Mountain Bike Reviews Forum banner
21 - 40 of 104 Posts
Już teraz wydają się dość podobne, zasięg V2 jest już nieco dłuższy niż Rail 29. Ciekawe będą porównawcze recenzje, aby zobaczyć, jak bardzo różnią się pod względem charakterystyki jazdy.
Zwłaszcza z widelcem 150 w nowym Rascalu.

Kupiłem sprężynę powietrzną 150 do Pike Ult, kiedy po raz pierwszy kupiłem moją V1, ale nie zainstaluję jej, dopóki nie zrobię pierwszego serwisu, prawdopodobnie za kilka miesięcy. Już bym skończył, gdybym kilka miesięcy temu nie kupił Orbea Rise - lol.

Myślę, że nie mogliby zrobić tego bardziej nowocześnie, bo miałoby zbyt podobną geometrię do dłuższego Rail 29.
Tak, myślę, że wciąż są zbyt konserwatywni w kwestii Rail.

Liczby, które mnie niepokoją; STA, stack i długość chainstay.

STA jest "luźny" jak na dzisiejsze rowery, ale nawet ta już luźna liczba opiera się na dość niskiej wysokości stack.
Zanim moje siodełko znajdzie się w pozycji, mój rzeczywisty STA będzie znacznie luźniejszy, dzięki naprawdę luźnemu rzeczywistemu STA 71*.

Ponieważ nie ma szczególnie długich chainstayów, może to sprawić, że niektórzy rowerzyści zaczną odczuwać, że znajdują się nad tylną częścią roweru i za suportem podczas siedzenia. To pozycja, do której nie chcę wracać, jak w przypadku wielu moich starych rowerów.

Mógłbym przesunąć siodełko bardzo daleko do przodu, ale to zabrałoby z już i tak krótkiego zasięgu...

Mógłbym wybrać rozmiar XL, ale rura podsiodłowa jest ogromna w tym rowerze i ograniczyłaby sztycę regulowaną, której mógłbym użyć...

Dla mnie to coś, co musiałbym przejechać i spędzić na tym trochę czasu w realnym świecie, aby zobaczyć, czy to rzeczywiście problem, czy też wszystko siedzi w mojej głowie.

Zwłaszcza z widelcem 150 na nowym Rascalu.
To także powód, dla którego założyłem widelec 170 na mojego Rail 29 od samego początku. Mam 1,60 m wzrostu, więc sprawdza się całkiem dobrze jako rower enduro-lite na wschodnim wybrzeżu, ale wciąż nie mogę pozbyć się wrażenia, że powinienem był wybrać coś nieco dłuższego. Jak Rascal V2 haha!

Będę chciał zobaczyć kilka porównań z Rail29... przewiduję, że będzie brzmiało - "łobuz wspina się trochę szybciej, Rail zjeżdża bardziej komfortowo w trudnym terenie" - Podobają mi się niektóre aktualizacje - ale czuję, że można było zrobić trochę więcej???

Mam nadzieję na demo jutro, więc zobaczę, dokąd zaprowadzi mnie mój umysł, gdy będę miał okazję doświadczyć tego na własnej skórze.

Cóż, właśnie zademonstrowałem nowego rascala V2 w Salida. Pierwszy, który jeździł na zupełnie nowym rumaku.
  • Nie starałem się zbytnio i nie byłem w formie - ale ustanowiłem 7 PR - co obejmuje w górę i w dół, przewyższając poprzednie przejazdy Arktos lub Ripmo
  • Mogłem powiedzieć, że rower był bardziej pilnym wspinaczem
  • 130 jest naprawdę opanowany i robi to, co robi tak dobrze. Myślę, że zgadzam się z recenzjami, że "czuje się" jak 130, plus minus - ale tak wydajny, opanowany i usuwa ból z krawędzi itp...
  • Wygładził rozmowy na szlaku i nierówności hamowania jak żaden inny rower
  • - - to z pewnym podstawowym ugięciem i kilkoma kliknięciami lub odbiciem na regulacji szlaku
  • Podobało mi się ustawienie na 140 z Lyrikiem z przodu, mimo że nie uważam się za obecnego fana Lyrika (zastąpiłem nowego Lyrika Ulti Mezzerem pro w moim obecnym rowerze i bardzo podoba mi się Mezzer)
  • Ogólnie rzecz biorąc, naprawdę świetny rower, łatwy w prowadzeniu
  • Och - Pinot Gnar wygląda na czarny, dopóki nie dostanie trochę prawdziwego słońca - wtedy jakoś się zmienia
  • Kolor Pony Boy w sklepie wyglądał naprawdę dobrze
  • Teraz muszę tylko wymyślić, jaki kolor i jak mogę przemycić jeden do garażu :)

Znajomy właściciel sklepu rowerowego powiedział kiedyś, że dlatego zawsze kupuje się czarny rower, bo wtedy żona nie zorientuje się, czy to nowy rower.:sneaky:

Och, myślałem o tym modelu - działałby dla mnie - moim problemem jest to, że rowery, które znajduję i lubię, nie mają dobrej czarnej opcji, a branding jest zwykle bardzo widoczny - jak biały na czarnym itp... Hej, firmy rowerowe - kupię więcej rowerów, jeśli zrobicie je czarne!

well - just demo'd the new rascal V2 in Salida. first to ride the brand new steed.
  • wasn't trying hard and no where in shape - but set 7 PR's - that includes up and down, besting previous Arktos or Ripmo rides
  • I could tell the bike was more urgent a climber
  • the 130 is really composed and does what it does so well. I think I agree w reviews that it "feels" like 130 give or take - but so capable, composed and takes the sting off of square edges etc...
  • ironed out trail chatter and braking bumps unlike any bike ridden
  • - - thats with some basic sag and couple clicks or rebound on trail adjust
  • liked it set at 140 w the Lyrik up front even tho I dont consider myself a current Lyrik fanboy (replaced a new Lyrik Ulti w a Mezzer pro on my current bike and like the Mezzer a LOT better)
  • overall a really great feeling bike, easy to ride
  • oh - the Pinot Gnar looks black until you get some real sun on her -then she kinda morphs
  • Pony boy color in the shop looked really good
  • Now just gotta figure out what color and how I can sneak one into the garage :)
View attachment 2084789
have you ridden a Rail29 as well by any chance? Curious how they compare?

