cechy konstrukcyjne podobne do Twojego.

#26 ·
Kuwahara Alley Cat II

Kupiłem ten Kuwahara Alley Cat II pod koniec lat 80. W tamtym czasie nazywano go rowerem terenowym. Ten ma komponenty SunTour. Wymieniłem opony, chwyty, siodełko, tylną kasetę i dodałem pedały zatrzaskowe. Od tego czasu złamałem lewe ramię korby i prawdopodobnie będę musiał wymienić zarówno lewe, jak i prawe ramię wraz z osią, ponieważ nie mogę znaleźć ramienia korby, które by pasowało.

Nadal jeżdżę na tym rowerze i naprawdę mi się podoba. Cieszę się, że trafiłem na to forum i mogę podzielić się kilkoma zdjęciami mojego 'beatera'.

Attachments