Są też jakieś elementy zawieszenia, naklejki i różne rzeczy, które Cię rozproszą.
Ahhhh.... Nie pomyślałem o kluczu imbusowym. Głupie w tym jest to, że jestem prawie pewien, że tak pokazują ich instalację w instrukcjach! D'oh!Fajny rower, podoba mi się sposób, w jaki YT je pakuje i zawiera prawie wszystko, czego potrzebujesz. Pomijając dołączenie pary tanich plastikowych pedałów, żadne 'prawdziwe' rowery górskie nie są dostarczane z pedałami, a klucz imbusowy 8 mm to narzędzie, które zapewniają do montażu pedałów, ponieważ jest to obecnie najbardziej powszechny 'interfejs' w pedałach MTB.
Najpierw wyciągnij koła
View attachment 2111919
A potem ramę
View attachment 2111920
Rozpakuj ją, zamontuj drążki
View attachment 2111921
A potem przerzutkę i tylne koło.
View attachment 2111922
Robiłem to na podłodze, ale kiedy założyłem przednie koło, nie chciało się już samo trzymać, więc umieściłem je w stojaku rowerowym. Powinienem był to zrobić, zanim zamontowałem przerzutkę, ale pomyślałem, że spróbuję na podłodze, jak większość ludzi musiałaby to zrobić.
View attachment 2111923
Uspokój się, podkładki na stojaku były czyste, ale i tak dodałem trochę więcej ochrony.
View attachment 2111924
Potem nadszedł czas na pedały. Nie sądzę, żeby było to bardzo oczywiste, kiedy to zamawiasz, ale nie dostaniesz pedałów, musisz je kupić osobno. Już wcześniej odebrałem kilka Chestersów w oczekiwaniu na wielki dzień.
View attachment 2111925
Nie sądzę, żeby dostarczyli odpowiedniego narzędzia do ich mocowania, możesz zaplanować wizytę w lokalnym sklepie, aby je dokręcić, gdy skończysz. Byłem mechanikiem rowerowym przez około dziesięć lat w poprzednim wieku, więc miałem pod ręką odpowiedni klucz.
Potem nadszedł czas na koszyk na bidon. W pudełku są nowe śruby do tego, nie musisz ponownie używać tych, które wyjmujesz z ramy.
View attachment 2111926
I na tym montaż jest prawie zakończony!
View attachment 2111927
Stąd nadal trzeba wyregulować wysokość siodełka i ustawić zawieszenie, ale to inny wątek.
Instrukcje obejmują również zmianę dźwigni hamulca, aby przedni hamulec był po prawej stronie, jeśli chcesz. Wspominają również o odwróceniu chipa, aby zmienić geometrię. Zostawiłem oba tak, jak zostały dostarczone.
Teraz idę wyregulować zawieszenie i ciśnienie w oponach.
Nienawidzę cię....a po wyregulowaniu zawieszenia i napompowaniu opon jeździłem nim na tyle, żeby zacząć docierać hamulce. Hamowałem dwadzieścia razy na każdym końcu z umiarkowaną prędkością, nie zdążyłem tego zrobić jeszcze dziesięć razy z większą prędkością. Zapomniałem, gdzie widziałem, żeby tak robić, ale wydawało się, że działa. Byłem trochę zaskoczony, że zrobiło to tak dużą różnicę. Szczególnie przód wydawał się dobrze reagować.
Ponieważ przód tak dobrze zareagował, wszedłem do środka i zamówiłem pływający rotor do przedniego koła. Bo w moim świecie dwukołowe pojazdy z hamulcami tarczowymi mają pływające rotory z przodu.
Hej, cały rower jest przesadą w stosunku do tego, co z nim zrobię. Co złego może zrobić trochę blasku?
Rowerów na tych zdjęciach to nawet nie desmo, ale tak, stąd się wzięło. Pies na moim zdjęciu w avatarze naprawdę nazywał się Desmo.Och... i patrząc po tle twoich zdjęć, twoja nazwa użytkownika ma teraz więcej sensu.
Czy zamówiłeś Jeffsy?Wrócili "w magazynie" z datą wysyłki w połowie listopada.
Och, człowieku... Byłem TAK blisko, ale jeszcze nie.@DezmoDog jeździłeś już na tym?
Czy przeciętna butelka wody o pełnym rozmiarze zmieści się pod amortyzatorem? Wiem, że yt daje ci ich thirtmaster, który jest odrobinę mniejszy, ale przysięgam, że widziałem ludzi z normalnymi butelkami o pełnym rozmiarze.W końcu dzisiaj go wyciągnąłem na przejażdżkę.