I’m getting old so appreciate the squish, but also don’t like something that is more effort to pedal - need that goldilocks bike 😂

sideswipe - jako nieco starszy rowerzysta sam w sobie - dodatkowa miękkość jest również doceniana, o ile nadal można pedałować i pozostać choć trochę zabawnym minimum - NIE jeździłem Rail29 - planuję to zrobić przed podjęciem jakichkolwiek decyzji o potencjalnym wydaniu pieniędzy. Cholera, prawie nacisnąłem przycisk "kup teraz", gdy Rail29 był w sprzedaży w okresie świątecznym jako pełna konstrukcja w cenie samej ramy.... ale mój ostatni rower został kupiony bez demo - i chociaż ogólnie jest naprawdę dobrym rowerem - nie trafia w cel, którego szukam. Rascal był szczerze mówiąc objawieniem.

No cóż - właśnie zademonstrowałem nowego rascala V2 w Salida. Pierwszy, który jeździł na zupełnie nowym rumaku.
  • Nie starałem się zbytnio i nie byłem w formie - ale ustanowiłem 7 rekordów życiowych - to obejmuje w górę i w dół, przewyższając poprzednie jazdy Arktosem lub Ripmo
  • 130 jest naprawdę opanowany i robi to, co robi tak dobrze. Myślę, że zgadzam się z recenzjami, że "czuje się" jak 130, plus minus - ale tak wydajny, opanowany i usuwa ból z krawędzi itp...
  • - - to z pewnym podstawowym ugięciem i kilkoma kliknięciami lub odbiciem na regulacji szlaku
  • Podobało mi się ustawienie na 140 z Lyrikiem z przodu, mimo że nie uważam się za obecnego fana Lyrika (zastąpiłem nowego Lyrika Ulti z Mezzer pro na moim obecnym rowerze i bardzo lubię Mezzera)
  • Och - Pinot Gnar wygląda na czarny, dopóki nie dostanie trochę prawdziwego słońca - wtedy jakoś się zmienia
  • Teraz muszę tylko wymyślić, jaki kolor i jak mogę przemycić jeden do garażu :)
View attachment 2084789
Jak byś to porównał do ripmo v2, pod względem wspinaczki i zjazdu? Rozważam to lub czekam na nowego ripmo na moją następną przejażdżkę.

Prawie bym stwierdził - szczerze mówiąc, bardziej podobne niż różne. Tylko jeden przejazd próbny - ale podobnie jak Ripmo - wydaje się mieć podobne odczucia do tylnego zawieszenia IMO... Jestem pewien, że gdybym wrócił do nich jeden po drugim, mógłbym dostrzec jeszcze kilka kontrastów - minęło prawie 2 lata od czasu, gdy jeździłem na moim Ripmo i mógłbym lepiej poczuć, gdybym przetestował go również na moich regularnych szlakach. Myślę, że Rascal jest całkiem wydajny i opanowany i myślę, że mógłby być następnym rowerem - chcę przetestować Rail29 i może Canfield Tilt - i chcę zobaczyć, co przyniosą następne Ibisy - zwłaszcza nowa generacja Ripley.

Adam Miller jest w najnowszym podcaście Worldwide Cycling. Wyjaśnia aktualizacje i powody. I rozmowy o Rodeo...
Cieszę się, że to zauważyłeś. Większość, jeśli nie wszystkie, obawy i pytania zadawane przez ludzi zostały szczegółowo omówione przez Adama w podcastach WC.

Cóż - właśnie zademonstrowałem nowego rascala V2 w Salida. Pierwszy, który jeździł na zupełnie nowym rumaku.
  • Nie starałem się za bardzo i nie byłem w formie - ale ustanowiłem 7 PR - to obejmuje w górę i w dół, przewyższając poprzednie przejażdżki Arktos lub Ripmo
  • Podobało mi się ustawienie na 140 z Lyrikiem z przodu, mimo że nie uważam się za obecnego fana Lyrika (zastąpiłem nową Lyrik Ulti z Mezzer pro na moim obecnym rowerze i bardzo lubię Mezzera)
View attachment 2084789
Po jakich szlakach jeździłeś tam w Salida?

Cholera, prawie nacisnąłem przycisk "kup teraz", kiedy Rail29 był w promocji w okresie świątecznym jako pełna konstrukcja w cenie samej ramy....
Właśnie kupiłem Rail, ponieważ mieli ramy/kolory poprzedniego modelu za ~2200 $. Rama ze stopu kosztuje tyle. Byłem pod wrażeniem jakości i dobrego prowadzenia kabli. Chciałem również ramę bez gadżetów, które stają się popularne, takich jak schowek w ramie, regulowane miski sterów lub opcje mullet.

Przeglądałem ich konstrukcje Rascal i muszę powiedzieć, że są one dobrą wartością. Najniższa specyfikacja obejmuje piasty i9, zawieszenie select+/ultimate, napęd GX. A ramy za 3100 to doskonała oferta dla ramy karbonowej. Większość rowerów w tej cenie ma koła i zawieszenie o niższej specyfikacji. Może ulepszyć hamulce Code R i to jest całkiem dobrze.

21 - 40 of 104 Posts