Mountain Bike Reviews Forum banner

Rozmiar mostka Cannondale (rura sterowa)

9.3K views 9 replies 5 participants last post by  BB Holland  
#1 ·
Jaki rozmiar rury sterowej to ma? Ma mostek Syntace VRO, który nie pozwala mi na ulepszenie kierownicy, o ile mogę stwierdzić, ponieważ wygląda na to, że akceptuje tylko kierownicę o bardzo małej średnicy (25,4).

To powiedziawszy, myślałem o prostu wymianie mostka na normalny... ale zauważyłem, że ta rura sterowa ma znacznie większą średnicę - być może 1,5" według moich szacunków?

Nie widzę też wielu opcji z dużym rozmiarem rury sterowej, prawda?

#2 ·
Masz rację. System VRO ma 25,4. Starsza rura sterowa Cannondale Headshok jest nieco większa niż 1,5". NOS to chyba jedyny sposób, aby znaleźć mostek HeadShok o średnicy kierownicy 31,8 mm i odpowiednim rozmiarze rury sterowej. Znalazłem jeden na eBayu.

#3 ·
Więc skoro mój jest stary, leworęczny, czy ma taką samą średnicę jak Headshok? Więc jeśli znajdę mostek headshok (ale nie ma napisu lefty)... powinien działać?

Również, jaki kąt wznoszenia twoim zdaniem to jest... od kierownicy do rury sterowej (nie kąt mostka)...

#4 ·
Tak na pierwsze pytanie.

Czy pytasz o to, jaki jest wznios kierownicy? Trudne pytanie, ponieważ z regulacjami, które można wykonać za pomocą VRO, być może trzeba będzie wziąć linijkę i trochę pomierzyć.

#10 · (Edited)
Pytanie. Przedstawiciel Cannondale argumentował, że standardy 1,5" i 1,56" są w rzeczywistości kompatybilne, jeśli rama ma główkę ramy 4,5". Ponieważ mam dodatkowy mostek 1,5", który kupiłem przez pomyłkę, zastanawiałem się, czy mógłbym zainstalować Lefty na Jekyllu z 2001 roku, używając steru 1,5". W tej chwili jest prosty Fox 1 1/8".

Albo może źle zrozumiałem ten Definitive guide: Cannondale frame headset fork compatibility for mountain bikes i ten http://forums.mtbr.com/cannondale/will-lefty-headshock-fit-1-5-headtube-102212.html, w rzeczywistości potrzebujesz różnych zestawów słuchawkowych.

Duże pytanie: Jeśli mam ramę, która pierwotnie miała mostek 1,56" i QHDST, czy można zainstalować 1,5 i KP119 dla Lefty?

Jestem prawie pewien, że łatwiej byłoby podążać za pierwotnym pomysłem.