View attachment 2112816
Pamiętaj, że przesiadam się z Rock Hopper Comp z 1988 roku, więc jest pewna różnica w stosunku do tego, do czego jestem przyzwyczajony.
Przede wszystkim rower jest całkowicie przesadzony dla mojego poziomu umiejętności/sprawności. Ale wiedziałem o tym od początku.
Jeździłem tym szlakiem kilka lat temu na moim Rockhopper Comp z 1988 roku. Więc moją bazą wyjściową jest ponad 30-letni rower, którym jeździłem "w terenie" jeden raz w ciągu ostatnich 25 lat.
A ponieważ nie jestem profesjonalnym blogerem ani niczym takim, po prostu podzielę się kilkoma różnymi przemyśleniami na ten temat.
Lubię hamulce tarczowe. Bardzo. To powiedziawszy, te wydają mi się trochę miękkie, ale moim porównaniem są liczne Ducati z najwyższej klasy Brembo, więc prawdopodobnie nie jestem realistą co do tego, jak mogą się czuć hamulce rowerowe. Chciałbym, żeby miały mniejszy skok przed ugryzieniem i bardziej zdecydowane odczucie, gdy już to zrobią. Nie miałem żadnych problemów z ich działaniem, po prostu odczucie nie było optymalne. Nie tyle narzekam, co komentuję, są w porządku. Nie widzę potrzeby, aby ulepszać je w najbliższej przyszłości. TO POWIEDZIAWSZY... kupiłem już pływający przedni rotor. ZERO powodu, dla którego miałbym go potrzebować. Po prostu go chciałem. To rzecz motocyklowa.
Siodło. Zamówiłem nowe w zeszły weekend, zanim jeszcze pojechałem na rowerze, WTB Speed, który znalazłem w wyprzedaży za około 20 dolarów. Około trzech mil w dzisiejszej jeździe pomyślałem, że siodełko powinno zostać może wyregulowane, ale nie było źle. Może nie potrzebowałem nowego siodełka? Po sześciu milach pomyślałem, tak, to trzeba wyregulować. Pochylić przód bardziej w dół? Może jest trochę za wysoko? Po siedmiu milach pomyślałem, zabierzcie mnie z tego cholernego czegoś, to okropne. Zdecydowanie wymaga regulacji, a nawet wtedy wypróbuję nowe siodełko, jak tylko się pojawi. Problemem nie był nacisk na moje kości siedzeniowe czy jakkolwiek się nazywają, ale nacisk bardziej z przodu.
Zawieszenie. Mój pierwszy rower z zawieszeniem. WSPOMNIENIE - Jeździłem motocyklami motocrossowymi jako dziecko na początku lat 70. Potem nie jeździłem na nich przez około 20 lat. Potem kupiłem jeden i pojechałem. Przejeżdżając przez las, był mały rów, który musieliśmy pokonać. Wstałem i spodziewałem się wstrząsu. Wjechałem do rowu. Nic nie poczułem. Co do??? Święta krowo, nowoczesne zawieszenia działają. Przenieśmy się do dzisiaj. Zjeżdżam ze wzgórza, mam większą prędkość niż się spodziewałem, dostaję trochę więcej powietrza od wyboju niż się spodziewałem. Spodziewałem się lekkiego szarpnięcia przy lądowaniu. Nic nie poczułem. To było tak, jakbym został delikatnie odłożony z powrotem na szlak. Bez odbijania, bez dobijania, tylko małe whomp i dalej ze spektaklem, nic tu nie ma do oglądania. Tee hee hee... Myślę, że zawieszenia w tych rzeczach są prawdziwe. Kiedy wróciłem do mojego Jeepa, zauważyłem, że nie zbliżyłem się do dobicia żadnego końca, więc mogę spróbować zmniejszyć ciśnienie powietrza, ale nie mam żadnych skarg na to, jak czuły się oba końce. Tak, jestem kompletnym nowicjuszem w kwestii zawieszenia w rowerach, więc weź to z przymrużeniem oka, ale mimo wszystko.
Opony. Nigdy wcześniej nie jeździłem na takich oponach. Ustawiałem ciśnienie na 25 ft/27rr i podobało mi się ich odczucie podczas powolnych podjazdów i jazdy po skałach i korzeniach. Dużo przyczepności. Używam standardowych dętek i nie widzę powodu, aby przechodzić na bezdętkowe, biorąc pod uwagę brak umiejętności i teren w okolicy.
Przełożenia/zmiana biegów. Ok, zmiana biegów nie jest światowej klasy. Prawdopodobnie można wprowadzić regulacje, ale zejście w dół kasety nie jest tak pozytywne, jak mogłoby być. Przerzucanie na niższe biegi podczas wspinaczki było w porządku, więc nie ma na co narzekać. Nic z tego nie było na tyle złe, żebym rozważał ulepszenie czegokolwiek, ale widzę pole do poprawy. I kilka razy pomyliłem się z manetką. Nie jestem przyzwyczajony do tego podwójnego spustu, jestem ze starej szkoły.
Mam 1,78 m wzrostu z krótkimi nogami (rozmiar 30 w szwach w moich Levisach). Zasięg roweru był w porządku, nie sądzę, żebym chciał go krótszego, ale sztyca regulowana może być za wysoka? Jest prawie tak nisko, jak to możliwe, a jeśli nowe siodełko jest wyższe niż standardowe, to może nie być wystarczająco nisko. Obniżyłem go trochę za pomocą sztycy regulowanej pod koniec jazdy i być może szukam sposobu na zmniejszenie skoku sztycy regulowanej, aby obniżyć siodełko o kilka stopni. To powiedziawszy, byłbym ciekaw przejechać się na ramie w rozmiarze średnim, aby potwierdzić moje przemyślenia na temat zasięgu.
Pedały - stare nawyki umierają powoli. Zauważyłem, że szukam nosków. Kiedy kładłem stopy na pedałach, wsuwałem je od tyłu i wysuwałem do tyłu, kiedy schodziłem. Nosiłem buty Etnies Jameson BMX i całkiem dobrze trzymały się Chestersów. Pod koniec jazdy zastanawiałem się jednak, czy podeszwy nie mogłyby być trochę sztywniejsze. A może to po prostu ja byłem wyczerpany.
To by było na tyle jeśli chodzi o rower. Chcę znaleźć małą torbę, która zmieści się pod górną rurą, żeby móc coś przewozić. Na dziś włożyłem torbę pod siodełko, ale jeśli zamierzam używać sztycy regulowanej, to nie jest to dobre miejsce na torbę.
Jedyną inną rzeczą, o której mogę pomyśleć, jest Bryton Rider 450, który kupiłem do niego. Jak wspomniałem wcześniej, mocowania, które były w zestawie, są bezużyteczne dla tego roweru, więc wydrukowałem w 3D coś, co zastępuje nasadkę na mostku. To zadziałało dobrze, więc nie będą podejmowane żadne dalsze wysiłki w tym kierunku. Poza tym zrobił to, czego oczekiwałem - nagrał jazdę. Okazało się, że powinienem go również skonfigurować, aby nawigował mnie trochę, ale to inny post... Spoiler alert - Moja jazda obejmowała około 4 mil "trudniejszego" terenu, ponieważ najwyraźniej nie potrafię czytać znaków, a rower nawet nie drgnął na kilku rzeczach, które zdenerwowałyby mojego ukochanego Rockhoppera.
Nie, nie był.@DezmoDog Czy rower był wyposażony w zawory do konwersji na bezdętkowe?
Nie było żadnego ride wrap w moim.@DezmoDog Czytałem na grupie Jeffsy FB i mówią, że rowery są dostarczane z fabryczną ochroną, taką jak Ride Wrap, chociaż rdzeń 1 może nie. Czy twój ma coś takiego?
Myślałem o zrobieniu podstawowego zestawu Ride Wrap i nie chcę go zamawiać, jeśli nie jest to konieczne.
Podoba mi się również kolor rdzeni 2 i 3 i byłbym z nich zadowolony, ale inne kolory nie byłyby moimi pierwszymi wyborami. Nic, co powstrzymałoby mnie przed kupnem roweru, ale wolę kolory niższych wersji.Ten kolor jest świetny. Chciałbym, żeby mieli lepsze kolory w innych wersjach.
Dzięki za informację. Zazwyczaj zaciskam na sztycach, z wyjątkiem sytuacji, gdy będę majstrował przy sztycy. Rower siedzi dość luźno w zacisku, gdy jest na ramie, bardziej jak kołyska niż zacisk... ale punkt przyjęty.Fajna jazda, tylko jedna sugestia. Zamocuj go na sztycy w stojaku, a nie na górnej rurze. Aluminium formowane hydro nie lubi być zaciskane